Conflict deschis Rafila-Arafat, miză uriașă: trecerea SMURD de la Ministerul de Interne la cel al Sănătății

07 apr. 2022
512 Afișari
Conflict deschis Rafila-Arafat, miză uriașă: trecerea SMURD de la Ministerul de Interne la cel al Sănătății
Conflict deschis Rafila-Arafat, miză uriașă: trecerea SMURD de la Ministerul de Interne la cel al Sănătății | Sursa foto: DSU

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea ca Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare I(SMURD) să treacă din subordinea ministerului de Interne, unde este acum,  la Ministerul Sănătății.

Rafila: Locul SMURD este la Ministerul Sănătății

Este pentru prima oară când Alexandru Rafila, care a mai avut divergențe explicite cu șeful SMURD, Raed Arafat, vorbește public despre o schimbare de asemenea dimensiuni.

SMURD este sub directa coordonare a lui Arafat, care este șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), structură în cadrul mMinisterului de Interne.

Rafila consideră că locul firesc al SMURD este la Ministerul Sănătății: 

La DSU sunt profesioniști, e domnul Arafat, dar evident discutăm de o activitate medicală, iar responsabilitatea în fața opiniei publice și a lumii medicale este a Ministerului Sănătății. Sunt partenerii noștri, SMURD e o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria, dar integrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii medicale e absolut necesară pentru că nu funcționează separat. Ele funcționează integrat. Trebuie să fie o politică de sănătate care să nu țină cont de numele persoanelor care ocupă funcții la un moment dat.

Ce e la mijloc? Sunt multe de tot: un buget uriaș, un nivel semnificativ de încredere în SMURD, deci și o miză politică mare.

Bătălia pentru SMURD

La capitolul bani, spre exemplu, anul trecut, bugetul DSP  a fost de peste 2 miliarde de lei. Dar SMURD are la și un buget separat, unde vin bani aproape de peste tot: de la Ministerul Sănătății, dar și de la Interne,  de administrații locale, dar bani vin și din donații și sponsorizări. Alexandru Rafila invocă o  „gândire integrativă” a serviciilor medicale în  Ministerul Sănătății

Arafat: Trecerea SMURD la MS ar strica ce s-a construit

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat azi, la Braşov, că o asemenea schimbare n-ar fi bună: 

 Integrarea în MS a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa – cel puţin pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare – şi întoarcerea în timp la un model în care fiecare era într-un alt loc nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit. Mergem mai departe pe un model integrat. Cu MS se colaborează, dar coordonarea este într-un singur singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterull.

Raed Arafat a mai spus că nu vede niciun motiv pentru această „ruptură” a SMURD de Ministerul de Interne și astfel, spune el, „să stricăm ceea ce s-a dovedit foarte eficient.”

 

Cookies