Congresul european, mutat de la Bucureşti la Bruxelles din cauza legitimităţii lui Ponta

de:
30 aug. 2012
0 Afișari
Congresul european, mutat de la Bucureşti la Bruxelles din cauza legitimităţii lui Ponta

Până în prezent nu s-a luat nicio decizie legată de congresul din 28-29 septembrie, dar există un „sentiment puternic că evenimentul de la Bucureşti va fi mutat la Bruxelles”, au menţionat surse din PES, citate de Euractiv şi preluat de HotNews.ro.

Potrivit surselor citate, care au vorbit sub protecţia anonimatului, doar „câţiva lideri” socialişti afiliaţi la PES şi-au confirmat participarea la congresul de la Bucureşti, restul părând reticenţi la ideea de a fi găzduiţi de Victor Ponta, care a fost puternic atacat în presă de la preluarea funcţiei de prim-ministru.

În 2011, când s-a luat decizia de a organiza congresul la Bucureşti, Victor Ponta făcea parte din opoziţie. În contextul organizării alegerilor parlamentare din decembrie, organizarea congresului la Bucureşti viza să ofere o imagine internaţională favorabilă a forţelor de opoziţie.

Între timp, Ponta a devenit premier, iar scena politică românească a fost marcată de lupta dintre preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu şi încercările USL de a stabili controlul asupra sistemului judiciar, al Curtii Constitutionae şi a presei – atrăgând un val de acuzaţii legate de afectarea echilibrului democratic în general, scrie Euractiv.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, în această vară, că evenimentele recente din Romania au zguduit încrederea Comisiei şi au pus în discuţie angajamentul guvernului de la Bucureşti privind respectarea statului de drept.

Cookies