Contractul de închiriere a clădirii de pe Splaiul Independenței pentru Primărie, prelungit

de:
30 ian. 2014
1 afișări
Contractul de închiriere a clădirii de pe Splaiul Independenței pentru Primărie, prelungit

Contractul a fost prelungit până la 1 octombrie 2014, cu un amendament: În fiecare  ședință ordinară a Consiliului General, primarul general Sorin Oprescu este obligat să prezinte consilierilor stadiul negocierilor cu proprietarii clădirii pentru cumpărarea imobilului. 

Consilierii generali din partea PDL susțin că imobilul de pe Splaiul Independenței ar aparține, prin interpuși, fiului lui Sorin Oprescu, motiv pentru care acesta a încheiat contractele complet neavantajoase pentru Municipiul București. Mai mult, PDL a anunțat că va adresa o plângere DNA la adresa Primarului General. PDL acuză: Clădirea Primăriei Generale închiriate pe 11 milioane de euro aparține fiului lui Oprescu

Contractul de chirie fusese prelungit de consilieri în luna decembrie până în februarie, cu condiția ca primarul general să negocieze cumpărarea clădirii în cuantumul sumei plătite până acum pe chirie. Sorin Oprescu a declarat că de-abia acum poate, din punct de vedere legal, să cumpere clădirea, conform legii 6/2014, până acum această acțiune fiind interzisă de Ministerul Finanțelor, deoarece Primăria Capitalei ar fi depășit gradul de îndatorare de 30%. Referitor la acuzațiile aduse de PDL, Sorin Oprescu a spus că plângerea poate fi depusă la DNA, nefiind prima plângere de acest tip, existând una și din 2012, pentru care a fost exonerat. De asemeni, Oprescu a anunțat că se va adresa Justiției pentru acuzațiile aduse de PDL, pe care le consideră calomnioase.

Primarul general, Sorin Oprescu, nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu proprietarul turnului de pe Splaiul Independenței, unde Primăria Capitalei își desfășoară activitatea de când la sediul vechi de pe Bd. Elisabeta au început lucrările de consolidare și renovare. După ce timp de trei ani, municipalitatea a plătit 9,7 milioane euro chirie pentru noul sediu, Consiliul General al Municipiului București i-a cerut primarului general să demareze procedurile pentru achiziția clădirii. După o lună de negocieri, Sorin Oprescu a cerut din nou prelungirea contractului de închiriere cu încă un an „pentru că nu au fost finalizate negocierile pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare”.

Clădirea de pe Bd. Elisabeta, la lucrări de amenajare interioară

Sorin Oprescu a anunțat, în ședința de Consiliu General de joi, că lucrările la sediul din Bd. Regina Elisabeta se apropie de final. Au fost terminate lucrările de consolidare și se lucrează la amenajări interioare. Oprescu a mai spus că nu vor fi mutate toate serviciile din Primăria înapoi lângă Cișmigiu, acestea urmând să rămână în sediul din Splaiul Independenței. În Bd. Elisabeta se vor muta doar Primarul General și consilierii săi, Consiliul General și Serviciul de Protocol. O parte din clădire va fi folosită ca muzeu.

Citește și Cum se scurg banii între sediile Primăriile Capitalei. Nota de plată: peste 30 de milioane de euro

Chiria pentru sediul din Splaiul Independenței va depăși prețul de achiziție al clădirii

Primăria Capitalei a plătit deja pentru turnul de pe Splaiul Independenței o chirie de 9,7 milioane euro în condițiile în care întreaga clădire este evaluată la aproximativ 11-12 milioane euro. Dacă Primăria Capitalei va plăti și în 2014, aceeași chirie pe care a plătit-o și anul trecut, adică aproximativ 2,5 milioane euro, practic chiria pentru noul sediu va depăși valoarea clădirii. Sorin Oprescu susține, însă, că suma plătită a fost de numai 4,8 milioane euro către proprietarii clădirii. 

„Noi am făcut toate diligenţele necesare. Condiţia în contract este foarte clară, aceea că sumele folosite până acum timp de trei ani la chirie vor fi scăzute din preţul imobilului, aşa că, dacă şi proprietarul va fi de acord, aceasta va putea fi cumpărată. (…) Pentru că aşa e normal să fie”, declara Oprescu în urmă cu două săptămâni.

Întrebat când ar putea municipalitatea să achiziţioneze clădirea actualului sediu, Oprescu a precizat că acest lucru va fi posibil după ce se finalizează evaluarea. El a arătat, în acest context, că este vorba despre o triplă evaluare, respectiv una din partea constructorului, una a municipalităţii şi o alta judiciară.

Contractul de închiriere a sediului de pe Splaiul Independenței a fost încheiat în 2009 pentru un imobil cu suprafaţa de 12.576 de metri pătraţi, pentru care municipalitatea plătea 17,88 de euro pe metru pătrat. Proprietarii de atunci, SC Iliotomi Grup SRL, au optat la acea dată pentru nefacturarea TVA, a precizat consilierul general Cornel Pieptea, în ședința CGMB din decembrie 2013.

Încă de la începutul acestui contract, a existat clauza potrivit căreia municipalitatea putea să exercite opţiunea de cumpărare a imobilului. Ulterior, în iunie 2010, clădirea a fost vândută de SC Iliotomi Grup către SC Apatel Properties SRL, iar CGMB a aprobat un act adiţional la contractul iniţial, prin care municipalitatea plătea 14,387 euro pe metru pătrat plus TVA, iar suprafaţa clădirii se mărea la 12.906 de metri pătraţi, ca urmare a construirii unor lifturi exterioare.

Astfel, potrivit lui Pieptea, în 2010, municipalitatea a plătit 10.944.679 lei, în 2011 – 11.377.823 de lei, în 2012 – 11.940.815 lei, iar în 2013 – 9.046.757 lei, fără TVA.

Oprescu a declarat anterior că nu a putut achiziționa clădirea de birouri deoarece gradul de îndatorare al PMB era maxim, din cauza creditului accesat de fostul primar general, Adriean Videanu, iar Ministerul de Finanțe nu i-ar fi permis să facă un leasing imobiliar, care s-ar fi considerat credit.

Costul lucrărilor la sediul de pe Bd. Elisabeta a crescut de două ori până la 24,3 milioane euro

Iar în timp ce Oprescu se pregătește să mai cheltuie câteva milioane de euro pentru chiria noului sediu, noi scumpiri apar și la sediul vechi. Astfel, Primăria Capitalei vrea să achiziționeze servicii de consultanță pentru Modernizarea și reabilitarea imobilului situat în Bd. Regina Elisabeta nr. 47. Conform anunțului de licitație, municipalitatea este dispusă să ofere 2,7 milioane lei (600.000 euro) pentru aceste servicii. Banii ar urma să fie plătiți pentru un contract pe doi ani.

Costul final estimat de Primăria Capitalei pentru lucrările de modernizare a vechiului sediu se ridică la 24,3 milioane euro cu TVA. Aceasta a fost ultima sumă aprobată de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) în aprilie 2013 pentru realizarea lucrărilor la sediul din Bd. Elisabeta. Cu doar câteva luni înainte însă, în februarie 2013, CGMB aprobase pentru același obiectiv de investiții o scumpire cu 7,6 milioane de euro față de bugetul inițial aprobat în 2008 de 12,5 milioane euro.

Oprescu speră ca, din toamna lui 2014, angajații PMB să se mute în vechiul sediu al instituției

„Ca să ne mutăm noi, sperăm ca în septembrie-octombrie 2014 să fim acolo, rămâne în schimb, că nu deranjează așa tare pe nimeni, să poată începe construcția în spate, dărâmăm zidul ăla și acolo creăm o piață (…) e o parcare dedesubt, ca să nu vină lumea în mijlocul orașului și să-și lase mașina, iar pe străzile adiacente Primăriei și în curtea interioară facem o sală cu 220 și ceva de locuri, iar o zonă din clădire ar putea rămâne deschisă permanent publicului spre a fi vizitată”, declara Oprescu la începutul acestei luni.

