Consolidarea planșeului Piața Unirii începe fie la sfârșitul anului, fie în 2024, anunță ministrul Dezvoltării. Lucrările vor fi aprobate prin ordonanță de urgență

26 apr. 2023
245 afișări
Consolidarea planșeului Piața Unirii începe fie la sfârșitul anului, fie în 2024, anunță ministrul Dezvoltării. Lucrările vor fi aprobate prin ordonanță de urgență
Consolidarea planșeului Piața Unirii începe fie la sfârșitul anului, fie în 2024, anunță ministrul Dezvoltării. Lucrările vor fi aprobate prin ordonanță de urgență. Sursa foto: PS4/ Agerpres

Lucrările pentru consolidarea planșeului de acoperire a Râului Dâmbovița în Piața Unirii vor fi începute la finalul acestui an sau în 2024, a anunțat miercuri ministrul Cseke Attila. Guvernul va aproba în ședință o ordonanță de urgență prin care circa 750 de milioane de lei vor fi acordați pentru finanțarea lucrărilor de consolidare a planșeului. Finanțarea va fi făcută prin programul național de investiții „Anghel Saligny”.

Consolidarea planșeului de la Piața Unirii se va face anul acesta sau în 2024

Acest planșeu construit în anii 30, conform expertizelor necesită o intervenție destul de urgentă. Autoritatea locală nu are posibilitatea de a susține o investiție atât de importantă, dar ea este importantă pentru noi toți, nu doar pentru Capitală, ci pentru România.

Cseke Attila a mai anunțat că lucrările vor fi începute anul acesta sau anul viitor.

Râul Dâmbovița este acoperit de planșeu pe toată lungimea Pieței Unirii, peste acesta fiind pasajul rutier. Pe sub planșeu se află stația de metrou Piața Unirii, una dintre cele mai mari din București, conform G4Media.ro.

Ministerul Dezvoltării a cerut guvernului, printr-un proiect de ordonanță de urgență, alocarea unei sume suplimentare de 760 de milioane de lei. Acest lucru este necesar pentru ca PS4 să execute lucrări de reparații planșeului de beton, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.

Menținerea situației actuale a planșeului Unirii expune populația la riscuri semnificative care afectează drepturile fundamentale la viață și la integritate fizică, garantate de Constituția României, fapt dovedit prin expertiza mai sus menționată, conform căreia degradările pot avansa rapid și pot genera colapsul total sau parțial al planșeului, a mai fost precizat în nota de fundamentare.

Săptămâna trecută, PS4 a scos la licitație un contract pentru lucrări de consolidare și reabilitare a planșeului. Acesta are o valoare maximală de 840 milioane de lei.

Lucrările ar putea dura 33 de luni. Se va face un parteneriat între PS4, PMB și Administrația Străzilor, conform unei hotărâri a Consiliului General din 2022. Pe data de 6 iunie vor fi deschise ofertele.

Expertizele propun două soluții în legătură cu lucrările care se vor efectua pentru readucerea construcției la parametrii optimi:

  • repararea capitală,
  • demolarea și construirea unui nou planșeu.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies