Constructorii Cathedral Plaza sfidează decizia justiţiei

de:
12 iul. 2011
0 Afișari
Constructorii Cathedral Plaza sfidează decizia justiţiei

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a solicitat marti autoritatilor demolarea constructiei Cathedral Plaza, „ca precedent si avertisment pentru cei care nu respecta legea”. IPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucuresti, a declarat ca „a trecut vremea jumatatilor de masura. A venit timpul sa fie luate masuri ferme si concrete pentru eliminarea din peisajul centrului Capitalei a blocului turn ilegal construit de Millennium Building Development SRL, lasand la o parte interesele politice si de strategie electorala si punand in fata interesele nationale privind patrimoniul cultural, parte a celui european. (…) Este timpul ca autoritatile sa nu mai mimeze o buna administratie ci sa o realizeze efectiv, iar un bun inceput este acela al reintoarcerii la istorie si credinta, protejand monumentele istorice care sunt si lacase de cult. Nu cerem asta numai pentru noi, o cerem pentru toate cultele care creeaza diversitatea spirituala a natiunii, cunoscand ca si Biserica Ortodoxa, cea Armeana si Cultul Musulman, sufera datorita violarii zonelor de protectie a lacaselor de cult si implicit a dreptului lor la exercitarea credintei.”

Într-un comunicat de presă citat de Newsin, Millennium Building Development mai precizează că verdictul magistraţilor de la Suceava nu afectează constructorul având în vedere că acesta a vândut Cathedral Plaza, în mai 2011, unui fond de investiţii britanic, pentru suma de 70 milioane euro.

Conform Realitatea Tv, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă, Curtea de Apel Suceava a stabilit, luni, că autorizaţia de construcţie a clădirii este nulă. Conform postului de televiziune, în replică, reprezentanţii arhiepiscopiei cred că este doar o chestiune de timp până când construcţia considerată ilegală va fi eliminată din zona de protecţie a Catedralei Sfântul Iosif.

Clădirea numită Cathedral Plaza a declanşat un scandal între Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti şi dezvoltatorul proiectului imobiliar, Millennium Building Development.

În octombrie 2009, Oprescu a anunţat că a somat Millenium Building Development să sisteze lucrările la Cathedral Plaza, pentru că autorizaţia de construcţie eliberată de Primăria sectorului 1 a expirat pe 14 iunie. În replică, dezvoltatorul blocului turn de lângă Catedrala Sf. Iosif a precizat că Inspectoratul de Stat pentru Construcţii a constatat legalitatea autorizaţiei deţinute.

Proiectul de construcţie a Cathedral Plaza a început în 1998 pentru o clădire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, având 19 etaje, parter şi patru niveluri subterane.

Controversele legate de clădire au apărut după ce arhiepiscopul Ioan Robu, care îşi dăduse iniţial acordul pentru proiect, a anunţat că nu mai este de acord cu acesta. Începând cu 2001, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a trimis numeroase scrisori şi a făcut diverse sesizări către organele în măsură să oprească această construcţie.

Cookies