ARHIVA B365

Controale RAR, în Bucureşti şi în ţară, în 2014: 4.494 de maşini – PERICOL IMINENT DE ACCIDENT

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite:

– 54,65% au avut diferite probleme tehnice (proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate)

– 4,37% dintre vehicule au avut probleme legate de identificare (neconcordanțe între seria poansonată pe șasiu/caroserie și cea din acte, schimbarea culorii autovehiculului sau a destinației de utilizare)

– 4,93% dintre vehicule au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false, lipsa actelor).

– în urma analizei emisiilor poluante, 18,73% dintre vehiculele oprite inspectorii RAR au constatat depășirea nivelului maxim admis.

„Prin controalele tehnice pe care le facem zilnic, eliminăm de pe șosele vehiculele care pun în pericol siguranța participanților la trafic. Este contribuția noastră substanțială la a avea un parc auto cât mai sigur în România”, declară George-Adrian Dincă, Directorul General al Registrului Auto Român.

În urma controalelor mixte desfășurate în municipiul București și județul Ilfov de Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2014 au fost aplicate 2536 sancțiuni și au fost reținute 51 permise de conducere și 1929 de certificate de înmatriculare. Când vehiculul este imobilizat de Poliție ca urmare a defecțiunilor constatate, inspectorii RAR procedează la anularea inspecției tehnice periodice.

Directorul General al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, menționează că rezultatele controalelor desfașurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

Aproape 4.500 din maşinile de pe şoselele din România prezentau pericol iminent de accident

Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, pe parcursul anului trecut, 77.905 autovehicule în toată țara. În urma controalelor inspectorii RAR au descoperit că 5,77% (4.494) dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore la sistemul de frânare și la direcție. În aceste situații una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 55,7% au avut diferite probleme tehnice sau legate de acte, astfel:

– 31.630 au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate)

– 1.543 de vehicule au avut probleme legate de identificare (neconcordanțe între seria poansonată pe șasiu/caroserie și cea din acte, schimbarea culorii autovehiculului sau a destinației de utilizare)

– 2.391 de vehicule au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false, lipsa actelor).

– în urma analizei emisiilor poluante, la 6.435 dintre vehiculele oprite inspectorii RAR au constatat depășirea nivelului maxim admis.

Din totalul autovehiculelor controlate în trafic de inspectorii RAR anul trecut, aproximativ 29% dintre ele au fost mai vechi de 15 ani, 31% aveau între 11 și 15 ani iar 12% aveau 9-10 ani. Au fost oprite și vehicule mai noi: 4,42% aveau între 1 și 3 ani și 24% între 4 și 8 ani.

Procentajul de respingere în funcție de vechime arată că 65% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au avut diferite neconformități, față de 49% dintre cele cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani sau 26% la cele mai noi de 3 ani.

În urma controalelor mixte desfășurate la nivel național de Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2014 au fost aplicate 29.616 sancțiuni, au fost reținute 885 de permise de conducere și 21.564 de certificate de înmatriculare și au fost imobilizate 133 de autovehicule. Când vehiculul este imobilizat de Poliție ca urmare a defecțiunilor constatate, inspectorii RAR procedează la anularea inspecției tehnice periodice. Această măsură a fost luată în cazul a 65 dintre vehiculele verificate.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button