BAZAR

Consiliul Tineretului din România: Tinerii cer reforme adevărate, nu alegeri anticipate

Iată comunicatul transmis de CTR, sâmbătă:

De 26 de ani se întâmplă reforme în țara asta. De 26 de ani, politicieni peste politicieni vin cu planuri mărețe care se concretizează puțin spre deloc în timp ce specialiștii relevanți sunt complet ignorați.

Tinerii au fost considerați, declarativ, parteneri de dialog – deseori steril și fără nicio concretizare în fapte, în toți acești 26 de ani. Este destul! Ne-am săturat de politicieni corupți, de politicieni pentru care răspunderea penală este eludată sistematic doar pentru că se învârt în cercurile potrivite. Ne-am săturat de marii datornici iertați sistematic de stat, în timp ce legislația împovărează tot mai mult micile afaceri. Ne-am săturat de foști ofițeri sau colaboratori ai securității care învârt pe propriile degete țara, pentru interese de orice fel, numai naționale NU!

NE-AM SĂTURAT DE CORUPȚIE! Tinerilor li se transmite că pentru a putea schimba ceva, trebuie să se implice. Încercăm să demonstrăm prin proiecte și activități concrete că putem să ne implicăm, avem experiența necesară și dorința de a genera schimbare, dar ne lovim constant de aceleași piedici puse de politicieni direcționați de moto-uri gen „ori ești cu noi și faci tot ce credem noi că e bine, ori nu mai suntem prieteni”!

Cum se poate schimba clasa politică actuală, când aceiași politicieni decid cum se face schimbarea? Tinerii au ieșit în stradă în aceste zile pentru a cere, din nou, reforme. Acum ni se propune cu titlul de reformă, organizarea de alegeri anticipate după aceleași reguli stabilite prin diverse trocuri de aceiași politicieni contestați…

Tinerii doresc o schimbare adevărată! Nu alegerile anticipate sunt soluția în acest caz!

Dorim politică fără bariere, transparentă și cu limitarea imunității. Nu alegeri anticipate, fără revizuirea legislației!
Înainte de organizarea oricăror alegeri, este necesară o revizuire relevantă a legislației, care să permită schimbarea adevărată, nu doar să favorizeze partidele actuale, îngrădind accesul liber la funcțiile publice! Dizolvarea Parlamentului și securizarea pe următorii 4 ani a actualelor partide nu rezolvă problema de fond ci se bazează exact pe aceiași concepție comunistă „schimbăm cu forța, ne menținem monopolul, se obișnuiesc ei până la urmă”.

Vrem alegeri cu respectarea termenelor deja anunțate. Vrem ca aceste alegeri să fie organizate de un Guvern curat, care să se asigure că oricine dorește, are șanse egale să se afirme în politică. Vrem ca Parlamentul să asigure eliminarea barierelor existente, așa cum au fost ele semnalate în repetate rânduri de societatea civilă..

Vrem depolitizarea administrației publice! Lipsa de competență, contractele atribuite cu dedicație unor firme falimentare, întocmirea unor studii de fezabilitate inutile pe care se cheltuiesc foarte mulți bani și care expiră în sertare se datorează atât trocurilor politice cât și lipsei de competență și implicare din partea administrațiilor publice și politizării lor. Un Guvern responsabil trebuie să facă acele schimbări necesare pentru a se asigura că administrația publică se va depolitiza reforma cu adevărat.

„Vom continua să ieșim în stradă. Nu susținem încercările de legitimare a alegerilor anticipate ca urmare a consultărilor de la Cotroceni și cerem acțiuni prompte din partea Președinteului Klaus Iohannis și a Parlamentului pentru modificarea legislației electorale, astfel încât forțele politice noi și candidații independenți să nu fie dezavantajați în raport cu partidele existente. De asemenea, ne dorim stabilirea urgentă a unui plan de reformă și depolitizare a administrației publice, astfel încât discuțiile ulterioare referitoare la legi, strategii și politici publice de care societatea are nevoie să nu se lovească, în implementare, de actuala corupție, incompetență și de strategii de prostire a cetățenilor cu promisiuni care sunt desconsiderate imediat ce presiunea este redusă”, a declarat Mihai Dragoș, președintele CTR în comunicatul citat.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button