Mai jos, istoricul negocierii pentru închirierea clădirii, prezentat de Primăria Generală:

PRIMAR GENERAL
Prof. Dr. SORIN MIRCEA OPRESCU

Către,
CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

Notă informativă cu privire la exercitarea de către Municipiul București a opțiunii de cumpărare a imobilului situat în Splaiul Independenței nr. 291-293, sector 6, București, în baza prevederilor art. 18.5 din Contractul de închiriere nr. 8112/11.12.2009

Istoricul Contractului de închiriere nr. 8112/11.12.2009 având ca obiect imobilul situat în Splaiul Independenței nr. 291-293, sector 6, București
In anul 2009 a aparut necesitatea efectuarii unor lucrari de consolidare si reparatie a sediului Municipiului Bucuresti din B-dul Regina Elisabeta nr. 47, sector 5 in care isi desfasura activitatea aparatul de specialitate al Primarului General al Municipiului București și membrii Consiliului General al Municipiului București. Din acest motiv s-a impus identificarea unui spatiu adecvant in care activitatea municipalitatii sa se desfășoare conform principiului continuității pana la finalizarea lucrarilor de consolidare si reparatii a sediului din B-dul Regina Elisabeta nr. 47.
In acest scop, prin H.C.G.M.B. nr. 352/22.10.2009 a fost aprobat contractul de închiriere a imobilului situat în Splaiul Independenței nr. 291-293, sector 6, București si a fost incheiat Contractul de închiriere nr. 8112/11.12.2009 cu S.C. ILIOTOMI GRUP S.R.L., în calitate de proprietar. Prin Actul Aditional nr. 2/04.06.2010 calitatea de proprietar a fost preluata de S.C. APATEL PROPERTIES S.R.L.
Prin H.C.G.M.B. nr. 200/29.11.2012 a fost aprobată prelungirea Contractului de închiriere nr. 8112/11.12.2009 si a fost semnat actul adițional nr. 3/23.01.2013 încheiat cu S.C. APATEL PROPERTIES S.R.L., in calitate de proprietar, durata închirierii prelungindu-se până la 10.12.2013.
Având în vedere că lucrările de consolidare a imobilului situat în București, B-dul Regina Elisabeta nr. 47, sector 5 nu au fost încă finalizate s-a menținut necesitatea prelungirii contractului de inchiriere. Prin HCGMB nr. 299/10.12.2013 a fost aprobată prelungirea Contractui de închiriere pentru imobilul situat în Splaiul Independenței nr. 291-293 sector 6, până la data de 01.02.2014.

Opțiunea de cumpărare
Urmare solicitarilor repetate ale municipiului Bucuresti adresate Ministerului de Finante privind acordul necesar achizitionarii in leasing imobiliar a cladirii, in datele de 11.02.2010, 06.01.2011 si 11.12.2012 s-a comunicat oficial ca:
-in conformitate cu prevederile Legii nr 273/2006 este necesara obtinerea avizului Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale conform HG 9/2007;
-o astfel de operatiune se poate face cu conditia incadrarii in limita legala de 30% a gradului de indatorare a municipiului si fara plati restante la data de 31 decembrie a anului anterior, neachitate pana la data solicitarii avizului Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale.
Avand in vedere aceste conditii impuse de lege, Ministerul de Finante, tinanad cont de situatia concreta a municipalitatii a concluzionat ca se depaseste gradul de indatorare scadent in 2015 si ca o astfel de operatiune financiara nu este posibila.
In conformitate cu prevederile art. 18.5. din Contractul de închiriere nr. 8112/11.12.2009, pe parcursul derulării contractului chiriașul își poate exprima opțiunea de cumpărare (cu plata integral, în rate sau în leasing) a imobilului, chiria plătită până la acea dată constituindu-se în avans pentru plata în rate/leasing a imobilului.
În baza Expunerii de motive a Primarului General și a Raportului de specialitate al Direcției Generale Economice, prin HCGMB nr. 299/10.12.2013, a fost aprobată:
– exercitarea de către Municipiul București a opțiunii de cumpărare a imobilului situat în Splaiul Independenței nr. 291-293, sector 6, București, conform prevederilor art. 18.5. din Contractul de închiriere nr. 8112/11.12.2009 astfel cum a fost modificat prin actele adiționale nr. 2/04.06.2010 și nr. 3/23.01.2013;
– mandatarea Primarului General sa desfasoare proceduri pentru achizitionarea imobilului situat în Splaiul Independenței nr. 291-293, sector 6, București.

