Consultă un avocat din Iași specializat în Dreptul familiei pentru un viitor sigur și liniștit! (P)

26 aug. 2021
40 Afișari
Consultă un avocat din Iași specializat în Dreptul familiei pentru un viitor sigur și liniștit! (P)
avocat Iasi

Familia nu reprezintă întotdeauna acea oază de liniște și pace pe care și-o dorește fiecare dintre noi. În unele situații, relațiile dintre soți sau dintre rude pot să genereze probleme multiple, care nu pot fi rezolvate decât de către lege.

Dacă te confrunți cu astfel de cazuri și ești din regiunea Moldovei, un avocat Iasi îți poate reprezenta cel mai bine interesele, astfel încât totul să se încheie în avantajul tău și să nu ajungi în situația în care cineva să te prejudicieze. 

Succesiunea sau moștenirea – cum te poate ajuta un avocat din Iași?

Moștenirea reprezintă transmiterea patrimoniului unei persoane decedate către moștenitorii săi. Dreptul la moștenire îl deține o persoană care îndeplinește mai multe condiții: are capacitate succesorală (există în momentul deschiderii procesului), nu este nedemnă de a moșteni și are vocație la moștenire (nu este înlăturată de la moștenire de un alt succesibil).

Un avocat din Iași poate stabili dacă și în ce condiții ai drept la moștenire. De asemenea, trebuie știut că există și posibilitatea de a pierde acest drept. Astfel, este prezumat, până la proba contrară, că a renunțat la moștenire persoana care, deși cunoștea deschiderea moștenirii și calitatea sa de susceptibil, nu și-a exercitat dreptul la opțiune succesorală, prin acceptare sau renunțare expresă, în termen de un an.

Moștenirea se poate deschide atât pe cale notarială, cât și pe cale judecătorească. Atunci când moștenitorii nu se înțeleg asupra împărțirii bunurilor sau își contestă calitatea, este necesară soluționarea pe cale judecătorească. În fața instanței, părțile care ajung la o înțelegere pot încheia o tranzacție. Altfel, decizia îi aparține instanței.

Probleme care pot să apară în caz de divorț

Despărțirea a două persoane care s-au căsătorit și care la un moment dat au intenționat să rămână împreună pe durata întregii vieți reprezintă un eveniment cu o încărcătură emoțională deosebită. Pe lângă emoțiile resimțite, poate genera și alte tipuri de complicații și probleme, pentru a căror rezolvare vei avea nevoie, cu siguranță, de sprijinul asigurat de un avocat din Iași.

Există mai multe tipuri de divorț, precum cel prin acordul părților, care ridică cele mai mici probleme. În schimb, în cazul unui divorț fără acord, lucrurile se pot complica, fiind necesar să se dovedească existența unuia dintre motivele stabilite prin lege, precum o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani sau faptul că raporturile dintre soți sunt grav vătămate, astfel încât continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.

În cazul cuplurilor care au copii ce nu au ajuns încă la vârsta majoratului, există o serie întreagă de detalii care trebuie stabilite, ținându-se cont de interesul și de confortul emoțional al minorului. În primul rând, este stabilit domiciliul minorului. Indiferent însă de decizia instanței, din punct de vedere juridic ambii părinți au drepturi asupra copilului, iar acela care nu locuiește cu el are dreptul să păstreze legătura cu minorul, dacă acesta își dorește.

Ulterior, trebuie stabilit cuantumul pensiei de întreținere, precum și programul de vizite efectuate minorului de către părintele la care nu locuiește. În această situație, se ține cont de mai multe aspecte, precum vârsta copilului, preocupările acestuia și timpul liber pe care îl are la dispoziție, precum și situația concretă a părinților.

Un avocat Iasi te poate ajuta în stabilirea fiecăruia dintre aceste aspecte. Astfel, el va avea o contribuție esențială în păstrarea în continuare a unor relații cât mai armonioase, astfel încât toată lumea să fie scutită de probleme.

Cookies