Contradicții și neconcordanțe privind casa din strada Icoanei 2-8. Nicuşor Dan spune că a oprit demolarea în justiție, dezvoltatorul transmite că a câştigat procesul şi poate relua lucrările

03 apr. 2021
804 Afișari
Contradicții și neconcordanțe privind casa din strada Icoanei 2-8. Nicuşor Dan spune că a oprit demolarea în justiție, dezvoltatorul transmite că a câştigat procesul şi poate relua lucrările
"Legea asta dă patrimoniul din București pe mâna rechinilor imobiliari!" Edmund Niculușcă: Domnule ministru al Culturii, retrageți golănia de proiect! E inacceptabil!

Vineri seara Nicușor Dan a venit pe Facebook cu un mesaj prin care transmitea că Primăria Capitalei a reușit să oprească, în justiție, demolarea casei din strada Icoanei 2-8, după ce lucrările începuseră încă de joi, 1 aprilie. Totuși, dezvoltatorul a venit vineri seară cu un comunicat prin care anunța de asemenea că a câştigat procesul şi poate relua lucrările. La ora transmiterii acestei știri nu știm până la urmă cine are dreptate și cine nu, așa că întreaga discuție pare să continue astăzi deoarece totul a rămas în coadă de pește.

Nicușor Dan a venit cu o postare pe Facebook la ceas de seară, acompaniată de mii de like-uri și zeci de comentarii. Mai mult, edilul a transmis că Poliția Locală a amendat proprietarul cu 20.000 de lei pentru nerespectarea condițiilor.

Anunțul lui Nicușor Dan

„Demersurile în justiție ale Primăriei Generale pentru a opri demolarea caselor de patrimoniu din strada Icoanei 2 – 8 au fost admise, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 2 a suspendat azi activitățile de demolare.
Îmi pare bine că ni s-a dat dreptate în mod prompt și sper că proprietarul imobilelor a înțeles că nu se pot face abuzuri.

Menționez și faptul că Poliția Locală a amendat proprietarul cu 20.000 de lei, pentru nerespectarea condițiilor de șantier. Voi continua să apăr clădirile de patrimoniu și să mă opun abuzurilor. Susțin dezvoltarea echilibrată și legală a orașului, nu haiducia imobiliară”, a transmis Nicușor Dan pe Facebook.

Dezvoltatorul are cu totul o altă poveste

La scurt timp, în replică, pe news.ro a apărut un comunicat prin care dezvoltatorul imobiliar transmitea că a fost tot timpul deschis la dialog, a obţinut toate documentele necesare şi a respectat întotdeauna parametrii urbanistici pentru fiecare zonă protejată. În plus, şi dezvoltatorul a transmis că a căştigat procesul şi poate relua lucrările.

Compania Homing Properties anunță că a câştigat procesul împotriva Primăriei Capitalei şi poate relua lucrările la proiectul Icoanei Gardens, amplasat pe strada Icoanei nr. 2-8.

”Compania va dezvolta în această zonă un proiect rezidenţial ce presupune o investiţie de 10 milioane de euro, iar proiectul va integra elemente din clădirile vechi (Strada Icoanei nr. 2-8), pe care le-a achiziţionat încă din 2018. Conform documentelor furnizate de Ministerul Culturii, acestea nu sunt clasate ca monumente istorice şi nu sunt nici vizate pentru a fi clasate ca monumente istorice, deci nu exista obligaţia păstrării lor.

Autorizaţia de construcţie şi demolare a fost obţinută la sfârşitul lui 2020, după mai multe consultări cu Comisia de Cultură şi Comisia de Trafic, care au solicitat corecţii la proiect, corecţii ce au fost implementate”, a transmis, vineri seară, compania.

Casele ar fi fost cumpărate în noiembrie 2018

Dezvoltatorul precizează că a cumpărat imobilele din str. Icoanei nr. 2-8 în noiembrie 2018.

”Înainte am făcut un Due Diligence şi ne-am adresat Ministerului Culturii, că să verificăm dacă vreunul dintre imobile era clasat ca monument istoric, sau era vizat pentru a fi clasat monument istoric. Prin adresele 1869/21.05.2018 şi 1870/21.05.2018, Ministerul Culturii a confirmat că niciunul dintre imobilele din Icoanei 2-8 nu era într-o asemenea situaţie.

Nu în ultimul rând, am comandat un studiu istoric la un specialist în domeniu, ca să înţelegem cum au evoluat imobilele în timp şi care este istoricul lor. Concluziile au fost că aceste clădiri nu au valoare de patrimoniu pentru a fi conservate, dar au elemente frumoase care ar merita păstrate”, se mai arată în document.

