Conspiraţia trotinetelor sau care e de fapt marea confuzie a votului din Bucureşti

03 dec. 2024
4989 afișări
Conspiraţia trotinetelor sau care e de fapt marea confuzie a votului din Bucureşti
Conspiraţia trotinetelor sau care e de fapt marea confuzie a votului din Bucureşti | Sursa foto: Dreamstime

Hai că suntem mai liniştiţi tura asta decât după primul tur de la prezidenţiale. Ce ar fi bine totuşi să învăţăm din poveştile astea e că dacă ne restrângem bula, cu cât o facem mai mult, cu atât mai neclar ne e ce se întâmplă de fapt. Şi trăim aşa într-o realitate călduţă, convenabilă şi confortabilă până vine tsunamiul care a fost anunţat, dar nu a ajuns anunţul şi în bula noastră. 

Rezultatele de la parlamentare sunt totuşi foarte interesante, dincolo de scorurile naţionale ale fiecărui partid în parte.  Diferența mică dintre USR și PSD arată o polarizare semnificativă în București, ceea ce să zicem că bănuiam, dar parcă nu ne așteptam să fie chiar aşa de umăr la umăr. 

Adică lumea prin Bucureşti, adesea fără buletin de Bucureşti, şi poate aici e cheia, se dă progresistă şi deschisă şi mai bună decât restul şi vizionară. Şi atunci de ce totuşi scorul USR nu e mai mare. Aici cred că le ar fi destul de util să se uite un pic la oameni, căci doar principiile nu sunt suficiente. Strigăm cu toţii în gura mare lăsaţi maşinile acasă, dar transport în comun n-avem, iar dacă mergem cu trotineta electrică, o lăsăm aruncată acolo unde avem treabă, fără măcar să ne gândim să o punem astfel încât să nu încurce circulaţia (inclusiv pietonală). 

Foarte interesant însă este că, în ciuda evidentei polarizări, în ciuda prosperităţii economice din Bucureşti, noua vedetă a scenei politice, necunoscutul partid POT, a reuşit să treacă pragul electoral şi aici. 

Un pic de context, pentru că e bine să ştim cine e POT ăsta: a fost fondat  în 2023 de Anamaria Gavrilă, fost deputat AUR, s-a poziționat ca o formațiune suveranistă și naționalistă, a susținut candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din 2024,  şi aşa și-a consolidat profilul politic. 

Ce i-a ajutat? e destul de simplu. În primul rând, nemulțumirea față de partidele tradiționale: Corupția și ineficiențe percepută a partidelor majore au determinat alegătorii să caute alternative, iar POT a capitalizat pe acest val de nemulțumire. Şi aici includ şi USR, care a reuşit într-un timp scurt să aibă aceeaşi imagine proastă ca partidele vechi. 

Apoi, POT  a promovat un discurs centrat pe suveranitatea națională și valorile tradiționale, atrăgând segmente ale populației care se simt neglijate de globalizare și politicile liberale. Au utilizat foarte eficient reţelele sociale şi l-au susţinut pe noul star al alegerilor, Călin Georgescu. Aş zice că ascensiunea POT în București arată o schimbare semnificativă în comportamentul alegătorului urban, care caută soluții noi, deși riscante, pentru problemele care îl afectează zilnic.

Oricum, bine că s-a terminat cu parlamentarele, că la prezidenţiale e din ce în ce mai haos. Nu ştiu ce o s fie mâine dimineaţă când apare textul ăsta, dar acum, adică luni pe la 17.00, nimeni nu mai înţelege nimic. Se amână sau nu se amână, cine intră în turul 2, se reia turul 2, atâta vid legislativ nu s-a mai pomenit pe la noi, oricât de haotici ne-am tot arătat de-a lungul vremii. 

PS Hai că știm, nu se amână, duminică avem turul 2, așa cum îl știam.

Sursa foto: Dreamstime

Cookies