Controale ANSVSA în mai multe depozite care alimentează supermarketuri și piețe en-gros din București cu produse lactate. S-au dat amenzi de aproape 3 milioane de lei | Lista neregulilor

26 mart. 2024
311 Afișari
Controale ANSVSA în mai multe depozite care alimentează supermarketuri și piețe en-gros din București cu produse lactate. S-au dat amenzi de aproape 3 milioane de lei | Lista neregulilor
Controale ANSVSA în mai multe depozite care alimentează supermarketuri și piețe en-gros din București cu produse lactate. S-au dat amenzi de aproape 3 milioane de lei | Lista neregulilor

ANSVSA a efectuat mai multe controale în depozite alimentare, unități de reambalare a produselor lactate și la platforme logistice care alimentează supermarketuri, magazine alimentare și piețe en-gros.

În urma controalelor au fost constatate mai multe nereguli și au fost aplicate sancțiuni contravenționale, într-o valoare totală de aproape 3 milioane de lei.

ANSVSA a efectuat peste 3.000 de controale

În perioada 5 februarie – 15 martie 2024, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut controale pentru verificarea autenticității și a parametrilor de calitate ai unor produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a unor produse lactate comercializate pe piața din România.

În perioada menționată, reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene, precum şi cea a Municipiului București au efectuat 3.180 de controale în depozite alimentare autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, unități de reambalare a produselor lactate, platforme logistice/terminale de distribuție care aprovizionează lanțurile de unități de tip supermarket/hypermarket, magazine alimentare, unități de alimentație publică, piețe en gros, magazine alimentare amenajate în incinta unor piețe și/sau complexuri comerciale și în unități de tip supermarket/hypermarket.

Tot în cadrul acestor controale au fost verificate și loturile de produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și a unor produse lactate provenite din state membre UE sau țări terțe, care au fost reambalate în unități din România, autorizate sanitar veterinar pentru reambalare, marcare și etichetare.

De asemenea, au fost recoltate 412 probe din lactate și produse lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor fizico-chimici, în scopul verificării conformității cu înscrisurile de pe etichete, identificarea speciei de proveniență a laptelui utilizat pentru fabricarea acestor produse, precum și pentru decelarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală și a proteinelor de soia, se arată într-un comunicat transmis de ANSVSA.

Care sunt neregulile constatate de ANSVSA în urma controalelor efectuate

În urma controalelor efectuate de inspectorii ANSVSA, au fost constatate o serie de nereguli, printre care:

  • nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea și întreținerea spațiilor;
  • funcționarea unitatii fără a deține autorizație sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor
  • purtarea echipamentelor de protecție sanitară incomplete de către personalul ce manipulează produse alimentare;
  • utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare;
  • lipsa efectuării acțiunilor DDD în spațiul de depozitare a produselor.

Ulterior, după ce au venit rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat următoarele neconformități, în special în ceea ce privește analiza parametrilor fizico-chimici, diferențe procentuale raportate la declarațiile privind valorile de pe etichetă de către producător:

  • procent mai mic de grăsime față de cel declarat;
  • procent de cloruri/sare mai mare față de cel declarat;
  • procent de substanță uscată mai mic față de cel declarat;
  • procent de proteină mai mic față de cel declarat;
  • neconcordanțe privind specia de la care provine laptele, raportată la informațiile de pe etichetă.

Ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, au fost aplicate 368 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.849.340 de lei.

De asemenea, au fost emise 6 ordonanțe de suspendare a activității, 13 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială pentru o cantitate de 17.083 kg de produse lactate.

Te-ar putea interesa și:

Cookies