Consultări la Cotroceni. Discuții despre votul din diaspora și ridicarea imunității parlamentare

de:
28 ian. 2015
0 afișări
Consultări la Cotroceni. Discuții despre votul din diaspora și ridicarea imunității parlamentare

15:30 Kelemen Hunor: Suntem pentru un sistem electoral mixt, cu distribuirea mandatelor așa încât să păstrăm reprezentarea proporțională. 

Noi am propus cam 60-65% să fie în colegii uninominale și restul pe lista națională. Am propus acest sistem cu gândul de a reduce numărul de parlamentari. La Senat am propus 2 senatori pe județ, aproximativ 100 de senatori. 

Actualul sistem de alegeri locale trebuie păstrat, primarii să fie aleși într-un singur tur. Sigur putem accepta alegerea președinților Consiliilor Județene de către CJ.

UPDATE 11:50 Vasile Blaga: Susținem alegerea primarilor în două tururi pentru reprezentativitate. Susținem Parlamentul bicameral, dar să nu ducă la creșterea numărului de parlamentari.

Se impun urgent două măsuri în legea finanțării partidelor, dorim să introducem și societatea civilă în procesul de verificare.

10:00 Liderii Partidului Social Democrat au ajuns la Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis vrea un independent la șefia SRI, anunță Realitatea Tv.

Partidul Social Democrat susține modificarea sistemului de vot pentru românii din disapora și vrea întocmirea unui registru al româilor care trăiesc în străinatate „fie că e vorba de vot electronic sau vot prin corespondență”, a declarat miercuri premierul Victor Ponta la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis.

Ponta a mai anunțat că PSD susține reducerea numărului de parlamentari și Parlament bicameral, dar și mai multă transparență în activitatea legislativului, dupa modelul PE.

Declarații Victor Ponta: Organizarea votului din diaspora să fie organizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Am propus ca soluție pe termen lung întocmirea unui registru electoral al românilor care trăiesc în afara granițelor astfel încât AEP să știe cum se poate organiza.

Am reiterat sprijinul pentru o modificare a regulamentelor pentru cele două camere. AM propus o modificare mai amplă, un mod de lucru care să urmeze modelul de la Parlamentul European. 

Consultările vor viza votul din Diaspora şi finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor. Pe agendă se află şi accelerarea procedurilor pentru ridicarea imunităţii parlamentare, regionalizarea şi revizuirea Constituţiei.

Suntem de acord cu facilitarea regulilor privind înființarea de noi partide politice, cu condiția ca acest lucru să nu reflecte cheltuieli bugetare.

Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari, trebuie găsită exact reprezentarea corectă a tuturor cetățenilor.

Premierul Victor Ponta a declarat că se vor relua lucrările în cele două comisii, Comisia de Cod Electoral și comisia pentru revizuirea Constituţiei.

CONSULTĂRI POLITICE COTROCENI, MIERCURI, 28 IANUARIE. Acesta este al doilea rand de consultari intre seful statului si formatiunile parlamentare, dupa discutiile din 12 ianuarie, care au avut ca tema incheierea unui acord politic cu scopul asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale, potrivit stiri.protv.ro.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, invitatia catre partidele si formatiunile politice reprezentate in Parlament de a veni la Palatul Cotroceni, in vederea unor consultari referitoare la prioritatile legislative ale urmatoarei sesiuni parlamentare. Potrivit Presedintiei, pe agenda discutiilor se vor afla mai buna organizare a votului in strainatate, finantarea campaniilor electorale si a partidelor politice si accelerarea procedurilor privind ridicarea imunitatii parlamentare.

CONSULTĂRI POLITICE COTROCENI, MIERCURI, 28 IANUARIE. Presedintele Klaus Iohannis anuntase, cu o zi inainte, intr-o emisiune televizata, ca a invitat partidele la consultari pe tema legilor electorale, pentru a se discuta legat de solutiile legislative sustinute de fiecare formatiune politica, mentionand ca „trebuie sa se lucreze pe Codul electoral”. Iohannis a declarat ca trebuie sa existe o reforma atat in privinta partidelor, cat si a Parlamentului, in cazul caruia „toata lumea este de acord, este prea mare, prea multi parlamentari”. El a mentionat ca este nevoie de un Parlament „mai mic, mai eficient si mai credibil”.

