ȘTIRI

Consul onorific lituanian, răpit și asasinat de rebelii proruşi în estul Ucrainei

Ministerul lituanian al Afacerilor Externe anunță „cu tristețe profundă” moartea consulului onorific lituanian al Ucrainei în domeniul Luhansk, se precizează pe site. Mykola Zelenec, care are cetățenie ucraineană, a fost „răpit cu câteva zile în urmă de teroriști înarmați, dus într-o locație necunoscută și împușcat”.

MAE lituanian condamnă această crimă și așteaptă pedepsirea celor vinovați. Dalia Grybauskaite, președintele Lituaniei, și-a exprimat regretul și a transmis condoleanțe familiei.

Andrei Ţărnea, directorul executiv al Institutului Aspen, a precizat că funcția de consul nu fac parte din categoria diplomaților. „Sunt cetăţeni ai ţărilor de reşedinţă care capătă un statut semi-oficial, cu competenţe în regim consular de afacere. Faptele nu sunt mai puţin grave”, a precizat Andrei Țărnea.

„Cu profundă durere am aflat despre moartea consului onorific al Lituaniei în Lugansk, domnul Mykola Zelenec, răpit și ucis cu brutalitate de către teroriști”, a scris Linas Linkevicius, ministrul de Externe lituanian, pe contul său de Twitter. Linas Linkevicius se află la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Acest eveniment se desfășoară în timp ce o parte din aşa-numitul convoi umanitar rusesc a ajuns în Lugansk. Intrarea camioanelor ruseşti în Ucraina reprezintă o invazie a teritoriului, a acuzat şeful serviciului naţional de securitate de a Kiev. Potrivit BBC, Ministerul de Externe de la Moscova a avertizat Kievul să nu întreprindă nicio acţiune împotriva convoiului, dar nu a specificat ce măsuri va lua Rusia dacă acest lucru se întâmplă.

Sursa: Digi24


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button