Continuitate și creativitate ritualică – Mexic și România @ Conferințele de la Șosea

de:
29 ian. 2013
0 Afișari
Continuitate și creativitate ritualică - Mexic și România @ Conferințele de la Șosea

Deși ne desparte mai mult de un ocean, trăim o înrudire și o vecinătate ritualică, ceremonială și de viziune cu spațiul mexican.

În cele nouă luni pe care le-am petrecut în Mexic, în cadrul bursei acordate de Guvernul Mexican prin intermediul Ambasadei Mexicului în România, am trăit, practic, experiența dualității pe care o intuisem în esența ritualului, dar care mi-a fost dat s-o trăiesc în cotidian și în ceremonial, totodată.

Am regăsit, astfel, reverența adusă pământului ce ne hrănește și care, în final, ne este adăpost, gestul ritualic de a sparge vasul după ieșirea sicriului pe ușă, așezarea pânzelor negre la intrările porților sau ale ușilor, acoperirea oglinzilor după moartea cuiva, așteptarea sufletelor din lumea de dincolo cu mese generoase cu bucate alese, miros de tămâie sau copal, flori galbene și drum luminat, invitându-i să-și revadă casele în care au locuit, trăit și iubit.

Prezentarea fotografică va însoți drumul cuvintelor, traducând o altfel de cunoaștere, cea a maeștrilor de tradiție din Mexic. (Gabriela Toma)


Invitați:

Gabriela Toma, scriitoare

Vintilă Mihăilescu, antropolog

 

Despre celelalte ediţii ale Conferinţelor de la Şosea puteţi găsi texte, fotografii, înregistrări audio şi loc de comentat, pe blog la: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/conferinte/

 

Cookies