ARHIVA B365

Contract dezastruos pentru concesionarea National Arena: Primăria ia doar 15% din profit

„Dacă am fi votat proiectul, Primăria Capitalei nu câştiga mare lucru din această concesionare, iar firma care urma să se ocupe de stadion făcea ce vroia ea acolo. Noi am cerut modificarea proiectului şi lămuriri de la Direcţia de Investiţii. Nu am primit. Ne-am consultat cu o firmă de specialitate şi vom face curând amendamente la proiecul propus de primarul general”, a explicat viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu pentru evz.ro.

Proiectul privind „concesiunea de servicii pentru operarea şi mentenanţa” National Arena prevede că Primăria Capitalei va încasa doar 15% din profit, din al cincilea an sau după recuperarea costurilor. Potrivit studiului de fundamentare a proiectului, Municipalitatea va primi aproximativ 18 milioane de euro în 40 de ani.

Dacă cel care va primi stadionul în administrare nu va avea bani, Municipalitatea ar trebui să dea ea bani în locul concesionarului, potrivit proiectului de concesiune a „Naţional Arena” propus de edilul-şef. Astfel, la capitolul: “Riscuri legate de finanţarea proiectului”, se specifică când Primăria Capitalei va trebui să scoată bani din buzunar în locul concesionarului: atunci când concesionarul intră în insolvenţă, sau oricare dintre acţionarii acestuia, când firma nu este răspunzătoare de o schimbare „necesară” sau acesta nu poate suporta din punct de vedere financiar costurile legate de schimbarea necesară.

Construcţia National Arena a costat 213 milioane de euro. Pe durata derulării contractului, lucrarea s-a scumpit cu 90 milioane de euro faţă de valoarea stabilită iniţial.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button