Cum se fac banii în Bucureşti: Consilierul cu afaceri în WC, asociat cu familia primarului Onţanu, în trecut

de:
12 aug. 2011
152 Afișari
Cum se fac banii în Bucureşti: Consilierul cu afaceri în WC, asociat cu familia primarului Onţanu, în trecut

B365.ro prezenta, miercuri, în exclusivitate, cazul politicianului Silviu Măndescu, care a pornit una dintre afaceri cu un WC public şi s-a extins până la o terasă-restaurant în Parcul Grădina Icoanei, terenul de 180 de metri pătraţi fiind închiriat de la Primăria Sectorului 2 prin intermediul firmei Nexus Prod SRL la care este unic acţionar soţia acestuia, Alina Beatrice Măndescu, ajutat fiind şi de colegii săi din Consiliul Local. Redevenţa pentru terenul Primăriei îl costă pe consilierul local mai puţin decât chiria la un apartament de două camere.

Numele alesului local Măndescu se leagă însă şi de edilul Sectorului 2, Neculai Onţanu, atât în viaţa politică, ambii fiind în trecut membri PSD şi în prezent la UNPR, cât şi în afaceri. Astfel, în mandatul electoral anterior, când Măndescu şi Onţanu făceau parte din grupul social-democraţilor, consilierul local a fost asociat în firma Nexus Trading Co SRL cu cumnata primarului Sectorului 2, Maria Onţanu. Conform datelor de la Registrul Comerţului, în aceeaşi companie ce avea ca obiect principal de activitate dezvoltarea şi promovarea imobiliară erau asociaţi: Silviu Măndescu, Filofteia-Liliana Măndescu (cetăţean român şi italian), Maria Onţanu şi Magliola Roberto Mario Simone (cetăţean italian). „Este o legătură de rudenie între mine şi Maria Onţanu. Ea este cumnata mea. Însă nu cunosc nimic despre această afacere. Nu ţinem legătura”, a declarat pentru B365.ro primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu.

Potrivit hotărârii nr.1/10.04.2008, publicată în Monitorul Oficial, acţionarii SC Nexus Trading Co SRL reuniţi în Adunarea Generală Extraordinară au decis radierea tuturor obiectelor de activitate, principale şi secundare. SC Nexus Trading Co SRL a raportat, pentru anul 2008, venituri totale de 227.698 lei şi pierderi de 18.453 de lei. Cu un an în urmă însă, respectiv în 2007, când societatea Nexus Trading Co SRL se ocupa de comerţul cu ridicata al altor produse, acţionarii au raportat un profit de aproximativ 12,5 milioane de lei, având un singur angajat.

Măndescu a cochetat cu mai multe tipuri de afaceri

În ultimii 15 ani, consilierul local Silviu Măndescu a deţinut şi alte firme. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, alesul local apare ca acţionar, cu 40% din cota de profit şi pierderi a firmei Total Clean SRL, aflată în dizolvare judiciară, dar şi la societatea Black Sea Trading International SA, aflată de asemenea în dizolvare judiciară, unde a avut 17% din acţiuni. Măndescu este actualmente acţionar şi la firma Sterling White International SRL unde deţine două treimi din portofoliul de acţiuni, având totodată şi calitatea de administrator.

Cu toate că legea îl obligă, Măndescu nu a menţionat în declaraţia de avere publicată pe site-ul Primăriei Sectorului 2 nimic despre afacerile pe care le derulează, atât în nume propriu, cât şi pe numele soţiei. “Asta chiar nu ştiam. Știam că trebuie numai proprietăţile (n.r. – terenurile). O să trec şi acţiunile în declaraţie că nu am nimic de ascuns”, spunea consilierul local reporterilor B365.ro în urmă cu aproximativ două săptămâni. Cu toate acestea, documentul semnat în luna iunie 2011 de consilierul local nu a fost actualizat până în prezent.

Măndescu deţine, potrivit declaraţiei de avere, două terenuri şi două case, şi nu are însă niciun autoturism. Familia consilierului are bijuterii şi ceasuri, evaluate la peste 20.000 de euro, averea fiind completată de două conturi bancare de jumătate de milion de euro, în total. La capitolul datorii, soţii Măndescu au bifat un credit de 140.000 de euro.

Veniturile familiei Măndescu se compun, conform documentului de avere, din indemnizaţia de consilier local a lui Silviu Măndescu –  în cuantum de 6.000 de lei pe an şi salariul de director la SC Nexus Prod SRL – 34.000 lei anual, la care se adaugă salariul soţiei de la aceeaşi firmă de 30.000 de lei pe an.

Cookies