FIT CITY

Contraceptivul vinovat de moartea unor femei în Franța se întoarce în farmacii

Potrivit presei franceze, Comisia Europeană a fost de acord ca Diane 35 să fie din nou vândut, deoarece aduce mai multe beneficii decât probleme. Dar a solicitat să fie prescris mai rar şi să existe o mai bună informare privind contra-indicaţiile.

De acum încolo, Diane 35 va fi recomandat doar pentru tratamentul acneii şi doar după eşecul altui tratament, inclusiv cu antibiotice. În plus, va fi interzis persoanelor cu risc de tromboză.

Medicamentul fost interzis în mai, după ce s-au înregistrat mai multe decese.

„Medicamentul Diane 35 este autorizat în România din 2003, timp în care a fost înregistrat o sigură reacţie trombotică, recuperată. În acest interval nu a fost înregistrat niciun deces. O decizie privind acest produs ar putea fi luată după evaluarea riscului de către Comitetul european de farmacovigilenţă din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului – EMA”, a explicat şeful Departamentului Politici şi Strategii al ANMDM, Anca Crupariu.

Precizările ANMDM vin după ce instituţia omoloagă din Franţa, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM), a anunţat că „Diane 35”, un tratament antiacnee produs de laboratorul german Bayer şi utilizat pe larg ca măsură de contracepţie, va fi retras de pe piaţă în această ţară în următoarele trei luni.

Crupariu a mai spus că reevaluarea profilului de siguranţă al contraceptivelor orale combinate (COC) de generaţia a treia şi a patra, din care face parte şi „Diane 35”, se va axa pe riscul apariţiei de evenimente trombotice venoase, cunoscute, de altfel, de câteva zeci de ani.

„Aşa cum se arată şi într-un comunicat al EMA, COC sunt atent monitorizate de sistemele nationale de farmacovigilenţă. Nu există niciun motiv pentru ca femeile care utilizează astfel de contraceptive orale combinate să întrerupă tratamentul”, a mai spus reprezentantul ANMDM.

Evaluarea contraceptivelor orale combinate de generaţia a treia şi a patra de către EMA a fost demarată la iniţiativa Franţei, pentru a se stabili necesitatea restricţionării utilizării acestor medicamente la femeile care nu pot folosi alte contraceptive orale combinate, arată EMA, într-un comunicat postat pe site-ul ANMDM.

Franţa a făcut această solicitare în contextul unor iniţiative recente de reducere a utilizării contraceptivelor orale combinate de generaţia a treia şi a patra de către femeile franceze, în favoarea utilizării contraceptivelor orale de generaţia a doua.

Potrivit EMA, se cunoaşte faptul că tratamentul cu contraceptive orale combinate prezintă risc foarte scăzut de apariţie a tromboembolismului venos (formarea de cheaguri de sânge în vene). Riscul absolut de apariţie a tromboembolismului venos este, astfel, foarte mic (între 20-40 cazuri la 100.000 de femei, pe durata unui an de utilizare), riscul respectiv variind în funcţie de generaţiile de contraceptive combinate.

Administrarea contraceptivelor de generaţia a treia şi a patra se asociază cu un risc crescut faţă de contraceptivele de a doua generaţie. Informaţiile referitoare la riscul de apariţie a tromboembolismului venos sunt incluse în informaţiile despre medicament puse la dispoziţia medicilor şi pacienţilor şi au fost actualizate în permanenţă, mai spune Agenţia Europeană.

„În scopul formulării unei opinii referitoare la calitatea informaţiilor despre medicament existente în prezent, în sensul oferirii celor mai bune informaţii posibile, necesare medicilor şi pacienţilor pentru luarea celor mai bune decizii, Comitetul de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscului va demara o evaluare a contraceptivelor orale combinate de generaţiile a treia şi a patra. Aceasta este prima dată când statele membre solicită Agenţiei Europene a Medicamentului formularea unei recomandări privitoare la aceste medicamente, valabile pe întreg teritoriul Uniunii Europene, în cadrul noii legislaţii de farmacovigilenţă”, mai arată EMA.

În acelaşi comunicat, Agenţia Europeană subliniază că nu există niciun motiv ca femeile care utilizează contraceptivele orale combinate să înceteze a le mai folosi. „În cazul în care au temeri, femeilor li se recomandă să discute cu medicul”, conchide EMA.

În România, consumul de „Diane 35” este estimat la peste 300.000 de cutii pe an. Prin intermediul spitalelor, tot anual, sunt distribuite aproximativ 3.000 de cutii.

ANSM din Franţa a anunţat, duminică, 125 de cazuri de tromboze şi patru decese „imputabile unei tromboze venoase cauzate de Diane 35” în cursul ultimilor 25 de ani.

Prescrise în prezent pentru 315.000 de femei în Franţa, pilulele „Diane 35” au primit autorizaţia de punere pe piaţa franceză în 1987 ca tratament împotriva acneei, dar utilizarea iniţială a fost deturnată, fiind administrată oral drept contraceptiv.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button