Demersuri efectuate pentru achizitionarea imobilului situat în Splaiul Independenței nr. 291-293, sector 6, București in baza HCGMB nr. 299/10.12.2013
În conformitate cu prevederile HCGMB nr. 299/10.12.2013 au fost efectuate urmatoarele demersuri:
La data de 10.12.2013 Municipiul București prin Primarul General a retransmis catre SC Apatel Proprieties SRL opțiunea de cumpărare a imobilului în baza art. 18.5 din Contractul de inchiriere nr. 8112/2009. A fost emisa Dispoziția nr. 1352/16.12.2013 de catre Primarul General prin care a aprobat constituirea și componența comisiei de negociere în vederea negocierii prețului de achiziție a imobilului situat în Splaiul Independenței nr. 291-293, sector 6, formata din 5 membri.
Comisia de negociere numita in baza Dispoziției nr. 1352/16.12.2013 a emis o notă cuprinzând propunerea efectuării anumitor pași în scopul realizării obiectivului stabilit în sarcina sa respectiv:
– efectuarea unui due-dilligence în privința actelor care fac dovada proprietății imobiliare din București, Splaiul Independenței nr. 291-293, sector 6 (titlu de proprietate, autorizații de construire, extras de informare de carte funciară, etc.), proprietate imobiliară ce face obiectul contractului de închiriere nr. 8112/11.12.2009;
– efectuarea de către un specialist autorizat a masuratorilor imobilului situat în Splaiul Independenței nr. 291-293, sector 6, București, in vederea determinarii suprafetei exacte a constructiei si terenului;
– stabilirea prețului de piață al imobilului situat în Splaiul Independenței nr. 291-293, sector 6, București, prin intermediul unui raport de evaluare întocmit de către un expert ANEVAR.
Au fost efectuate masuratori ce urmeaza sa se concretizeze intr-un raport de specialitate prin care sa se stabileasca suprafata exacta a imobilului compus din teren si constructie.
A fost angajata o societate de evaluare pentru determinarea valorii de piata a imobilului si a fost demarata procedura de evaluare prin intermediul unui expert ANEVAR, procedura ce este in curs de finalizare.
Au fost transmise catre Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobilară Sector 6 București, adrese prin care s-a solicitat comunicarea anumitor înscrisuri cu privire la dreptul de proprietate asupra imobilului situat în Splaiul Independenței nr. 291-293, sector 6, București (notate în Cartea funciară nr. 201988, nr. Cadastral 7336/1/1 și în Cartea Funciară nr. 201988 – C3-U19, nr. Cadastral 7336/1/1/10).
Comisia de negociere a invitat proprietarul, SC Apatel Properties SRL la negocieri pentru a negocia detaliile privind achizitia imobilului situat în Splaiul Independenței nr. 291-293, sector 6, București.
La data de 28.01.2014 a avut loc intalnirea dintre Comisia de negociere si SC Apatel Properties SRL. În urma acestei întâlniri, Comisia de negociere a reiterat optiunea de cumparare cu deducerea chiriilor platite si a informat asupra angajarii unui raport de expertiza evalouatorie pentru determinarea valorii de piata a imobilului. SC Apatel Properties SRL a solicitat să comunice pretul sau de vanzare, în termen de maxim 10 zile.
Au fost transmise către APATEL PROPERTIES și către ILIOTOMI GROUP adrese prin care s-a solicitat comunicarea de înscrisuri doveditoare ale dreptului de proprietate asupra imobilului situat în Splaiul Independenței nr. 291-293, sector 6, București, înscrisuri necesare unei corecte analize a dreptului de proprietate.

DIRECTOR EXECUTIV,
ADRIAN IORDACHE

Cookies