El a mentionat ca nu vrea sa se pronunte asupra unui sistem de vot sau altul deoarece vrea „un dialog autentic” cu partidele. „Vreau sa invit partidele la un dialog autentic, nu eu sa le spun ce vreau, ei sa-mi spuna cum vad calea cea mai buna pentru o schimbare, evident, in bine”, a mai spus Iohannis.

Administratia Prezidentiala a anuntat si calendarul consultarilor, fiecare partid urmand a sta o ora la discutii cu seful statului, pe temele mentionate.

Astfel, de la ora 10.00 vor incepe consultarile sefului statului cu Partidul Social Democrat, la ora 11.00, cu Partidul National Liberal, iar la ora 12.00, cu Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei.

La ora 14.00, Klaus Iohannis va discuta cu Partidul Conservator, la ora 15.00, cu Uniunea Democrata Maghiara din Romania, la ora 16.00, cu Grupul parlamentar al minoritatilor nationale, iar la ora 17.00, cu Partidul Poporului – Dan Diaconescu.

Delegatia PSD care participa la consultarile de la Cotroceni va fi compusa din Victor Ponta, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea si Ioan Chelaru.

CONSULTĂRI POLITICE COTROCENI, MIERCURI, 28 IANUARIE. PSD va propune, la consultarile de la Cotroceni, ca viitorul Parlament sa aiba 318 deputati si 100-110 senatori, dupa cum a precizat, luni, premierul Victor Ponta, el aratand ca, in opinia sa, CC va spune daca trebuie respectat referendumul ce stipula un numar de 300 de alesi. „Vom propune, in ceea ce priveste alegerea Parlamentului, un sistem electoral diferit de cel actual, fie mixt, de timp german, fie proportional, care sa duca la reducerea numarului de parlamentari, la Camera sa fie 300 de deputati plus minoritati, iar in Senat maximum 100 -110 senatori”, a spus Ponta.

Ponta a mai spus ca PSD va sustine ca AEP sa organizeze toate tipurile de scrutin, inclusiv in Diaspora. El a aratat ca PSD sustine, totodata, alegerea primarilor intr-un singur tur, cum exista in prezent. Ponta a spus ca PSD va propune, la consultarile de miercuri, de la Cotroceni, si reactivarea Comisiei de revizuire a Constitutiei, astfel incat in 2015 sa se finalizeze in Parlament procedura revizuirii. In ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, Ponta a spus ca PSD sustine mentinerea sistemului bicameral.

CONSULTĂRI POLITICE COTROCENI, MIERCURI, 28 IANUARIE. Președintele Gabriel Oprea va conduce delegația Uniunii Naționale pentru Progresul României la consultările cu președintele României, Klaus Iohannis.

Delegația partidului va fi formată din: senatorul Ion Toma – secretar general adjunct al UNPR, deputatul Laurențiu Chirvăsuță – vicepreședinte UNPR, ministrul pentru Relația cu Parlamentul Eugen Nicolicea -vicepreședinte UNPR, deputatul Valeriu Steriu – vicepreședinte UNPR și primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș – vicepreședinte UNPR.

CONSULTĂRI POLITICE COTROCENI, MIERCURI, 28 IANUARIE. Delegatia PNL pentru consultarile de la Cotroceni va fi condusa de copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga. De asemenea, vor participa Catalin Predoiu, Mihai Voicu, Gheorghe Flutur si Ciprian Dobre. Vicepresedintele liberal Mihai Voicu a mentionat ca PNL sustine revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, „un lucru care tine de reprezentarea democratica si de legitimitatea alesului local”, acelasi mod de alegere fiind sustinut si pentru presedintii consiliilor judetene.

