Construirea Bd. Uranus a fost declarată ilegală. Ce se întâmplă cu magistrala?

de:
15 apr. 2011
5 Afișari
Construirea Bd. Uranus a fost declarată ilegală. Ce se întâmplă cu magistrala?

ONG-urile vor ca lucrarea să fie oprită, până ce va fi trasat un plan modern pentru magistrală, nu „unul scos din sertarele anilor ’80”, iar Primăria îşi pune toate speranţele în recurs. Între timp, demolările au ajuns deja la un stadiu avansat în zona Buzeşti-Berzei.

Dosarul a fost iniţiat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul contra Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi al PrimaruluiMunicipiului Bucureşti si a avut ca obiect anularea Hotararii Consiliului General nr. 151/2006 privind aprobarea „Delimitarii spatiului public aferent Diametralei N-S, etapa 1, pe tronsonul Buzesti – Berzei – Vasile Parvan” in cadrul „P.U.Z.” Dublarea Diametralei N-S pe tronsonul Buzesti – Berzei – Vasile Parvan – B. P. Hasdeu – Uranus – Calea Rahovei. Instanţa s-a pronunţat pe 12 aprilie 2011 şi a anulat acest act. Toate celelalte acte referitoare la proiectul Buzeşti-Berzei (declararea utilităţii publice, expropieri, evacuări, avize şi autorizaţii de demolare şi construire, ordine de declasare ale monumentelor istorice) se bazează pe Hotărârea 151/2006 anulată de instanţă. „Prin urmare tot ce s-a intamplat in proiectul Buzesti-Berzei a fost ilegal, asa cum ONG-urile au sustinut inca din noiembrie 2010” – jubilează Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Primăria Municipiului Bucureşti pariază însă pe recurs: ’Hotãrârea pronunţatã în primã instanţã poate fi atacatã cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul suspendã executarea şi se judecã de urgenţã” – arată un comunicat al instituţiei, care mai subliniază şi faptul că, de fapt, Asociaţia nu trebuia să îl dea în judecată şi pe primarul Sorin Oprescu, fiind vorba de o hotărâre a Consiliului general al Municipiului Bucureşti. Instanţa a anulat de fapt un document din 2006 adoptat de Consiliul General la propunerea primarului Adriean Videanu şi a arhitectului-şef Adrian Bold. „Este culpa acestor persoane de a fi emis un document incomplet si fara avizele obligatorii.” – arată şi ONG-urile, cu toate că procesul îl vizează pe actualul primar, Sorin Oprescu.

„E adevarat ca emitentul actului este Consiliul General al Municipiului Bucuresti, nu Primarul General. Primarul General, ca reprezentant al Municipiului Bucuresti, a fost introdus in cauza la solicitarea instantei, intrucat Primarul General este beneficiarul actului, cel care a solicitat Consiliului General aprobarea lui. Primarul General a avut astfel posibilitatea sa apere in fata instantei actul in baza caruia a evacuat 1000 de persoane si a demolat 75 de imobile.” – precizează Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

„Adriean Videanu si Adrian Bold nu intentionau sa foloseasca actul din 2006 pentru construire si demolari. In certificatul de urbanism 260/R/2397/15.05.2008 se mentioneaza „lucrarea se va efectua in baza unui PUZ aprobat conform legii”. Folosirea abuziva a acestui act pentru emiterea autorizatiilor de construire si demolare este culpa exclusiva a primarului Sorin Oprescu si a arhitectului-sef Gheorghe Patrascu.” – susţine Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Primăria susţine, în plus, că exproprierile în zona Berzei-Buzeşti s-au făcut pe baza unei hotărâri de guvern, emise la cererea Consiliului General. „HG 590/2010 a fost contestata de Asociatia Salvati Bucurestiul in dosarul 10409/2/2010, cerere ce a fost respinsa ca fiind neintemeiată.” – transmite insitutuţia.

Ce se va întâmpla, însă, dacă şi următoarele instanţe vor declara lucrarea ilegală?

ONG-urile le propun bucureştenilor să îşi exprime opinia asupra viitoarei dezvoltări a zonei: „Platforma pentru Bucureşti va organiza o serie de discuţii şi workshopuri încercând să implice în mod real cetăţenii, dar şi urbaniştii care au aflat ce înseamnă dezvoltare durabilă, în găsirea de soluţii. Desigur, după toate distrugerile, s-a pierdut destul potenţial, dar încă se mai poate construi acolo o zona vie din punct de vedere economic, funcţional şi uman.” – arată un comunicat al asociaţiei. Platforma va organiza un workshop în acest sens în perioada 7-28 mai, despre care puteţi afla mai multe pe siteul bucurestiulmeu.ro.

La rândul său, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul promite să nu se oprească aici şi îl ameninţă cu noi procese penale pe primarul general Sorin Oprescu: „Urmează faza penală. Odată câştigat acest proces, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul se va concentra pe cele două plângeri penale deja depuse şi pe alte 5-6 noi plângeri penale pe care le va depune împotriva primarului Sorin Oprescu şi a funcţionarilor care au produs aceste distrugeri” – arată comunicatul ONG-ului.

Cookies