Undă verde pentru telegondola din București. Capitala ar putea avea transport suspendat

de:
27 apr. 2013
0 Afișari
Undă verde pentru telegondola din București. Capitala ar putea avea transport suspendat

Sâmbătă, consilierii generali ai Capitalei au aprobat proiectul de telegondolă propus chiar de Primărie. Acesta este doar primul pas pentru proiectul de participare la un sistem de transport suspendat, în cadrul proiectului european Overland Transport System.

Finanțarea pentru proiect ar urma să fie asigurată dintr-un grant UE, la recomandarea Comitetului Regiunilor de la Bruxelles. Transportul suspendat ar urma să se desfășoară pe o lungime de maxim 10 kilometri, în zonele intens circulate, mai ales de navetiști, din oraș și din împrejurimile orașului, la o înălțime de 10-15 metri, de-a lungul și deasupra străzilor, liniilor de ape. Potrivit proiectului, care are în vedere un „concept avansat de transport orășenesc individual”, cabinele vor putea circula cu o viteză de până la 70 de kilometri pe oră.

Inițial va fi vorba de un traseu-test, complet operațional, cu cabine individuale, care să primească avizul comercial înainte de extinderea sa. Până la 5 persoane vor putea călători într-o cabină, iar biletul va fi unul la un preț rezonabil, sursele de venit urmând să fie, pe lângă vânzarea biletelor, publicitatea pe cabine, se arată în documentele Primăriei Municipiului București. 

Călătoriile se vor efectua la cerere, fără opriri înainte de destinația finală cerută de călător. „Liniile de transport se ramifică și coboară în zonele de oprire intens circulate, localizate pentru un acces facil fie la nivelul străzii ce are corespondent traseul, fie în incinta marilor centre comerciale, a gărilor, a terminalelor aeroporturilor etc” ,se mai arată în documentația semnată de Sorin Oprescu.

Selectarea destinației se va face prin apăsarea unor taste pe un ecran sau prin recunoaștere vocală, mai arată documentul.

Cabinele vor fi încălzite și vor avea aer condiționat, ca și supraveghere video în interior și exterior.

Raportul de specialitate este semnat de directorul general de la Infrastructură din Primăria Capitalei, Mădălin Dumitru, și de directorul general de la Transporturi, Ion Dedu, pe lângă primarul general Sorin Oprescu.

Proiectul îl puteți studia aici. 

Telegondola peste Herăstrău

Bucureștiul are deja un proiect de telegondolă în zona de nord-vest a orașului. 

Telegondola ar urma să facă legătura între zonele Şoseaua Pantelimon, Şoseaua Colentina şi Sectorul 1, zona parcului Herăstrău de pe teritoriul sectoarelor 1 şi 2. Instalaţia pe cablu se va întinde pe un traseu de 10 kilometri, urmând să aibă şase staţii, iar înălţimea stâlpilor va fi de 85 de metri (față de proiectul susținut de Oprescu, ce este prevăzut la o înălțime de 10 metri) , după cum B365.ro scris aici. Telegondola ar urma să aibă atât funcţie de agrement cât şi cu funcţie de transport public, pentru a fluidiza circulaţia aglomerată din zona de nord a oraşului.  

Telegondola a întâmpinat însă multe piedici în Comisia Tehnică de Urbanism a Municipiului București, după cum B365.ro a scris aici.

Cookies