ARHIVA B365

CONFRUNTARE Nicuşor Dan – Cătălin Predoiu: „A fost un eşec, acela de a face compromisuri”

ALEGERI BUCUREŞTI 2016. Principalii candidaţi de dreapta pentru primăria Capitalei, Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan, nu au ajuns la un acord, miercuri, la o dezbatere la Grupul pentru Dialog Social, pe propunerea PNL de a se realiza un sondaj, iar cel mai bine plasat dintre ei să rămână în cursa electorală, scriitorul Gabriel Liiceanu declarând că „ambiţiile şi vanităţile le vom trăi pe pielea noastră”, iar Vlad Alexandrescu cerându-i lui Predoiu să se retragă în favoarea lui Nicuşor Dan.

Liberalul Cătălin Predoiu a reiterat în cadrul dezbaterii organizate miercuri de Grupul pentru Dialog Social (GDS) că se va retrage doar pentru a-l susţine pe cel mai bine plasat candidat la Primăria Generală care se revendică dreptei, decizia urmând să fie luată în urma unui sondaj agreat de candidaţii din această zonă care ar urma să fie făcut public în ultima săptămână de campanie, scrie Mediafax.

Nicușor Dan nu a agreat realizarea sondajului propus de PNL. ”Eu în continuare sper ca să existe o mobilizare împotriva PSD”, a declarat Nicuşor Dan, afirmând că speră ca electoratul să se îndrepte către el pentru că este cel mai bine clasat candidat.

El a susţinut că nu crede că refuzul său de a se retrage înseamnă că Bucureştiul este pierdut.

ALEGERI BUCUREŞTI 2016. Fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu a declarat în cadrul confruntării dintre candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, şi candidatul USB, Nicuşor Dan, că PNL ar trebui ”să facă o propunere decentă şi să îl susţină pe Nicuşor Dan”, în contextul în care în urmă cu 4 ani când Nicuşor Dan a candidat, PDL a discutat posibilitatea de a-l susţine pe acesta.

”Sunteţi relativ nou în candidatura pe Bucureşti. Domnul Nicuşor Dan are o istorie apreciabilă în preocuprile sale legate de Capitală”, i-a transmis Vlad Alexandrescu lui Predoiu. ”În situaţia de faţă, indiferent de rezultatul acelei case de sondaj, soluţia ar fi ca PNL să facă o propunere decentă şi propunerea decentă ar fi de a se da înapoi în favoarea lui Nicuşor Dan chiar dacă are 26%, pentru că ar garanta victoria lui Nicuşor Dan. Dumneavoastră nu pierdeţi nimic, aveţi susţinerea preşedintelui Iohannis pentru funcţia de premier”, a fost de părere fostul ministru, susţinând că PNL şi USB ar putea face o alianţă la nivelul municipiului Bucureşti.

Fostul ministru al Culturii a susţinut că preşedintele Klaus Iohannis a numit un guvern tehnocrat, pentru a da posibilitatea partidelor politice ”să se regenereze” şi să facă posibilă apariţia unor noi forţe politice în spaţiul public. ”Aici avem o nouă forţă politică, şi asistăm la canibalizarea dintre PNL şi această forţă”, a adăugat Alexandrescu, care i-a cerut lui Cătălin Predoiu ”ca reprezentant al unei forţe politice matură să facă pasul înapoi şi să îl lase pe Nicuşor Dan să câştige Capitala, pentru că asta ar asigura unei coaliţii respectabile şi mature victoria”.

Cătălin Predoiu a replicat că ”este complet incorect” modul în care Vlad Alexandrescu abordează problema.

”Nu este vorba de premierul Predoiu, ci de o propunere serioasă pe care PNL-ul a făcut-o, este adevărat în ultima clipă. Faptul că a aruncat în luptă o persoană pregătită pentru postul de premier este o dovadă de seriozitate şi că şi-a răscumpărat greşeala”, a susţinut candidatul PNL.

ALEGERI BUCUREŞTI 2016. Cătălin Predoiu a afirmat că ceea ce contează este capacitatea de a rezolva problemele Bucureştiului, afirmând că Nicuşor Dan nu poate face acest lucru. ”Nu poţi face asta doar cu acţiuni în justiţie”, a conchis liberalul.

