Contrabanda cu ţigări trece de 2 miliarde de euro în acest an, în Capitală

de:
11 nov. 2010
1 Afișari
Contrabanda cu ţigări trece de 2 miliarde de euro în acest an, în Capitală

Estimarea privind piaţa neagră a ţigărilor de contrabandă din Bucureşti a fost făcută de comisarul şef al Secţiei Judeţene a Gărzii Financiare Bucureşti, la solicitarea B365.ro. „Părerea mea este că ne apropiem de suma de 200 de milioane de euro pe lună, contrabandă cu ţigări la nivelul municipiului Bucureşti. În condiţiile în care avem toleranţă în vamă şi intră foarte multe tiruri cu ţigări netimbrate, eu ce să fac? Să fug după intermediari pe la piaţă?”, s-a întrebat retoric comisarul şef Stelică Constantin, şeful secţiei judeţene a Gărzii Financiare Bucureşti care a adăugat că legislaţia actuală în ceea ce priveşte sancţionarea contrabandiştilor ar trebui modificată în sensul înăspririi pedepselor.

În prezent, legea îi obligă pe comisarii Gărzii Financiare doar să confişte marfa de contrabandă, fără să poată aplica amenzi vânzătorilor. „Păi, cum să-l amendez eu ca şi Gardă Financiară dacă nu are o societate deschisă în acest sens?”, a explicat Constantin.

Şeful instituţiei a precizat că majoritatea dealer-ilor de ţigarete netimbrate îşi fac veacul în zona pieţelor Obor, Berceni, Rahova dar şi la capătul blocurilor în Pantelimon. Metodele de vânzare au fost însă diversificate în timp astfel că, în prezent, doar o singură persoană stă la stradă cu momeala, restul reţelei fiind împânzită în cartier. „Acum, contrabandiştii îşi închiriază câte două apartamente pe care le burduşesc cu ţigări şi doar unul stă la stradă cu un cartuş gol. Când vine cineva să cumpere i se face semn unei persoane de la colţul blocului care, la rândul ei transmite mai departe unuia din casă”, a detaliat comisarul şef Stelică Constantin.

Majoritatea ţigărilor de contrabandă provin, după cum susţin autorităţile, din Republica Moldova, Ungaria şi Ucraina, controalele la vânzători fiind îngreunate din cauza prevederilor legislative. „Multora dintre comisari li s-a pus cuţitul la gât. Dacă cerem să fim însoţiţi de poliţişti, controlul nu mai dă roade deoarece comercianţii fug. Mai nou, nu mai avem nici permis de port armă pentru că nu avem bani”, a conchis şeful secţiei judeţene a Gărzii Financiare Bucureşti care a mai precizat că poliţiştii comunitari ar trebui să fie mai vigilenţi asupra activităţilor comerciale ilegale din cartiere.

Cookies