Compania afirmă că a respectat întotdeauna parametrii urbanistici pentru fiecare zonă protejată în care se află proiectul.

”În data de 15.02.2021, când eram în curs de a extrage elemente valoroase din faţadele existente, am primit o adresă/notificare de la Dl. Primar General al Bucureştiului prin care ne-a anunţat că suspendă Certificatul de Urbanism, Autorizaţia de Demolare şi Autorizaţia de Construire, datorită faptului că există puternice “suspiciuni de negalitate”, dar fără să spună care sunt acelea. Adresa respectivă nu are temeiul legal din multe motive elementare (…) În acest mod, se încearcă prin emiterea succesivă a unor acte nelegale, lăsarea fară efect a oricărui demers legal iniţiat de noi. În mod evident, se urmăreşte emiterea unui lung şir de acte, acestea putând fi toate revocate cu o zi înainte de pronunţare şi înlocuirea acestora cu altele identice, cu încălcarea art. 12 NCPC şi art. 15 Cod Civil”, a mai precizat compañía.

Demolarea caselor de pe Icoanei 2- 8 a început încă de joi, 1 aprilie

Joi a început demolarea caselor vechi de peste 100 de ani de pe strada Icoanei, de vis-a-vis de Școala Centrală, chiar dacă Nicușor Dan susține că autorizația de demolare este suspendată. Primarul General anunță că a făcut deja o plângere penală.

Se pare că administrația Firea a dat autorizație de demolare pe final de mandat, a început să  fie demolată, anunță HotNews.

Primarul general Nicușor Dan a declarat pentru sursa citată că a suspendat autorizația de demolare și că proprietarii nu aveau dreptul să demoleze până la clarificarea situației. Deși Poliția Locală a mers la fața locului pentru a suspenda demolarea, conform legii acest lucru nu este permis, astfel încât Nicușor Dan făcut plângere penală, procurorii având dreptul în acest moment să suspende lucrările.

Ce spunea Nicușor Dan joi

”Am suspendat autorizația de demolare emisă de fosta administrație până pe 30 iunie pentru suspiciuni de nelegalitate. Proprietarii au făcut un litigiu și au suspendat actul meu de suspendare ieri, dar eu în urmă cu două zile am emis un nou act de suspendare completat cu motivele de nelegalitate pentru suspendare. Cel de-al doilea act de suspendare l-am comunicat firmei care demolează cu executor judecătoresc, ieri la 15.30. Iar azi demolează.

Am trimis Poliția Locală să oprească lucrările, dar nu au putut să le oprească nici ei, nici ISC deoarece nu au atribuție de impunere a sistării demolării când este infracțiune, doar procurorii. Am făcut plângere penală și așteptăm să vedem ce decizie vor lua procurorii”, a declarat primarul Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Nicușor Dan a dispus suspendarea certificatului de urbanism și a autorizației de demolare emise pentru cele 3 imobile.

Certificatul de urbanism ar fi fost emis cu date incomplete

Certificatul de urbanism a fost emis cu date incomplete, după cum urmează:

  • Nu conține informația privind apartenența imobilului de la nr. 8 la Zona Construită Protejată nr. 40 Icoanei, respectiv nu prevede indicatorii urbanistici aferenți acestei zone protejate;
  • Nu conține prevederea referitoare la înălțimea maximă a construcțiilor permisă în Zona Construită protejată nr. 21 Jean Louis Calderon-Polonă, înălțime raportată și la înălțimea maximă a clădirilor existente învecinate (constructia din Str. Ion Luca Caragiale nr. 34 care are regim de înălțime P+Pod), clădire a cărei înălțime nu poate fi depășită cu mai mult de 3m (sau cu un nivel);
  • Nu conține prevederea referitoare la obligația de a menține neschimbate dimensiunile și formele actuale ale parcelelor, deși Certificatul de urbanism a fost solicitat inclusiv cu scopul de alipire a parcele din str. Icoanei nr. 2-4-6 cu cea din Str. Icoanei nr.8;

”Emiterea de certificate de urbanism incomplete, neadaptate la contextul arhitectural care nu fac cunoscute solicitantului toate informațiile privind regimul juridic, economic și tehnic, reprezintă o încălcare a prevederilor art. 6 alin (1) lit. a) și art. 26 alin (1) lit. h) din Legea nr. 50/1991 și a art. 28 și art. 29 din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul”, se arată în decizia primarului general.

Administrația Firea a dat în ultimele zile de mandat Autorizația pentru demolarea celor trei case de pe strada Icoanei 2-8, la intersecția cu strada I.L. Caragiale, fusese dată de fosta administrație, condusă de Gabriela Firea.

În penultima zi de mandat, a fost emisă autorizație pentru construirea în acest loc a unui bloc de 4 etaje.

Cookies