Sociologul Mircea Kivu a declarat că se poate realiza un sondaj de opinie în trei zile, cu o casă de sondare foarte bine echipată. ”Eu ştiu numai una în ţară, dar nu am încredere în ea”, a adăugat el.

El a subliniat că este mai uşor pentru votanţii lui Predoiu să se reorienteze către Nicuşor Dan decât invers.

Electoratul USB este în cea mai mare parte din oameni antisistem, care în principiu sunt exasperaţi de alternanţa la putere a aceloraşi forţe politice. De aceea, jumătate din electoratul actual al lui Nicuşor Dan nu s-ar prezenta la vot dacă s-ar retrage Nicuşor Dan. Pe de altă parte electoratul PNL este mai disciplinat, este genul de electorat care a votat în 2000 cu Iliescu pentru a nu vota cu Vadim sau care a votat USL. Procentul electorilor PNL care ar fi dispuşi, în situaţia retragerii candidatului, să voteze candidatul celălalt al dreptei este mult mai mare’‘, a explicat Kivu.

La rândul său, Gabriel Liiceanu a atras atenţia asupra faptului că refuzul candidaţilor care se revendică dreptei de a rezolva ”o problemă elementară de aritmetică” – să împarţi un bazin electoral limitat în trei şi să câştigi – ”aruncă” electoratul în braţele PSD.

Liiceanu i-a atras atenţia lui Predoiu că nu are în spate un partid ”de nivelul său” şi că va trage istoria PNL după sine, iar lui Nicuşor Dan i-a transmis că îi dă fiori faptul că susţine că nu este ”nici de dreapta, nici de stânga” şi că refuzul să de a se retrage din cursa electorală, în situaţia în care ar putea pierde, ”este grav” pentru că este vorba despre 3 milioane de oameni.

Nicuşor Dan s-a apărat afirmând că are un program pe care l-a depus la Tribunalul Bucureşti pentru Uniunea Salvaţi Bucureştiul din care a exclus în mod voit distincţia stânga-dreapta. El a subliniat că bucureşteanul care îl votează este dezamăgit de felul în care PNL administrează Capitala sub interimatul lui Răzvan Sava.

”Publicul care mă votează spune că prin guvernarea PNL (a PGMB-n.r.) ar trebui să fie raiul pe pământ şi nu este”, i-a răspuns Nicuşor Dan lui Gabriel Liiceanu.

ALEGERI BUCUREŞTI 2016. ”PNL a acceptat decizia mea de a mă încrie în cursă atât de târziu riscând foarte mult din perspectiva alegerilor din toamnă. (…) A acceptat să ies dintr-un proiect politic şi să intru in altul. Vă invit să apreciaţi aceste gesturi în dreptul PNL”, a fost şi replica lui Predoiu.

Liberalul a insistat asupra faptului că PNL a decis în plină campanie electorală să susţină cel mai bine plasat candidat de dreapta pentru Primărie în urma unui sondaj agreat de candidaţii din această zonă.

”Am acordul partidului. Urma să facem anunţul în conferinta de presă de marţi dimineaţă. Eu am spus să fac anunţul în emisiune. (..) O cale mai sigură de a câştiga alegerile fără emoţii. Da, am acordul partidului”, a răspuns Predoiu, întrebat dacă PNL girează propunerea sa de a susţine cel mai bine clasat candidat în sondaje.

‘Vă rog, însă pe toţi, nu îmi cereţi să nu lupt. Eu voi lupta până la capăt. (…) Vreau să vedem sondajul şi să decidem în cunoştinţă de cauză”, le-a spus Predoiu celor care au luat parte la confruntarea dintre el şi Nicuşor Dan.

Confruntarea a fost marcată şi de acuzaţii făcute de un reprezentant al partidului M10, care i-a spus că programul pe care îl propune bucureştenilor nu îi aparţine. Predoiu i-a răspuns că este mândru programul său politic care este rezultatul unei munci în echipă.

Confruntarea dintre Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan a fost ”un eşec”, a concluzionat moderatorul Andrei Cornea. ”Este un eşec, acela de a face compromisuri”, a punctat el. Cornea a fost contrazis de Cătălin Predoiu, care a susţinut că ”ar fi fost un eşec dacă PNL ar fi venit să spună că îşi retrage propunerea. Ar fi fost sfârşitul discuţiilor”. ”Este maximul ce putea face PNL”, a conchis Predoiu.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button