KAUFLAND, în spatele denunțului la adresa lui S.WIGLER. Consilierul, reținut în flagrant și ARESTAT

de:
04 iun. 2015
8 Afișari
KAUFLAND, în spatele denunțului la adresa lui S.WIGLER. Consilierul, reținut în flagrant și ARESTAT

UPDATE 18:30 SOLOMON WIGLER A FOST ARESTAT PREVENTIV joi, 4 iunie, pentru o perioadă de 30 de zile pentru trafic de influenţă. Decizia a fost luată de magistrații de la Tribunalul București, anunță Realitatea Tv.

Solomon Wigler este acuzat de cinci fapte de trafic de influență. El ar fi pretins 230.000 de euro de la oameni de afaceri interesați să obțină aprobarea unor PUZ-uri pentru construcții și autorizații. Solomon Wigler ar fi promis că intervine pe lângă primarul general Sorin Oprescu și pe lângă mai mulți consilieri generali. Pentru intervențiile sale în acest sens, el ar fi pretins bani în lunile mai și iunie 2012 și în mai 2015.

Citește și Care este sensul giratoriu pentru care a încasat mită consilierul lui Oprescu. Kaufland, beneficiar

Conform referatului întocmit de procurorii DNA, prin care se cere arestarea preventivă a consilierului Solomon Wigler, acesta a primit o parte din mită chiar în biroul din Primăria Generală a Capitalei. O parte din mita primită de Wigler a fost dată de un om de afaceri pentru obtinerea autorizatiei de constructie a unui sens giratoriu pentru un supermarket, situat la intersectia a doua bulevarde. Consilierul i-a promis acestuia că va interveni pe langa primarul Oprescu pentru obtinerea unei autorizatii speciale. La 25 octombrie 2013 a fost eliberata de catre Primaria Municipiului Bucuresti autorizatia de construire numarul 348, ce poarta semnatura primarului Sorin Oprescu. VEZI REFERATUL AICI

Solomon Wigler ar fi fost reținut miercuri seară în urma unui flagrant delict și audiat de procurori. Solomon Wigler ar fi cerut banii pentru aprobarea unor PUZ-uri referitoare la construcția a trei supermarketuri, dar și pentru aprobarea acceptării unei donații de teren din partea supermarketului, pe care Primăria să lărgească drumul. Reamintim că în ședința de Consiliu General din 28 mai 2015 a fost aprobată primirea unei donații de teren din partea KAUFLAND. , prin intermediul S.C. Alpha Property Development S.R.L.

De asemenea, a fost aprobat în aceeași ședință, un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea unui hipermarket în Șoseaua Alexandriei nr. 152, Sectorul 5, pe un teren de 17.000 mp, de către S.C. Alpha Property Development S.R.L., care, în trecut, a mai dezvoltat mai multe spații comerciale pentru Kaufland România. 

La acea dată, denunțătorul s-a prezentat la biroul lui Wigler din Primăria Capitalei, cu o parte din mită, pe care acesta o cerea pentru aprobarea celor două proiecte, spun procurorii.

Conform Registrului Comerțului,  S.C. Alpha Property Development S.R.L. este deținută de ROMINVEST REALITAETEN GMBH, din Austria, și TOTH ZSOLT SZILARD, cetățean român. Administratorii firmei sunt PETSCHNIKAR CLEMENS, ZEMBSCH GUNTHER HANS HELMUT și TOTH ZSOLT SZILARD.

Reprezentanții KAUFLAND au declarat pentru B365.ro că singurele informații pe care le au despre acest caz provin din presă, iar S.C. Alpha Property Development are telefonul deconectat. 

De asemenea, în toamna lui 2013, Primăria Capitalei a mai aceptat o donație de teren de la Kaufland, episod reamintit de procurorii DNA în comunicatul transmis presei. 

WIGLER SOLOMON va fi prezentat, in cursul zilei de joi, in fata judecatorilor cu propunere de ARESTARE PREVENTIVA. SOLOMON este acuzat de TRAFIC de INFLUENTA si LUARE de MITA.

Conform ultimei declarații de avere, din 2013, Solomon Wigler deține două case în București și un apartament, patru apartamente, dar și bijuterii și ceasuri în valoare de 600.000 de euro, obiecte de cult în valoare de 500.000 de euro și tablouri și obiecte de artă în valoare de 800.000 de euro. 

Solomon Wigler mai deține conturi bancare în valoare de 265.000 de euro.

Iată comunicatul oficial al DNA: „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 04 iunie 2015, a inculpatului
WIGLER SOLOMON, consilier personal al primarului Municipiului Bucureşti, cu privire la săvârşirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată (5 acte materiale).

În ordonanţa de reținere se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, în calitate de consilier personal al primarului Municipiului Bucureşti, a pretins în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro și a primit în mai multe tranșe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunțător) pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului General al Municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București, lăsând să se creadă că are influență asupra acestora, în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri.
Aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarket-uri pe raza municipiului București și acceptarea unei donații de către Primăria municipiului București.
Concret, inculpatul a primit suma totală de 150.000 euro, în patru tranșe, respectiv înainte și după votarea hotărârilor respective.
În același scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului București, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunțător că, în ședința Consiliului general al municipiului București din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donației aferentă unuia dintre proiecte, cât și PUZ – ul pentru unul dintre supermarket-uri.
În acest context, inculpatul Wigler Solomon a convenit cu martorul denunțător ca, în data de 03 iunie 2015, să-i remită suma de 25.000 euro, urmând ca diferența până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 08-12 iunie 2015.
La data de 03 iunie 2015, inculpatul Wigler Solomon a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupție în timp ce primea suma de 25.000 euro în scopul mai sus menționat.
Anterior, în același scop, inculpatul primise, printr-un intermediar, suma de 4.000 euro de la același om de afaceri.
Într-un context separat, la data de 14 noiembrie 2013, inculpatul Wigler Solmon a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului București, pe lângă care a lăsat să creadă că are influență, în vederea eliberării unei autorizații de construire necesare unei soluții de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarket-uri.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Inculpatului Wigler Solomon i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 04 iunie 2015, la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Kaufland donează Primăriei Capitalei un teren cu o suprafață de 341 metri pătrați pe bd. 1 Mai. Terenul va fi utilizat  pentru amenajarea intersecției Bd. 1 Mai cu str. Serg. Alexandru Postolache și pentru lărgirea străzii Seer. Alexandru Postolache. Proiectul de hotărâre prin acceptarea donației din partea Kaufland a fost aprobat de CGMB în ședința de joi.  

În toamna lui 2013, Kaulfland a mai donat Primăriei Capitalei un alt  teren cu o suprafață de 1.444 metri pătrați pe Șos Pantelimon pentru ca municipalitatea să amenajeze un drum de acces către noul hipermarket ce urma să se construiască în zonă.  

S.C. ALPHA PROPERTY DEVELOPMENT a obținut acorduri asemănătoare pentru KAUFLAND și la BACĂU. VEZI AICI DOCUMENTUL

Cu privire la comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie, referitor la retinerea pentru 24 de ore a consilierului Solomon Wigler, Primaria Municipiului Bucuresti face urmatoarele precizari:

„Primaria Municipiului Bucuresti a pus si pune la dispozitia organelor de cercetare toate informatiile, documentele si inscrisurile solicitate de catre acestea.

Primarul General al Municipiului Bucuresti a luat masurile care se impun in conformitate cu legislatia in vigoare, procedand la suspendarea domnului Solomon Wigler din functia de consilier.”

Cookies