Preşedintele Klaus Iohannis: Soluţia e un Guvern tehnocrat. Îl desemnez pe Dacian Cioloş premier

de:
10 nov. 2015
0 Afișari
Preşedintele Klaus Iohannis: Soluţia e un Guvern tehnocrat. Îl desemnez pe Dacian Cioloş premier

UPDATE 17.00 B365.ro prezintă LIVETEXT principalele declaraţii  ale preşedintelui Iohannis:

Am terminat consultările şi mi-am format o opinie pe care vreau să o prezint pe scurt. Pentru a rezolva problema guvernării şi a avea o asigurare că vom avea performanţă, vom avea nevoie de un premier tehnocrat, o persoană curată, care să nu fi fost implicat în scandaluri, integră.

Este nevoie să fie promovaţi miniştri care sunt performanţi, care au dovedit această performanţă şi asupra cărora nu planează niciun dubiu. Este nevoie de partide fără corupţi, ca partidele să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze persoane suspectate de corupţie sau au fost implicate în acte de corupţie. Avem nevoie de alegeri corecte.

Este nevoie ca, atunci când procurorii cer ridicarea imunităţii în Parlament, să fie ridicată

Este nevoie de deschidere competiţiei politice. Am încurajat oameni tineri să intre în politică. Nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece, cei care sunt buni trebuie să rămână.

România rămâne fermă pe calea europeană şi euro-atlantică. Este nevoie ca orice Guvern vom avea să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice, pentru a lua măsuri care garantează o creştere sustenabilă.

Am prezentat aceste lucruri partidelor. Am întrunit o largă majoritate pe aceste teme. A fost o situaţie interesantă pentru mine că partidele au înţeles care este miza.

Această soluţie o văd într-un Guvern tehnocrat. Partidele au agreat această idee, cu puţine excepţii.

Având în vedere toate acestea, îl desemnez pentru funcţia de premier pe domnul Dacian Cioloş. Îl invit să vă spună câteva cuvinte.

DECLARAŢII DACIAN CIOLOŞ:

Mulţumesc pentru încrederea pe care mi-o acordaţi, domnule preşedinte. Voi face tot ce îmi stă în putinţă ca să mă ridic la nivelul încrederii acordate.

În perioada următoare îmi voi concentra energia în a-mi alege echipa. După, vom putea discuta mai în detaliu proiectele pe care le avem. Pentru mine, lucrul în echipă e cel mai important.

Voi lucra îndeaproape cu Parlamentul, chiar dacă e un guvern tehnocrat.

UPDATE 15.30 Surse Mediafax anunţă că Dacian Cioloş va fi desemnat premier

UPDATE 13.20 Preşedintele Klaus Iohannis va anunţa numele premierului desemnat la orele 17.

UPDATE 12.34 Declaraţii Călin Popescu Tăriceanu, ALDE:

„Domnul preşedinte ne-a anunţat că astăzi va anunţat premierul desemnat. Am ţinut să-i precizăm poziţia noastră: Din punctul nostru de vedere, soluţia corectă este un guvern politic, premier politic.”

UPDATE 12.15 Mediafax anunţă, citând surse politice, că Klaus Iohannis a refuzat propunerea PSD- Liviu Voinea premier.

UPDATE 11.47 Declaraţii Gabriel Oprea, UNPR:

„În momente importante pentru ţară şi pentru stabilitatea naţionala, îl sprijinim, ca întotdeauna, pe preşedintele României. Sunt convins că toate partidele vor sustine propunerea preşedintelui Iohannis, un Guvern de oameni tineri, tehnocraţi, pentru stabilitatea ţării.”

UPDATE 11.27 Declaraţii Kelemen Hunor, UDMR:

„Am propus un guvern tehnocrat. Nu am făcut o nominalizare. (…) Dacă mergem pe această variantă, excludem legea alegerilor locale şi parlamentare. Tot ce înseamnă alegeri pentru anul viitor e stabilit de cele două legi şi rămâne aşa.”

Consultările au început marți de la ora 11,00 cu reprezentanții Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), continuând cu Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) de la ora 11,30. Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) este programată de la ora 12,00 și grupul parlamentar al minorităților naționale de la ora 12,30, informează agerpres.ro. Luni, șeful statului a avut consultări cu PSD și PNL.

PSD a propus varianta ca Liviu Voinea să fie desemnat premier și un guvern politic. Președintele social-democraților și-a exprimat speranța că propunerea viceguvernatorului BNR pentru funcția de prim-ministru va fi susținută de colegii din coaliția de guvernare.

În schimb, PNL a precizat că este de acord cu varianta unui guvern și a unui premier tehnocrat, așa cum a propus președintele Klaus Iohannis.

Liberalii au renunțat la ideea organizării de alegeri anticipate în contextul în care majoritatea partidelor parlamentare nu au fost de acord.

Șeful statului a avut săptămâna trecută prima rundă de consultări cu partidele și formațiunile parlamentare în vederea desemnării premierului.

Prim-ministrul Victor Ponta a demisionat săptămâna trecută din funcție. Șeful statului a semnat joia trecută decretul prin care a luat act de demisia acestuia. Iohannis l-a numit pe Sorin Cîmpeanu premier interimar.

Cookies