Blocuri de 11 etaje, ridicate în zonă protejată, lângă casa lui Arghezi- proiect aprobat de CGMB

de:
15 dec. 2015
17 Afișari
Blocuri de 11 etaje, ridicate în zonă protejată, lângă casa lui Arghezi- proiect aprobat de CGMB

PUZ-ul Str. Prinosului nr. 13-15-17-19, din Sectorul 4 al Capitalei s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de marţi. Terenul pe care urmează să fie ridicate cele două clădiri înalte este lângă cel pe care se află casa în care a trăit Tudor Arghezi

Astfel, casa lui Tudor Arghezi, monument de primă importanţă pentru cultura română, va fi sufocată de două turnuri din sticlă. „Un loc unic în Bucureşti, cu linişte, cu frumuseţe, cu poezie. Îşi cam piere romantismul în momentul în care chiar în gard cu muzeul se ridică un bloc”, spune Marieta Mihăiţă, muzeograful Casei Arghezi.

Proprietarul are de gând să construiască un ansamblu de birouri şi locuinţe, chiar dacă zona este una protejată.

„Proiectul este la intersectia dintre doua zone. Am clădirea înaltă de P+11 care cumva vine şi se ridică deasupra clădirii existente cam cu diferenţa cornişei, în aşa fel încât eu când circul pe Calea Văcăreşti să încep să percep elementul natural”, a declarat proiectantul Dan Tudor, pentru Digi24.

De altfel, marele scriitor şi soţia lui sunt înmormântanţi chiar în curtea casei. Arhitecţii spun însă că proiectul imobiliar are şi avantaje pentru muzeu.

„Atâta timp cât aduc oameni în jurul ei şi creez o circulaţie care să fie vie în jurul casei cu atât mai mult ea o să intre în circuitul ei natural”, spune proiectantul.

„Pe noi ne interesează să nu acoperim zona. Bineînţeles că ne interesează să avem vizitatori. Şi avem”, spune, pe de altă parte, Ioan Crăciunescu, directorul Muzeului Literaturii Române.

Printre instituţiile care şi-au dat până acum acordul este şi Direcţia de Cultură Bucureşti care recunoaşte că zona este protejată.

„Ne distrugem singuri identitatea naţională, iar în Bucureşti această distrugere de identitate naţională este la ordinea zilei”, spunea Ioan Crăciunescu.

Printre cei care se opun proiectului s-a numărat şi Mitzura Arghezi, fiica scriitorului, dar starea precară de sănatate nu i-a mai permis să lupte pentru protecţia casei părinteşti. Mitzura Arghezi a murit pe 27 octombrie 2015, la vârsta de 90 de ani.

Cookies