Contractul angajaților fără certificatul electronic COVID va fi suspendat, cu două excepții. Cine nu este vizat de acest document

22 dec. 2021
539 Afișari
Contractul angajaților fără certificatul electronic COVID va fi suspendat, cu două excepții. Cine nu este vizat de acest document
Contractul angajaților fără certificatul electronic COVID va fi suspendat, cu două excepții. Cine nu este vizat de acest document. Sursa foto: Pixabay

Legea certificatului electronic COVID, care a fost inițiată de ministrul Sănătății Alexandru Rafila, presupune faptul că angajații care nu dețin acest document vor fi suspendați pe loc, iar aceștia nu își vor mai primi salariul. Trebuie precizat însă că există două excepții de la caz, care nu vor avea nevoie de acest document în cazul în care va fi implementat.

Cerificatul electronic COVID, ce se află în momentul de față în stadiul de proiect de lege, ar urma să fie emis pentru persoanele vaccinate cu cel puțin o doză de vaccin, pentru cetățenii care au efectuat un test rapid antigen sau PCR și au primit un rezultat negativ, sau pentru persoanele care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

Certificatul electronic COVID va fi solicitat tuturor angajaților, cu două excepții

Astfel, persoanele care se încadrează în una dintre aceste categorii vor putea beneficia de acest document pentru a le folosi la locul de muncă, potrivit variantei agreate miercuri de coaliția de guvernare, potrivit G4media.

Mai mult, atât angajatorii de la stat cât și cei din domeniul privat vor fi obligați de autorități să le solicite angajaților acest document în cazul în care membrii Guvernului vor adopta implementarea proiectului de lege prin intermediul unei hotărâri.

Potrivit acestui proiect, în cazul în care un angajaț nu prezintă angajatorului certificatul electronic COVID, acesta ar urma să fie suspendat din activitatea sa imediat. De asemenea, acesta nu va mai primi salariu.

Totuși, există două categorii ce ar urma să fie scutite de la obligativitatea deținerii acestui certificat. Este vorba despre firmele private care au cel mult 10 angajați și care nu prestează servicii care presupun interacțiunea directă cu clienții și angajații care lucrează de acasă sau în regim de telemuncă.

Ce riscă angajatorii care nu ar respecta legea certificatului electronic COVID

De asemenea, proiectul de lege mai precizează și ce pățesc angajatorii care nu respectă obligația de a verifica acest certificat sau care nu îi suspendă pe angajații care nu îl dețin. Astfel, angajatorii care se încadrează în aceste scenarii vor fi sancționați cu sume între 10.000 și 100.000 de lei.

În cazul în care va fi implementat, certificatul electronic COVID ar deveni obligatoriu la 72 de ore de la momentul în care se înregistrează un coeficient mediu de creștere a cazurilor de infectare de 1,5 ori în ultimele trei săptămâni la nivel național.

Totodată, acest document ar înceta să mai fie obligatoriu în momentul în care, simultan, numărul de cazuri scade la nivel național timp de 3 săptămâni consecutive și incidența înregistrată în ultimele zile este mai mică de 1 caz raportat la o mie de locuitori.

Cookies