Spitalul de Arşi: Trei dintre pacienţii de la noi au murit din cauza infecţiilor intraspitaliceşti

de:
03 dec. 2015
0 Afișari
Spitalul de Arşi: Trei dintre pacienţii de la noi au murit din cauza infecţiilor intraspitaliceşti

„Mi-e greu să zic câţi dintre cei internaţi au decedat din cauza infecţiilor intraspitaliceşti. Din cei 27 de bolnavi pe care i-am tratat, şase au decedat. Dintre aceştia trei au decedat aproape sigur din cauza infecţiilor nozocomiale, specifice marilor arşi. Fiecare medic curant a anunţat familiile. Mi-e greu să spun de ce au decedat cei din străinătate. După plecarea unora dintre pacienţi s-au depistat infecţii care s-au pozitivat după patru zile. Există o diferenţă între contaminare şi infecţie. Şi în străinătate au infecţii. Există un risc mai mic dacă sunt mai multe filtre şi condiţii pentru pacienţi. Protocolul se adaptează la fiecare bolnav în parte. Protocoalele nu fac decât să depaneze situaţiile de urgenţă. Am raportat frecvent infecţiile nozocomiale. Nu mă simt inferior altor spitale. Avem serviciu de sterilizare şi protecţie a infecţiilor nozocomiale. De câte ori putem închidem câte un salon sau o secţie pentru combaterea infecţiilor nozocomiale. Nu avea cum să mă ajute laboratorul de analize. Dacă era nevoie sunam şi chemam doctorul de la laborator să vină de acasă. Colega care a făcut declaraţiile a fost sunată şi nu a venit la spital în noaptea respectivă. Toată lumea ştie că în spitalele din România există un risc mai mare din cauza condiţiilor. Toţi au întrebat ce le oferă străinătatea: le-am spus că li se oferă condiţii mai bune de izolare. Dacă acest accident ar fi avut loc la Paris, acolo sunt 10-12 paturi de mari arşi ar fi fost distribuiţi la alte spitale. Cei din străinătate au hotărât că nu-şi asumă riscul transportului. Nu doar bacteria piocianică a fost implicată, ci şi acinetobacter sau klebsiela. Supravieţuirea depinde de oricare alţi factori, nu doar de infecţie, ci şi de mărimea arsurii, infecţia nozocomială. O infecţie contactată în spital sigur că poate agrava starea. O clădire nouă am solicitat dintotdeauna. Nu poţi face un centru cu 33 de paturi de mari arşi, pentru a face faţă în cazul unui accident colectiv, pentru că e o măsură falimentară”, a declarat Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt de la Spitalul de Arşi.

În cazul marilor arşi pielea nu mai există şi nu mai poate reprezenta o barieră pentru germeni, astfel că marele ars nu poate fi comparat cu niciun alt pacient.

„Există contaminare bacteriană şi implicit infecţie. Dacă în România era un centru de arşi la nivel occidental, în care fiecare pacient era în propriul salon, cu propria asistentă, probabil că rata de infectare era mai mică. Pacientul poate pleca în afară la cererea personală sau a familiei, pe costul propriu, ori la nivel de autoritate locală, noi suntem instituţie publică. Este o singură cadă. Un salon de mari arşi, cu 40-50% arsuri, trebuie să aibă cadă proprie pentru fiecare pat. Sunt servicii de chirurgie plastică şi arsuri care folosesc anumite creme sau pansamente care nu sunt standardizate în toată lumea. Nu poţi să spui că protocalul de la Berlin se face la fel ca acela din Washington. Nu pot să spun dacă cei trei care au decedat din cauza infecţiilor puteau scăpa, pentru că aveau leziuni inhalatorii extrem de grave. La o asemenea catostrofă, nici toate centrele de arsuri din Franţa sau Germania nu ar fi făcut faţă. I-am spus domnului ministru că pacienţii aveau mai multe şanse dacă erau în încăperi nesterilizate. Un centru de arşi performant ca în Vestul Europei este o soluţie. Când vrei să faci un centru de arşi la standarde occidentale nu poţi să te mai legi de nimic. Noi avem 11 locuri de mari arşi. Mari arşi mai preia şi Grigore Alexandrescu, Floreasca, Timişoara, Iaşiului, dar există un protocol naţional prin care marele ars, cu arsuri de peste 20% este transportat direct aici la noi. Pentru România, cele mai bune condiţii sunt la noi în spital. Un centru de arşi la nivel occidental nu se poate face decât într-o clădire nouă. Un centru de arşi performant la această oră nu poate să funcţionează cu mai mult de 10-12 paturi de mari arşi”, a declarat directorul spitalului, doctorul Cristian Niţescu.

La Spitalul de Arşi a fost programată, joi, în jurul prânzului, o conferinţă de presă, după ce un medic de la această instituţie medicală a declarat că victimele din Colectiv”au murit într-o bombă cu microbi”, din cauza infecţiilor suferite după ce au fost salvate din incendiu.

Revoltat de declaraţiile fostului ministru al Sănătăţii, un medic de la Spitalul de Arşi a făcut mărturii cutremurătoare, la o lună de la tragedia din Colectiv, soldată cu 60 de morţi. „La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorîți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta”, a spus medicul, pentru Cătălin Tolontan, sub protecţia anonimatului. Mai multe detalii AICI.

Cookies