ARHIVA B365

Ce opţiuni ai când intri în conflict cu angajatorul tău

Conflictul de munca este definit ca reprezentand conflictul individual sau colectiv nascut intre angajator si salariati cu privire la interesele cu caracter profesional, social sau economic ori la drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca, potrivit legii.

Nu este un conflict de munca un eventual dezacord dintre salariat si angajator care ar avea caracter politic, de exemplu.

Legislatia privind solutionarea conflictelor de munca face o clasificare a conflictelor de munca in doua mari categorii:conflictele de interese si conflictele de drepturi.

Cele care ne intereseaza pe noi astazi, sub aspectul relatiei angajat-angajator sunt Conflictele de drepturi in care sursa conflictului o reprezinta incalcarea unor drepturi prevazute prin contracte colective sau individuale de munca sau incalcarea legii de catre una dintre parti ( pot fi parti ale acestui conflict atat sindicatele si patronatul cat si angajatul si angajatorul)

Caracteristici:

 • intervin numai in cazul  incalcarii unor drepturi stabilite prin lege sau prin contract de munca
 • privesc numai drepturi sau obligatii care decurg din contractele individuale sau colective de munca, dar nu si din alte contracte.
 • pot interveni in orice moment al incheierii, executarii ori incetarii contractului individual de munca sau al executarii, suspendarii sau incetarii contractului colectiv si chiar dupa expirarea acestora (daca privesc drepturi nascute in temeiul lor);
 • pot fi  individuale sau colective, dupa cum au ca obiect drepturi care decurg din contractul individual de munca sau din contractul colectiv de munca; in aceste situatii – conflict individual de drepturi, respectiv conflict colectiv de drepturi – nu poate interveni greva (nu este permisa legal);
 • sanctionarea disciplinara dispusa ca urmare a incalcarii obligatiilor asumate prin contractul de munca include si  posibilitatea salariatului de a se adresa instantei judecatoresti pentru a contesta respectiva decizie;
 • incalcarea de catre angajator a obligatiilor sale confera salariatului dreptul de a se adresa instantei judecatoresti; asadar, conflictele de drepturi se solutioneaza, in final, de catre instanta judecatoreasca, dupa ce, in prealabil, partile au incercat solutionarea lor pe cale amiabila.

Conflictele de drepturi se pot solutiona atat prin mediere ( etapa facultativa) cat si  de catre instanta de judecata.

Medierea constituie o metoda de solutionare a conflictelor de munca( atat cele de interese cat si cele de drepturi), facultativa, conform caruia partile sunt libere sa decida daca accepta procesul de mediere si acordul rezultat. De asemenea, partile se pot retrage, oricand, din procesul de mediere, fara sa suporte niciun fel de consecinte.

Mediatorul intocmeste un raport, iar daca partile inteleg sa puna capat conflictului, acesta inceteaza.

Insuccesul rezolvarii amiabile a unui conflict individual de munca lasa deschisa oricareia dintre parti, potrivit Constitutiei, posibilitatea de a sesiza instanta judecatoreasca.

Particularitatile conflictului de drepturi in cazul solutionarii de catre instanta de judecata: :

 • sesizarea instantei de judecata se face de partea interesata
 • deoarece cererile privind solutionarea conflictelor de munca sunt scutite de taxa judiciara  de timbru si timbrul judiciar, face mult mai usor accesul la justitie
 • solutionarea neintelegerilor  intre parti  se face pe intreg parcursul litigiului de munca, pe cat posibil,  prin dialog, inclusiv in fata instantelor judecatoresti
 • solutionarea cauzelor avand ca obiect conflictele de munca se judeca  in regim de urgenta, iar termenele stabilite nu pot fi mai mari de 10 zile
 • hotararile pronuntate sunt definitive si executorii de drept
 • cererile referitoare la solutionarea conflictelor individuale de munca se adreseaza instantei competrente in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul. Cu alte cuvinte, acesta poate alege daca este competent tribunalul de unde isi are domiciliul sau cel de unde are locul de munca.
 • sarcina probei revine intotdeauna angajatorului.

El este obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.

 • hotararea se pronunta in ziua in care s-au terminat dezbaterile in fondul cauzei
 • exista o singura cale de atac – recursul

Consultantul tău: Diana Dina

Din iunie 2011, Diana Dina este administrator al firmei de consultanta HR Workbee din Bucuresti. Anterior, timp de patru ani, a lucrat ca sef birou executări silite la departamentul “Recuperare creanţe şi derularea procedurilor de insolvenţă” al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Este licentiata în ştiinte juridice a Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” Bucuresti.

________

Citeste si

Cum să obtii pensia pe care o meriti cu adevarat

Care sunt clauzele specifice dintr-un contract de munca

Ți-a plătit angajatorul cursurile? Ce obligaţii şi ce drepturi ai

Ce cuprind clauzele speciale din contractele de muncă

Salariul minim pe economie pune presiune mai mare pe firme şi favorizează doar bugetul statului


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button