Conflictul de munca este definit ca reprezentand conflictul individual sau colectiv nascut intre angajator si salariati cu privire la interesele cu caracter profesional, social sau economic ori la drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca, potrivit legii.
Nu este un conflict de munca un eventual dezacord dintre salariat si angajator care ar avea caracter politic, de exemplu.
Legislatia privind solutionarea conflictelor de munca face o clasificare a conflictelor de munca in doua mari categorii:conflictele de interese si conflictele de drepturi.
Cele care ne intereseaza pe noi astazi, sub aspectul relatiei angajat-angajator sunt Conflictele de drepturi in care sursa conflictului o reprezinta incalcarea unor drepturi prevazute prin contracte colective sau individuale de munca sau incalcarea legii de catre una dintre parti ( pot fi parti ale acestui conflict atat sindicatele si patronatul cat si angajatul si angajatorul)
Caracteristici:
Conflictele de drepturi se pot solutiona atat prin mediere ( etapa facultativa) cat si de catre instanta de judecata.
Medierea constituie o metoda de solutionare a conflictelor de munca( atat cele de interese cat si cele de drepturi), facultativa, conform caruia partile sunt libere sa decida daca accepta procesul de mediere si acordul rezultat. De asemenea, partile se pot retrage, oricand, din procesul de mediere, fara sa suporte niciun fel de consecinte.
Mediatorul intocmeste un raport, iar daca partile inteleg sa puna capat conflictului, acesta inceteaza.
Insuccesul rezolvarii amiabile a unui conflict individual de munca lasa deschisa oricareia dintre parti, potrivit Constitutiei, posibilitatea de a sesiza instanta judecatoreasca.
Particularitatile conflictului de drepturi in cazul solutionarii de catre instanta de judecata: :
El este obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.
Consultantul tău: Diana Dina
Din iunie 2011, Diana Dina este administrator al firmei de consultanta HR Workbee din Bucuresti. Anterior, timp de patru ani, a lucrat ca sef birou executări silite la departamentul “Recuperare creanţe şi derularea procedurilor de insolvenţă” al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Este licentiata în ştiinte juridice a Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” Bucuresti.
________
Citeste si
Cum să obtii pensia pe care o meriti cu adevarat
Care sunt clauzele specifice dintr-un contract de munca
Ți-a plătit angajatorul cursurile? Ce obligaţii şi ce drepturi ai
Ce cuprind clauzele speciale din contractele de muncă
Salariul minim pe economie pune presiune mai mare pe firme şi favorizează doar bugetul statului