Continuă scandalul gunoaielor din Sectorul 1. Întâlnire importantă azi pentru deblocarea situației

15 iun. 2021
112 Afișari
Continuă scandalul gunoaielor din Sectorul 1. Întâlnire importantă azi pentru deblocarea situației

Continuă scandalul gunoaielor din Sectorul 1 și în aceste zile, fie vreme bună, fie vreme rea. Întâlnire importantă marți pentru o nouă încercare de deblocare a situației.

Sectorul 1 al Bucureștiului se zbate acum între munți de gunoaie, șobolani și multă mizerie. Scandalul și neînțelegerile par fără sfârșit, iar cei care au cel mai mult de suferit sunt bucureștenii. Între timp, autoritățile au decis să covoace o ședință de urgență marți.

Prefectul Capitalei anunță o nouă ședință

Prefectul Alin Stoica a declarat la Digi24 că o soluție juridică există și că poate fi pusă în aplicare pentru deblocarea situației cel puțin pe termen scurt. El a precizat că există și posibilitatea instituirii stării de alertă, dar că Prefectura nu are personal calificat care să spună cât de gravă este situația.

Între timp, consilierii locali PNL susțin că 80 la sută dintre agenții economici din sector nu au contracte cu operatorul de salubritate. Referitor la dezvăluirea consilierilor PNL, Alin Stoica a spus că va cere un raport pentru a vedea dacă sunt susținute:

Voi cere azi un raport al poliției locale să vedem dacă se verifică că agenții economici au sau nu contracte, sau dacă au au pe cantități mai mici decât cele pe care le produc

Ce spune Clotilde Armand

Clotilde Armand, Primarul Sectorului 1, susținea luni că a avut o nouă întâlnire cu reprezentanții firmelor de sortare care și-au exprimat clar decizia de a nu-și deschide porțile pentru compania Romprest atâta timp cât continuă să înregistreze restanțe la plăți.

În schimb, s-a ajuns la o soluție juridică, astfel încât Primăria să plătească sortarea direct către aceste firme.

Am avut astăzi mai multe întâlniri la Prefectură cu sortatorii și dl. Prefect. Sortatorii au porțile închise pentru compania Romprest pentru că nu și-a plătit datoriile. Vineri și sâmbătă am lucrat împreună cu sortatorii să găsim soluția cea mai bună pentru ca Primăria Sectorului 1 să plătească datoriile Romprest direct spre aceștia

Primarul Sectorului 1 dezvăluie că la întâlnirea de luni au participat și reprezentanții Romprest care au refuzat în continuare propunerea ca administrația locală să le preia datoriile către sortatori și să facă plățile viitoare direct către aceștia.

Ce a declanșat criza gunoaielor

Firmele de sortare a gunoiului nu mai primesc deșeurile pentru că există o datorie de 4 milioane de leiâ. Această sumă ar trebui plătită de firma de salubrizare Romprest. Reprezentanții Romprestspun, pe de altă parte, că firma nu are bani deoarece primăria nu și-a plătit datoriile. Este vorba despre o sumă de aproximativ 60-70 de milioane de lei.

Pe de altă parte, primarul Clotilde Armand acuză o mafie a gunoiului, fără sa dea nume, și spune că actualul contract dintre Primărie si Romprest. În replică, Romprest spune că este legal, ba chiar are și o hotărâre de instanță prin care poate executa silit Primăria dacă nu plătește serviciile de salubrizare.

Gunoiul din Sectorul 1 costă aprox 200 de milioane lei pe an, în buget s-au votat doar 125 de milioane, s-au plătit niște datorii mai vechi, de vreo 60 de milioane de lei, și cam atât. Finalul dramatic îi afectează puternic pe bucureșteni, care zilnic postează sute de poze cu gunoiul lăsat de izbeliște pe străzile din Sectorul 1.

Cookies