Consilierul PNL care a spus de Clotilde Armand că e mahalagioaică își cere scuze, dar vrea la schimb să-i spună „Pardon!” că l-a făcut croitor și instabil psihic

14 feb. 2022
397 Afișari
Consilierul PNL care a spus de Clotilde Armand că e mahalagioaică își cere scuze, dar vrea la schimb să-i spună
Sursa FOTO: Adrian Oianu, Facebook

Consilierul PNL Adrian Oianu îi prezintă scuze primarului Clotilde Armand pentru că a comparat-o cu o mahalagioaică, însă îi transmite că termenul nu are o conotație negativă în limba română. „Mare parte din corifeii culturii romanești au trăit în mahalale (…), multe biserici ale Bucureștiului au fost ctitorite de mahalagii și mahalagioaice de frunte”, îi scrie Oianu, cunoscut designer și antreprenor.

Între cei doi a avut loc un dialog aprins săptămâna trecută, la dezbaterile asupra bugetului Sectorului 1, în contextul în care consilierul PNL i-a solicitat primarului Armand să-i dea o soluție vizionară cum să procedeze cu cererile de case sociale, întrucât la Sectorul 1 sunt 30 de locuințe la 700 de familii petente. „Dacă ați fi trăit acum 100 de ani, când Sectorul 1 era mahala, erați mahalagioaca șefă, fruntea sectorului.”, i-a spus Oianu, iar mai târziu Clotilde Armand i-a replicat că nu are de ce să se supere „pe un croitor instabil psihic”. (Pasaje din dialog/ întregul VIDEO se regăsesc AICI). Ședința de Consiliu Local a avut loc în 7 februarie.

Redăm mai jos scrisoarea deschisă adresată astăzi de consilierul PNL primarului Sectorului 1 Clotilde Armand:

Dacă asocierea mea cultural – istorică, atât de menționată în literatura românească, cu referire la mahala, mahalagiu, mahalagioaică, v-a ofensat, dați-mi voie să vă adresez scuzele de rigoare, cu mențiunea că necunoașterea culturii și literaturii poporului nostru, s-ar putea să fie cauza interpretării dumneavoastre eronate. Mare parte din corifeii culturii romanești au trăit în mahalale, spunandu-și cu mândrie mahalagii, mahalagioaice, amintindu-l aici numai pe Mihail Sadoveanu, cu mențiunea: “ Eu și prietenii mei mahalagii, ne doream o stradă fără râpe, fară noroi și luminată.” Acum sper că înțelegeți mai bine de unde dorință mea de a compara istoric cu această perioadă, poziția dumneavoastră în funcția Primăriei Sectorului 1. Regret profund că necunoașterea istoriei culturale a poporului român, vă poate insufla un comportament dezonorant demnității de primar. Mai țin să menționez și faptul că multe biserici ale Bucureștiului au fost ctitorite de mahalagii și mahalagioaice de frunte, oameni respectați ai mahalalei.

Acestea fiind spuse, ajungem la subiectul principal al acestei scrisori, folosirea de către dumneavoastră la adresa mea, într-un mod peiorativ și cu intenția de a mă ofensa a cuvintelor “ croitor” și “instabil psihic”. Dacă breasla croitorilor din România ar putea să vă vorbească acum, singurul lucru auzit ar fi un oftat prelung. Nu este de ajuns că această comunitate trăiește din ce în ce mai greu într-o lume a tehnologiilor și a globalizării, mai era nevoie și de judecata de valoare pe care ați pus-o dumneavoastră asupra lor. Croitoria este o meserie nobilă, demnă și grea în ziua de astăzi, aproape comparativă cu poziția pe care o ocupați, prin care și dumneavoastră le croiți destinul cetățenilor Sectorului 1. Aveți grijă, cum spun croitorii, să măsurați de trei ori și să tăiați o singură dată! Apropo de buget! Este regretabil și ironic în același timp, că tocmai dumneavoastră, un cetățean francez, venit dintr-o țară cu o mare tradiție în croitorie, să încercați să ne jigniți, pe mine în special, punând o conotație negativă și de inferioritate pe acest meșteșug. Sper să găsiți puterea de a vă uita în ochii acestor oameni la următoarele alegeri. Și, în calitate de consilier vă sfătuiesc să vă hrăniți din cultura elevată a românilor și să “ vă croiți” drum spre nevoile cetățenilor urbei cu înțelepciune și respect.

Cât despre “instabil psihic”, ce se constituie într-o adevărată judecată medicală, spusă cu atâta ușurință, sper că realizați lezarea inconștientă la adresa oamenilor ce au traume medicale! Astfel că folosit cu această notă negativă și denigrantă, nu poate constitui decât un alt abuz asupra unei alte categorii sociale aflate într-o situație foarte dificilă, chiar aici la Sectorul 1. Doamnă, instabilitatea psihică este un simptom pe care multe persoane speciale, ce suferă de boli mintale îl au. Multe familii cu copii aflați în această situație și care locuiesc în Sectorul 1, nu pot avea acces la o locuință socială dacă dumneavoastră nu investiți și nu porniți campanii serioase în acest sens. Este regretabil că prin atitudinea dumneavoastră m-ați făcut a înțelege că aceste caracteristici medicale sunt doar niște CUVINTE și regretăm profund superficialitatea din exprimarea dumneavoastră.

Să nu știi limba, cultura, istoria și tradițiile țării care te-a adoptat cu atâta încredere și respect, este doamnă Primar, un mare păcat. Cu inima strânsă, noi, “schizofrenicii”, “analfabeții”, “croitorii”,” instabilii psihici”, sperăm că anul acesta respectul pentru civilizația românească, cultura, cetățenii și în particular, oamenii care locuiesc în acest oraș, respectiv sector, să se constituie în principalele dumneavoastră preocupări de creștere și dezvoltare personală. Cât despre situația dumneavoastră dezastruoasă de la Primăria Sectorului 1, privind cu tristețe drumul și “viziunea” pe care ați apucat, nu-mi rămâne decât să vă sugerez, să reflectați la onoare și…demisie.

Cu speranță,
Adrian Oianu

 

Cookies