Garda Națională de Mediu a fost în control la Primăria Capitalei, având în vedere concentrațiile foarte mari de particule în suspensie (PM10 și PM2.5) înregistrate în perioada 25-26 februarie, cât și de la începutul anului.
Controlul a început în contextul expirării termenului pentru măsurile impuse cu ocazia controalelor anterioare. Comisarii verifică elaborarea PICA, introducerea Registrului Spațiilor Verzi la nivelul Capitalei, cele două reprezentând, mai exact, adoptarea unor măsuri pentru creșterea calității aerului.
Garda de Mediu informează joi, 27 februarie, că pe fondul deprecierii indicatorilor privind calitatea aerului din București, respectiv a informațiilor primite de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) referitoare la valorile extrem de ridicate ale concentrațiilor particulelor în suspensie (PM10 și PM2.5), înregistrate în zilele de 25 și 26 februarie, cât și de la începutul anului (perioadă în care au fost înregistrate 19 depășiri ale indicatorilor PM10 și PM2.5) Comisariatul Municipiului București al Gărzii Naționale de Mediu a demarat o nouă acțiune de control la Primăria Capitalei.
Verificările au început în contextul expirării termenului pentru măsurile impuse cu ocazia controalelor anterioare în ceea ce privește:
Controlul desfășurat de Garda de Mediu vizează atât aspectele privind calitatea aerului din București, respectiv stadiul elaborării și implementării PICA, care trebuia finalizat de Primăria Capitalei până la data de 25 octombrie 2024, cât și obligațiile privind introducerea Registrului Spațiilor Verzi la nivelul Capitalei (stabilite încă din 2011). Bucureștiul, conform OUG 195/2005 (Art.90), trebuie să asigure un spațiu verde de minim 26 m pătrați/cap de locuitor.
De luni seara, 24 februarie, concentrațiile de particule în suspensie PM10 și PM2.5 au început să crească lent, dar continuu, din cauza lipsei condițiilor de dispersie, explică specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului București (APM).
Nivelul de poluare din București și Ilfov s-a aflat într-o situație critică în noaptea zilei de 25 februarie. Indicele de calitate a aerului a devenit „foarte rău” sau în unele cazuri „extrem de rău”, în special la stațiile de la periferia orașului și din comunele limitrofe.
Modul de manifestare a fenomenului de poluare (creștere seara, în zonele de la periferie și extindere ulterioară spre centru, în condiții proaste de dispersie) este similar altor evenimente înregistrate în perioada de iarnă, când încălzirea rezidențială cu combustibil solid (lemn și deșeuri lemnoase) are un impact major asupra calității aerului. Pe perioada iernii sunt și foarte multe zile cu calm atmosferic și inversiune termică, acești factori fiind nefavorabili dispersiei.
Analiza condițiilor meteorologice în București pentru intervalul 25-26 februarie realizată de ANM confirmă existența fenomenului de inversiune termică din ultimele zile. Prognoza meteo indică îmbunătățirea condițiilor de dispersie abia începând cu noaptea de 28 februarie – 1 martie.
În aceste condiții, concentrațiile de particule în suspensie vor rămâne la niveluri ridicate pe timpul zilei, cu creșteri moderate dimineața și mai accentuate seara sau noaptea, explică specialiștii în monitorizarea calității aerului.
APM București a anunțat că informează Primăria Capitalei, Consiliul Județean Ilfov și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Ilfov asupra depășirilor valorilor limită pentru poluantul PM10, în vederea luării măsurilor ce se impun, conform atribuțiilor legale ale acestor instituții.
Specialiștii explică faptul că, în conformitate cu prevederile legale, valoarea limită zilnică pentru sănătatea umană la poluantul particule în suspensie, fracția PM10, este de 50 µg/m3 și nu trebuie să fie depășită mai mult de 35 de ori pe an calendaristic, în condițiile în care determinările se fac cu metoda de referință, respectiv cu metoda gravimetrică.
Te-ar mai putea interesa și: