ARHIVA B365

CONFRUNTARE ELECTORALĂ la RTV. Ce întrebări și-au adresat candidații. DUEL Turcescu-Firea

În cadrul dezbaterii, cei șase și-au adresat întrebări, pe baza unor bilete trase la sorți.

Robert Turcescu, dezvăluire despre Gabriela Firea: Am arătat zilele trecute un contract Crescent cu firma doamnei Firea, Astăzi vă arăt un contract din 12 decembrie 2009 între firma ei Media Casa Press şi Oltchim, în valoare de 100.000 de euro privind conceperea materialelor de presă. Contractul nu are legătură cu primăria, ci cu corupţia. Prima tranşă de bani, 15.000 de euro, trebuiau plătiţi până pe 15, deci în 3 zile. Nu vreau să fiu populist, dar câte salarii o fi însemnat? O fi bine, o fi rău?

Gabriela Firea i-a dat replica lui Turcescu într-o intervenţie telefonică: Campania electorală a ajuns la limite insuportabile. Domnul candidat al PMP care este mândru când spune că a lucrat în presă vine cu dezvăluiri care sunt doar informaţii publice. Nu e un secret pentru nimeni că am fost 20 de ani jurnalist, că am condus câteva publicaţii, dintre care două economice. Eu am fost director, acţionar minoritar o perioadă de timp, iar toate contractele au fost girate de mine ca jurnalist şi pe cea de organizare, ca director. Domnul Turcescu, vă asigur şi pe dvs., şi pe telespectatori, că nu am luat niciodată bani în mână de la persoane fizice. Nu va putea să vină niciodată cineva să spună că mi-a dat un leu. Toate contractele încheiate de jurnalele pe care le-am condus au fost oficiale, înregistrate la ANAF, nu am luat bani în mână în afară de salariu. Eu am făcut o afirmaţie. Mai departe să verifice instituţiile statului.

Bogdan Diaconu, întrebare pentru Nicuşor Dan: Probabil mulţi se aşteaptă să-l întreb despre relaţia sa specială cu George Soros sau despre şantajul în formă continuată pe care l-a practicat în ultimii ani, în care a depus 250 de plângeri şi a retras câteva. Vreau să întreb doar cum a avut tupeul să se prezinte în faţa bucureştenilor în aşa hal de habarnism şi superficialitate.

Daniel Barbu, întrebare pentru Robert Turcescu: Potrivit Constituţiei, toţi primarii au sarcina de a întări autonomia locală. Cum vedeţi autonomia Bucureştilor în cadrul nostru constituţional?

Robert Turcescu răspunde: Sectoarele sunt înfiinţate în 1979, nu mai corespund nevoilor bucureştenilor şi poate ar fi mai bine să reorganizăm Bucureştiul pe modelul fostelor cartiere, care să aibă mai mulţi city-manageri. Poate ar trebui să ne gândim şi la proiectul privind zona metropolitană, de care s-a vorbit, dar nu s-a pus în aplicare.

Cătălin Predoiu, întrebare pentru Bogdan Diaconu: Aţi spus că Bucureştiul trebuie să fie al românilor, românilor şi numai al românilor. Ce vreţi să spuneţi despre asta? Ce veţi face cu ceilalţi locuitori care sunt de altă naţionalitate.

Bogdan Diaconu: Am spus că trebuie să fie al românilor, al tuturor românilor şi este un citat din Nicolae Iorga. Este vorba de o capitală de care toţi românii să fie mândri. Nu înseamnă că nu sunt bine veniţi cetăţeni de altă etnie. Până acum partidele au făcut în aşa fel încât să nu ne mai putem mândri cu nimic. Eu sunt naţionalist de când mă ştiu, am crescut într-o familie de preoţi şi am demisionat din PSD pentru a fonda PRU şi a crea o alternativă la clasa politică din care faceţi parte.

Adrian Severin, întrebare pentru Daniel Barbu: Credeţi că este necesară o lege a Capitalei? S-a discutat foarte mult raportul dintre primar şi Guvern, şi primarii de sectoare, şi consilii. Credeţi că noi, ca oameni politici, trebuie să schimbăm regulile jocului pentru ca apoi să putem juca jocul?

Daniel Barbu: Primul proiect de acest gen este de la începutul anilor 30 şi cuprindea mai multe viziuni care prevedeau o zonă metropolitană, utilităţi, transport. Cred că este nevoie de o lege care să se nască dintr-o reflecţie a bucureştenilor. Cred că o misiune fundamentală a viitorului primar va fi să organizeze o dezbatere publică finalizată cu referendum despre ce cred că ei trebuie să se schimbe, despre autonomie. Doar după aceea Guvernul va trebui să fie înştiinţat, să se negocieze chestiuni importante cu Guvernul şi apoi să fie votată în Parlament.

Iulia Gorea-Costin, întrebare pentru Robert Turcescu: În calitate de mamă, femeie, soţie, îmi doresc să găsim o problemă pentru mamele care nu au unde să-şi dea copiii la grădiniţă. Ce veţi putea face pentru ca părinţii să poată lăsa copiii la grădiniţă?

Robert Turcescu: Acum sunt 128 de grădiniţe publice. Necesarul urgent este de cel puţin încă 10 grădiniţe pentru iecare sedctor. Se pot accesa bani europeni şi ar fi 350 de milioane de euro pentru întreaga ţară pentru şcoli, grădiniţe şi creşe. Dar lucrurile astea au nevoie de timp Trebuie discutat la nivel naţional să existe o împărţire per capita, să dăm nişte bani pentru mamele care vor să-şi ducă copiii la grădiniţe particulare, tot atât cât dăm la cei din grădiniţele de stat. Avem clădiri dezafectate în Bucureşti în care s-ar putea amenaja grădiniţe, s-ar putea face în toate clădirile de birouri astfel încât primăria să închirieze spaţii pentru grădiniţe.

Ce proiecte au candidații

Robert Turcescu: Proiectul meu este să se pună în aplicare toate proiectele şi studiile care s-au făcut până acum şi pe care s-au plătit bani grei.

Bogdan Diaconu: Proiectele mele SMS parking, Dâmboviţa traseu turistic şi 12.000 de locuri de parcare

Daniel Barbu: Construirea Esplanadei Centenarului pe 1 decembrie 1918, un ateneu, o sală de concerte modernă.

Iulia Gorea-Costin: Consolidarea clădirilor cu grad de risc seismic.

Adrian Severin: Proiectul meu este să-i transformăm pe bucureşteni într-o comunitate capabilă să-şi promoveze proiectele şi să-şi urmeze interesele.

Cătălin Predoiu: Proiectul meu este să scot corupţia din Primărie şi să aplicăm legea.

Soluții pentru traficul rutier din Bucureşti

Adrian Severin: Acum câţiva ani o echipă de japonezi a făcut un studiu despre circulaţie. Trebuie mobilizaţi bucureştenii şi Guvernul. A doua chestiune este una de datorii, care trebuie stinse printr-o formulă de reconversie a datoriilor şi abia apoi putem vorbi despre altele.

Robert Turcescu: Problema traficului în Bucureşti se rezolvă doar cu un transport în comun civilizat. Dacă nu se investeşte în mijloacele de transport în comun, nu se va rezolva. Un tramvai încalcă mult mai mulţi călători decât un troleibuz. Uitaţi-vă la linia 41, care este un succes.

Cătălin Predoiu: Trebuie finalizate lucrări de infrastructură. Şoseaua de Centură ţine de Guvern, dar şi de primar care trebuie să mobilizeze Guvernul. Fabrica de Glucoză stă, Bd. Timişoara stă. Apoi inelul median – aici nu se face nimic, pot fi absorbite 1,3 mld care pot fi absorbiţi din fonduri europene. Mai e problema parcărilor care trebuie să împânzească oraşul, apoi liniile de metrou care trebuie să fie finalizate.

Bogdan Diaconu: Problema este finalizarea lucrărilor începute şi neterminate. Programul PRU este taxarea prin SMS a parcărilor, taxarea marilor generatori de trafic, bani care vor constitui fonduri pentru parcări, pentru sistemizarea semafoarelor.

Iulia Gorea-Costin: Bazele auto trebuie să fie scoase în afara oraşului. O soluţie ar fi un preţ mai mare pentru parcare în afara oraşului şi modernizarea autobuzelor, troleibuzelor şi tramvaielor. Avem o singură uzină de tramvaie şi aceea trebuie modernizată.

Daniel Barbu: Sunt programe care există deja, deci noul primar va avea puţine de făcut, doar să corecteze o viziune care aşa există. Ce se poate face este taxarea maşinilor neînmatriculate în Bucureşti la intrarea în Bucureşti, taxarea celor care nu sunt riverani pentru intrarea în zona care se suprapune cu centrul istoric, aşa cum se întâmplă şi la Londra, ceea ce a dus la scăderea traficului.

Sursa: romaniatv.net

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button