Controale ale ANSVSA, pentru depistarea cazurilor de înlocuire a cărnii de vită cu cea de cal

de:
12 mai 2014
0 Afișari
Controale ale ANSVSA, pentru depistarea cazurilor de înlocuire a cărnii de vită cu cea de cal

ANSVSA a demarat un program extins de controale la nivel naţional în vederea conformării prevederilor Deciziei Comisiei nr. 2014/176/UE referitoare la planul de controale coordonate de către Comisia Europeană, informează autoritatea.

Acest plan de control urmăreşte stabilirea prevalenţei unor practici frauduloase în comercializarea anumitor produse alimentare, prin determinare proteinei (ADN–ului) de cal în produsele alimentare comercializate şi/sau etichetate ca având în conţinut carne de vită, notează Mediafax.

În acest sens, în perioada 5 – 30 mai 2014, specialiştii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (DSVSA) judeţene şi a municipiului Bucureşti prelevează probe din supermarketuri, hypermarketuri, măcelării, carmangerii, unităţi de tip catering, fast-food, magazine alimentare, cantine, restaurante, precum şi din depozite şi unităţi de procesare a cărnii din întreaga ţară.

În cazul acestui control de amploare, se prelevează probe de produse alimentare (carne tocată, carne preparată şi produse din carne) care sunt comercializate şi/sau etichetate ca având în conţinut carne de vită, în vederea determinării fraudelor alimentare produse prin substituirea cărnii de vită cu carnea de cal.

Testarea acestor probe va fi efectuată la Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti.

Raportul preliminar cuprinzând rezultatele analizelor acestor probe, recoltate în cadrul planului coordonat de control, va fi transmis de ANSVSA Comisiei Europene până în data de 22 iunie 2014, conform angajamentelor asumate.

ANSVSA va transmite apoi Comisiei Europene – Direcţia Generală Sănătate şi Consumatori raportul tehnic şi financiar final referitor la implementarea deciziei Comisiei.

La începutul anului 2013, au apărut dezvăluiri conform cărora o companie din sudul Franţei, Spanghero, revindea carnea de cal drept carne de vită, carnea fiind folosită pentru milioane de produse vândute în 13 ţări europene.

ADN-ul de cal a fost depistat iniţial în Marea Britanie şi Irlanda, în produse care, potrivit etichetei, erau din carne de vită, ducând la izbucnirea unui scandal european de proporţii. Spanghero a afirmat că a importat carnea din România, însă o anchetă a Guvernului de la Paris a indicat că firma franceză, care acuzase furnizorul român, revindea carnea de cal drept carne de vită în deplină cunoştinţă de cauză. Guvernul francez a mai dezvăluit existenţa unei filiere care trecea prin cel puţin cinci ţări: Franţa, Luxemburg, România, Olanda, Cipru.

Cookies