Construcțiile rezidențiale se înmulțesc în jurul Bucureștiului! Criza sanitară nu a închis șantierele și băncile dau în continuare creditele imobiliare

30 oct. 2021
386 Afișari
Construcțiile rezidențiale se înmulțesc în jurul Bucureștiului! Criza sanitară nu a închis șantierele și băncile dau în continuare creditele imobiliare
Construcțiile rezidențiale se înmulțesc în jurul Bucureștiului! Criza sanitară nu a închis șantierele și băncile dau în continuare creditele imobiliare

Construcțiile rezidențiale pare că se înmulțesc în jurul Bucureștiului, chiar dacă suntem în pandemie. Criza sanitară nu a închis șantierele și lucrările merg mai departe. Chiar dacă nu au bani, românii fac în continuare creditele imobiliare pentru a se bucura de o locuință personală.

Ca ciupercile după ploaie, așa apar construcțiile rezidențiale în jurul Bucureștiului. În 2021 s-au deschis foarte multe șantiere, în toată țara și inclusiv București, în ciuda crizei medicale. Totuși, cea mai mare activitate de construcție pare să fi fost totuși în zona rurală.

Construcțiile sunt în floare în România

Conform statisticilor, 2021 a fost un an bun pentru construcțiile din România, chiar dacă materialele de construcție s-au scumpit și pandemia nu s-a terminat. S-au deschis șantiere noi în toată țara.

Astfel, în primele nouă luni din 2021, s-au dat cu 30% mai multe autorizații pentru ridicarea de clădiri rezidențiale față de anul trecut, în aceeași perioadă. De asemenea, și numărul de credite imobiliare a crescut în ultima perioadă, semn că dezvoltatorii au clienți, chiar dacă românii nu mai au bani.

S-a construit masiv în jurul Bucureștiului

Statisticile arată că din luna in ianuarie și până la finalul lui septembrie s-au dat aproape 40 de mii de autorizații de construire de locuințe în România. Majoritatea, peste 70%, sunt pentru mediul rural, în special comunele din jurul Bucureștiului. Aceste zone de lângă București au primit cele mai multe autorizații, iar construcțiile încep deja să se vadă pentru că s-a construit masiv.

Practic, față de acceași perioadă a 20200, numărul autorizațiilor a crescut cu 30%, conform Institutului Național de Statistică (INS). Dezvoltatorii au prins curaj și merg mai departe cu investițiile profitabile.

Ce spune dezvoltatorii cu privire la această situație

„Terenurile în zona rurală sunt mult mai ieftine decât în marile orașe, și-atunci dată fiind și pandemia, oamenii simt nevoia să aibă terasă sau loc mai mult pentru lucrul de acasă. Ce mă îngrijorează – numărul de autorizații a crescut, dar suprafața utilă a scăzut”, a transmis un reprezentant al Asociației Investitorilor Imobiliari din România pentru Adevărul.

Numărul de credite imobiliare a crescut de asemenea

Se pare că românii vor din ce în ce mai tare propria lor casă, mai ales că numărul de credite imobiliare luate de oameni a crescut față de anul trecut.

Informațiile BNR de la final de septembrie arată că împrumuturile ipotecare au crescut cu 13%, față de aceeași perioadă din 2020. De asemenea, a continuat și programul Prima Casă în România, numit acum Noua Casă. Totuși, din cauza inflației, dobânzile ar putea să crească serios.

„Vor crește cu siguranță pentru că inflația e foarte ridicată și e singura armă a BNR pentru a opri puțin din inflație. Dacă te gândești la un ipotecar, cel mai bine e să-l faci cu dobândă fixă și să plătești în avans cu reducerea perioadei și să scapi dacă se poate în perioada de dobânda fixă de tot creditul pentru a nu avea aceste variații la dobândă”, a explicat un analist financiar.

Cookies