ARHIVA B365

CONTROL la ambulanţa PULS, după moartea fotbalistului Patrick Ekeng. Colegiul Medicilor, sesizat

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Sănătăţii fac un control la Ambulanţa Puls, după decesul fotbalistului Patrick Ekeng.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, a demarat sâmbătă „un control la o societate comercială care asigură servicii de ambulanţă private”.

Personalul Serviciului Inspecţie al DSU, doi medici cu experienţă în medicina de urgenţă şi personal de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti vor verifica ambulanţele serviciului privat şi dotarea acestora, precum şi respectarea normativelor în vigoare, respectarea legislaţiei privind acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi transport sanitar în regim privat, schema de personal şi a calificărilor acestora, precum şi a documentelor care atestă formarea continuă a angajaţilor care lucrează pe ambulanţe, precum şi documentele întocmite în urma intervenţiilor la cazurile de urgenţă şi de consultaţii la domiciliu, inclusiv cele care se fac în baza protocolului cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi în baza contractului cu Casa de Asigurări, se arată într-un comunicat de presă al MAI transmis sâmbătă.

La finalul controlului, în funcţie de aspectele constatate vor fi luate măsurile legale care se impun, iar concluziile vor fi făcute public, a precizat sursa citată.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a sesizat, sâmbătă, Colegiul Medicilor în cazul doctorului de la Ambulanţa Puls care i-a acordat îngrijiri jucătorului dinamovist Patrick Ekeng după ce acesta s-a prăbuşit pe teren.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, serviciul privat de ambulanţă care a intervenit în cazul tragicului eveniment în urma căruia un fotbalist al echipei Dinamo a decedat va fi verificat de specialişti de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti şi de la Serviciul Inspecţie al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, sâmbătă fiind început controlul în acest caz.

„Personal desemnat din cadrul Direcției de Sănătate Publică București şi personalul din cadrul Serviciului Inspecție al Departamentului pentru Situații de Urgență vor verifica mai multe aspecte, printre care: ambulanțele serviciului de ambulanță privat și dotarea acestora, precum și respectarea normativelor în vigoare; respectarea legislației privind acordarea asistenței medicale de urgență și transport sanitar în regim privat; schema de personal și a calificărilor acestora, precum și a documentelor care atestă formarea continuă a angajaților care lucrează pe ambulanțe; documentele întocmite în urma intervențiilor la cazurile de urgență și de consultații la domiciliu, inclusiv cele care se fac în baza protocolului cu Serviciul de Ambulanță București-Ilfov și în baza contractului cu Casa de Asigurări;

La finalul controlului, în funcție de aspectele constatate vor fi luate măsurile legale care se impun, iar concluziile vor fi făcute publice”, precizează şi Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă. 

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat pentur news.ro că intervenţia în cazul fotbalistului Patrick Ekeng trebuia făcută „mai altfel” şi, fără discuţie, se putea face mai bine.

Conform Gazetei Sporturilor, in ambulanta care l-a dus pe jucatorul lui Dinamo la Spitalul Floreasca exista un defibrilator, dar acesta nu a fost folosit. „Daca medicul facea manevrele de care era nevoie, cu monitor defibrilator, prindea ritmul cardiac si ii dadea soc electric, il scotea imediat din stop”, a precizat un cadru medical care a intervenit si la incendiul din clubul Colectiv.

Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit vineri seară, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar penal în cazul morţii jucătorului dinamovist Patrick Ekeng şi fac investigaţii „in rem”, sâmbătă fiind ridicate mai multe documente de la Ambulanţa Puls, care l-a transportat pe fotbalist de la stadion la spital.

Anchetatorii au solicitat efectuarea autopsiei, care va fi făcută luni, conform unor surse judiciare, rezultatele urmând să fie transmise de către Institutul Naţional de Medicină Legală.

Potrivit unor surse din Poliţie, anchetatorii au ridicat, sâmbătă, mai multe documente de la Ambulanţa Puls, care vor fi folosite în anchetă, printre care ar fi fişa medical întocmită de echipa de pe ambulanţa care l-a transportat pe Patrick Ekeng la Spitalul Floreasca, timpii de intervenţie şi date referitoare la contractual încheiat cu clubul Dinamo.

Sursele citate au precizat că, în zilele următoare, anchetatorii vor chema la audieri reprezentanţi ai clubului Dinamo şi echipajul medical de pe ambulanţă, dar şi alte persoane care ar putea ajuta la stabilirea împrejurărilor decesului lui Ekeng.

Anchetatorii urmează să stabilească dacă echipajul de la Ambulanţa Puls a intervenit cu întârziere, dacă maşina era echipată cu toată aparatura necesară pentru resuscitare şi intervenţie în cazuri de urgenţă şi dacă personalul medical era pregătit pentru astfel de situaţii.

Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a fost scos de pe teren cu ambulanţa, în minutul 70 al meciului jucat de Dinamo cu FC Viitorul, după ce a căzut fără a fi atins de vreun alt fotbalist. Ekeng a fost transportat la Spitalul Floreasca, după ce jucătorii au solicitat intervenţia echipelor medicale, iar suporterii de la peluză au deschis porţile să intre salvarea.

Mai multe declaraţii contradictorii şi intervenţii controversate au fost făcute, vineri seară, la Stadionul Dinamo şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în legătură cu accidentul fotbalistului camerunez Patrick Ekeng, scrie news.ro

Medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, ştia care sunt manevrele de resuscitare în cazul unui stop cardio-respirator, dar cu toate astea a luat decizia, împreună cu doctorul ambulanţei, ca jucătorul să fie transportat la Urgenţă.

Doctorul Cristian Pandrea, de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spit alului Floreasca, afirmase cu doar câteva minute înaintea lui Bătineanu că jucătorului nu i s-a acordat primul ajutor până a ajuns la spital. „A fost adus la noi cu ambulanţa, fără manevre de resuscitare, din câte ştiu. În stop cardio-respirator, la Camera de gardă s-au iniţiat manevrele de resuscitare care au durat aproximativ o oră şi 30 de minute şi aceste manevre au rămas, din păcate, fără rezultat. Pacientul a decedat”, a spus medicul Pandrea.

După ce iniţial declarase că lui Ekeng i s-a făcut masaj cardiac în maşina salvării, în aceeaşi declaraţie de presă, Bătineanu afirmă că el i-a acordat primul ajutor jucătorului pe teren: „Mi-am dat seama imediat că este vorba de un stop cardio-respirator, primul lucru se face masaj, se eliberează căile respiratorii şi se face masaj. S-a făcut acest lucru pe teren, de către mine. Când a venit ambulanţa am spus, direct pe targă şi l-am şi urcat şi transportat aici”.

Din imaginile surprinse de camerele de televiziune se vede clar cum medicul Liviu Bătineanu efectuează în primul minut de la prăbuşirea lui Ekeng manevre de eliberare a căilor respiratorii, după care jucătorul este urcat pe targă şi transportat la spital. Nu se vede că Bătineanu i-ar fi făcut masaj cardiac în locul în care fotbalistul a suferit stopul cardio-respirator.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button