Construirea a trei spitale regionale, printre priorităţile Ministerului Sănătății pentru 2015

de:
02 ian. 2015
0 Afișari
Construirea a trei spitale regionale, printre priorităţile Ministerului Sănătății pentru 2015

Ministerul Sănătăţii (MS) şi-a stabilit obiectivele prioritare pentru 2015. Între acestea se numără şi dezvoltarea programelor naţionale de prevenţie, continuarea procesului de actualizare a listei de medicamente compensate şi gratuite, precum şi realizarea de investiţii în sistem cu fonduri din surse externe, potivit Mediafax.

Astfel, actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite va continua prin introducerea unor noi terapii pentru bolnavii cronici. „În prezent se derulează etapa finală de introducere a triplei terapii pentru tratarea bolnavilor cu hepatită C”, a precizat, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Tot în 2015, o serie de molecule evaluate vor fi introduse în listă prin mecanismul cost-volum, urmând să aibă loc, de asemenea, prima delistare şi introducerea unora într-un nivel de compensare mai mic. „Aş vrea să reamintesc faptul că în 2014, după şapte ani, am reuşit să actualizăm de două ori lista de medicamente compensate şi gratuite, pentru ca pacienţii români să beneficieze de tratamente inovative care să determine o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor, refacere rapidă după boală şi, implicit, o reintegrare mai uşoară în familie sau la locul de muncă”, a adăugat Bănicioiu.

Până în prezent, pe listă au fost introduse 40 de molecule şi combinaţii de substanţe active noi, prima actualizare fiind destinată pacienţilor care suferă de afecţiuni rare. Mai precis, începând din mai 2014, au fost compensate 17 medicamente fără echivalent terapeutic, pentru pacienţii cu forme rare ale unor boli precum cancerul (leucemii), epilepsia, bolile endocrine şi cele neurologice degenerative. La ultima actualizare au fost introduse 23 molecule noi pentru 29 indicaţii terapeutice – afecţiuni cardiovasculare, diabet zaharat, bolii inflamatorii reumatice cronice, hepatita cu virus B, HIV/SIDA, artrita idiopatică juvenilă. De asemenea, un pas important a fost introducerea moleculelor destinate combaterii hepatitei cu virus B, mai precizează reprezentanţii MS.

Şi tot în 2015 va începe construirea a trei spitale regionale, la Iaşi, Timişoara şi Craiova, primele de acest gen de după 1989.

Cookies