Cathedral Plaza este ilegală, a decis Curtea de Apel. Arhiepiscopul de Bucureşti cere dărâmarea clădirii zgârie-nori

de:
06 nov. 2010
4 Afișari
Cathedral Plaza este ilegală, a decis Curtea de Apel. Arhiepiscopul de Bucureşti cere dărâmarea clădirii zgârie-nori

Curtea de Apel Suceava a decis la 3 noiembrie, cu caracter irevocabil, menţinerea sentinţei pronunţate de Tribunalul Dâmboviţa, prin care autorizaţia de construcţie pentru clădirea Cathedral Plaza era anulată. Ca urmare, orice lucrare ce se desfăşoară după această sentinţă pe şantierul Cathedral Plaza este ilegală, arată Arhidieceza Bucureşti.

„Actul de dreptate al judecătorilor din Suceava confirmă încă o dată că autorizaţia de construcţie, emisă de Primarul Sectorului 1 şi garantată de reprezentanţii legii din Ploieşti, este ilegală. ARCB solicită în mod ferm intervenţia autorităţilor Statului pentru aplicarea Legii, având în vedere eforturile ilegale ale celor de la Millennium Building Development, proprietarii Ţepei din inima Bucureştiului, de a finaliza fraudulos lucrările de construcţie ale clădirii, afirmând chiar că aceasta a intrat în circuitul civil, încercând, ca de fiecare dată, să impună puterea Pumnului şi a Tupeului.” – se arată pe siteul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, în comunicatul intitulat Cathedral Plaza e ilegală şi gata pentru demolare.

„Este prima hotărâre, pronunţată în România, cu privire la anularea unei autorizaţii de construire a unei clădiri de tip zgârie-nori, care rămâne irevocabilă. S-a creat astfel un precedent care poate fi urmat şi de celelalte instanţe”, a declarat Mugur Popescu, avocat la Bîrsan, Popescu şi asociaţii, echipa care reprezintă ARCB.

Arhiepiscopul Ioan Robu a precizat că, de vreme ce terenul pe care e ridicată clădirea aparţine domeniului public, Primarul Capitalei trebuie să oblige investitorul să demoleze construcţia ilegală.

”Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bucureşti are obligaţia de a nu mai sprijini nici făţiş şi nici pe ascuns pironul şi beneficiarul acestuia şi să treacă la oprirea lucrărilor ilegale, îndeplinindu-şi obligaţiile de serviciu. În caz contrar, ne vedem nevoiţi să solicităm intervenţia organelor de cercetare penală pentru a verifica de ce este protejat acest proiect imobiliar’, a completat IPS Ioan Robu.

De altfel, pri­marul So­rin Oprescu s-a alăturat cauzei susţinute de Arhiepiscopie, înaintând o acţiune Curţii de Apel Ploieşti, în scopul anu­lării autorizaţiei de construire emise în 2006. În acţiune se arăta că, din terenul de 700 mp care aparţine Mu­nicipiului Bucureşti, şi din care foştii primari Băsescu şi Vi­deanu au concesionat firmei Millennium două parcele de 70 mp şi respectiv 116 mp, lipsesc 155 mp care sunt însă „ocu­paţi, fără niciun titlu, de lu­crările desfăşurate de Mille­nnium”. În acţiune se reclama „fraudarea legii” de către Traian Basescu şi Adriean Videanu, prin concesionarea celor două parcele ale mu­nicipalităţii către dezvol­ta­torul pro­iectului: „Prima con­cesiune s-a făcut fără licitaţie publică, iar a doua concesiune la fel, în plus având şi viciul grav al motivării pe o ex­tindere a unei construcţii, deşi construcţia nu exista la data concesionării” – se arăta în acţiunea înaintată în instanţă.

Pe de altă parte, Millennium Building Development – dezvoltatorul Cathedral Plaza califică decizia Curţii de Apel Suceava privind revizuirea cauzei în dosar drept obscură, dubioasă, tardivă şi fără efecte directe asupra proiectului imobiliar, clădirea fiind deja finalizată la aceasta dată, potrivit unui comunicat remis de companie.

Proiectul a început în 1998 pentru o clădire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, având 19 etaje, parter şi patru niveluri subterane. Începând cu 2001, Arhiepiscopia Romano Catolică Bucureşti a trimis numeroase scrisori şi a făcut diverse sesizări către organele în măsură să oprească această construcţie. Pe lângă faptul că această clădire pune în pericol strctura de rezistenţă a Catedralei Sfântul Iosif, de care se află la mai puţin de zece metri distanţă, ea schimbă radical ambientul arhitectural în centrul Bucureştiului.

Cookies