Constantin Nicolescu fostul președinte al CJ Argeș condamnat definitiv la 7 ani și 8 luni închisoare

de:
05 feb. 2015
1 Afișari
Constantin Nicolescu fostul președinte al CJ Argeș condamnat definitiv la 7 ani și 8 luni închisoare

El a fost condamnat în dosarul în care este acuzat de fraudare de fonduri europene pentru reconstrucţia a două poduri, prejudiciul fiind de 1,2 milioane de euro, informează Realitatea.net.

Procurorii susţin că Nicolescu ar fi accesat fondurile europene PHARE prentru construcţia unui pod în localitatea Căteasca, despre care ar fi arătat că a fost afectat de inundaţiile din 2005, deşi podul era deteriorat anterior. De asemenea, DNA susţine că societatea ZEUS, care a construit podul, a fost avantajată în cadrul procedurii de licitaţie, scrie gandul.info.

Procurorii îl acuză pe Nicolescu că a aprobat ilegal suplimentarea contractului pentru podul de la Căteasca cu suma de 1 milion de euro.

Procurorii mai susţin că Nicolescu ar fi primit mită de la asociaţii companiei Zeus un spaţiu comercial în centrul oraşului Piteşti.

Anchetatorii mai susţin şi că o parte din lucrările la podul de la Căteasca au fost subcontractate unor companii care sunt deţinute de rudele lui Constantin Nicolescu.

În alt caz, Procurorii DNA l-au pus sub control judiciar pe fostul preşedinte al CJ Argeş Constantin Nicolescu, în dosarul de abuz în serviciu privind încheierea a peste 100 de contracte între o firmă şi zeci de autorităţi locale din Argeş, dosar în care sunt urmăriţi penal zeci de edili şi un deputat, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de DNA, procurorii l-au pus, luni, sub control judiciar pe fostul şef al Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, Constantin Nicolescu, în dosarul în care acesta este cercetat, alături de deputatul Mircea Drăghici şi de zeci de aleşi locali din judeţ, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni.

În acest dosar, Constantin Nicolescu, fost preşedinte al PSD Argeş, este acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de săvârşirea a 35 de fapte de abuz în serviciu şi instigare la opt infracţiuni de abuz în serviciu.

Măsura preventivă este valabilă 60 de zile, respectiv până în 2 aprilie, perioadă în care fostul preşedinte al CJ Argeş este obligat să nu părăsească municipiul Piteşti, să nu ia legătura cu ceilalţi suspecţi sau cu martorii din dosar şi să se prezinte ori de câte ori este chemat la organul de urmărire penală, respectiv DNA Piteşti.

Dosarul în care Constantin Nicolescu a fost pus sub control judiciar este unul mai vechi, iar faptele de care acesta este acuzat s-au produs, potrivit anchetatorilor, în perioada 2007 – 2010, când Nicolescu deţinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş şi pe cea de preşedinte al organizaţiei judeţene Argeş a PSD.

Conform unui comunicat dat publicităţii de DNA în martie 2014, în acelaşi dosar este urmărit penal şi deputatul PSD Mircea Drăghici, acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată, respectiv 14 acte materiale. De asemenea, conform aceleiaşi surse, în dosar au fost puşi sub urmărire penală 43 de primari şi viceprimari de oraşe şi comune din judeţul Argeş acuzaţi de abuz în serviciu, precum şi directorii mai multor instituţii publice.

Procurorii DNA spun că Nicolescu şi-a folosit influenţa şi autoritatea de preşedinte al CJ Argeş şi de lider al PSD Argeş „în scopul ajutării efective a unui magistrat de a ocupa o funcţie de conducere într-o instanţă, pe alte criterii decât cele ale competenţei profesionale, cu ocazia concursului aprobat şi organizat în acest sens de către Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului Na?ional al Magistraturii, în perioada 10 aprilie – 30 iunie 2009”.

Totodată, anchetatorii notau că în perioada 2007-2010, ca urmare a influenţei şi a autorităţii exercitate de către Nicolescu asupra unor primari, majoritatea colegi de partid cu el, SC European Project Consulting SRL Bucureşti a încheiat contracte de prestări servicii,având ca obiect consultanţă, elaborare strategie locală şi elaborare cereri de finanţare-implementare proiect, cu un număr de 46 consilii locale ale unor oraşe şi comune din judeţul Argeş, Şcoala Specială Valea Mare, Agenţia de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a judeţului Argeş (instituţie subordonată Consiliului Judeţean Argeş) şi chiar cu Consiliul Judeţean Argeş.

Constantin Nicolescu este trimis în judecată şi în alte dosare, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, între care obţinerea de fonduri europene în baza unor acte false.

În 24 februarie 2014, prefectul judeţului Argeş a semnat ordinul privind încetarea mandatului lui Nicolescu, după ce instanţa supremă a decis definitiv că acesta a fost în conflict de interese.

Cookies