In privinta alegerilor parlamentare, vicepresedintele PNL a afirmat ca liberalii sustin reducerea semnificativa a numarului de parlamentari si „impiedicarea ca pe cale artificiala, din cauza efectelor legii electorale, acest numar de parlamentari sa creasca in urma alegerilor”. „Dorim introducerea votului prin corespondenta pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in afara Romaniei”, a mai spus Voicu. El a reiterat necesitatea ca legile electorale sa fie adoptate in Parlament pana pe 5 mai, astfel incat sa poata fi aplicate conform deciziei Curtii Constitutionale.

CONSULTĂRI POLITICE COTROCENI, MIERCURI, 28 IANUARIE. Totodata, in cazul finantarii campaniilor electorale, vicepresedintele PNL a mentionat ca este sustinuta varianta finantarii de la bugetul de stat a cheltuielilor de campanie, cu impunerea unor praguri in lege. „A sosit, in opinia noastra, momentul unor reforme radicale in sensul scaderii coruptiei politice care se manifesta inclusiv prin finantarea campaniilor electorale. in opinia noastra, atat plafoanele de cheltuieli, cat si tipul de campanie care se poate face trebuie coborate radical. Credem ca o campanie electorala care sa se refere exclusiv la informarea cetatenilor cu privire la idei si proiecte trebuie sa acopere doar parte de mijloace de informare in masa, cheltuielile cu presa, parte de identitate vizuala, afisaj, panotaj si exclusiv materiale tiparite. Ne dorim eliminarea din campaniile electorale a oricarui fel de obiect, fie el si simbolic, care poate insemna implicit, chiar si la scara mica, orice fel de coruptie politica”, a mentionat Voicu.

Vicepresedintele PNL a precizat ca sustine eliminarea posibilitatii distribuirii de obiecte promotionale, indiferent de valoare, in campaniile electorale. „Pentru a elimina complet orice fel de finantare care poate veni din interese politice sau pe cai mai putin legate strict de doctrina politica a partidului respectiv, o astfel de metoda poate insemna, in paralel cu coborarea dramatica a acestor plafoane, aplicarea modelelor din numeroase tari occidentale, daca vreti inclusiv Germania, care sa insemne finantarea acestui tip de campanie electorala, extrem de restrans, exclusiv de la bugetul de stat, sa nu mai poata fi permisa niciun fel de finantare din partea unei persoane interesate, evident cu conditii care pot fi trecute, care tin de decontarea ulterioara numai pentru cazul obtinerii unui anumit scor, conditii egale pentru toti participantii la competitia electorala”, a declarat Voicu.

CONSULTĂRI POLITICE COTROCENI, MIERCURI, 28 IANUARIE. El a mentionat ca, daca se opteaza pentru finantarea cheltuielilor de campanie electorala de la bugetul de stat, conditia este ca partidele sa nu mai beneficieze de donatii pentru cheltuieli pentru alegeri. Voicu a afirmat ca, in opinia liberalilor, se poate opta pentru eliminarea finantarii partidelor prin donatii si plafonarea cotizatiilor membrilor de partid in cazul cheltuielilor care nu vizeaza campaniile.

In plus, vicepresedintele PNL a precizat ca partidul pe care il reprezinta sustine accelerarea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor sau a inceperii urmaririi penale pentru actuali sau fosti ministri. Voicu a afirmat ca PNL a depus deja un proiect de lege in acest sens, care se afla in dezbaterea Parlamentului.
De asemenea, delegatia PC pentru consultarile de la Cotroceni va fi compusa din Daniel Constantin, Vasile Nistor, Cristian Popescu Piedone, Bogdan Ciuca si Constantin Avram.

CONSULTĂRI POLITICE COTROCENI, MIERCURI, 28 IANUARIE. Presedintele Klaus Iohannis a avut, in 12 ianuarie, primele consultari cu partidele parlamentare din mandatul sau. Discutiile au avut ca tema incheierea unui acord politic cu scopul asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale. In ziua urmatoare, presedintele Iohannnis si reprezentantii partidelor parlamentare au semnat acordul politic pe aceasta tema.

Cookies