SMART CITY

Conducerea Universităţii Bucureşti cere DEMISIA ministrului Valentin Popa

„Conducerea UB se alătură demersului UBB din Cluj-Napoca. Având în vedere măsurile controversate luate de ministrul Valentin Popa, care au afectat grav sistemul de învăţământ superior din România, reprezentanţii conducerii Universităţii din Bucureşti solicită demiterea ministrului Educaţiei, Valentin Popa”, anunţă, marţi, reprezentanţii Universităţii Bucureşti, într-un comunicat de presă.

Aceştia anunţă că au înaintat plângere prealabilă la adresa Ministerului Educaţiei Naţionale prin care solicită „revocarea/ anularea deciziei acestuia pentru motive de nelegalitate, precum şi emiterea unui nou act administrativ privind alocarea pentru Universitatea din Bucureşti a unui număr de locuri/ granturi finanţate de la bugetul de stat pentru cele trei cicluri universitare de licenţă, masterat şi doctorat, care să fie cel puţin egal cu numărul de locuri alocat pentru anul universitar 2017 – 2018”.

„Universitatea din Bucureşti a iniţiat, astfel, acţiunea în instanţă în ceea ce priveşte actul emis de ministrul Valentin Popa”, se mai arată în document.

Comunitatea universitară a UB se află în grevă japoneză din data de 18 aprilie. Mai mult, Universitatea din Bucureşti a lansat recent un apel public prin care propune o serie de soluţii destinate îmbunătăţirii sistemului de învăţământ universitar şi consolidării ariei europene a educaţiei.

„Universitatea din Bucureşti îşi menţine poziţia publică prin care solicită dialog între actorii relevanţi la nivel naţional şi internaţional, măsuri concrete şi ferme menite să ducă la un sistem de educaţie de calitate, să asigure independenţa mediului academic faţă de ingerinţele politicului şi consolidarea ariei europene a educaţiei”, se mai arată în comunicat.

Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca solicită premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, pentru „erorile pe care le-a făcut în procesul de alocare a locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019”.

„Este clar că nu avem un partener de dialog în persoana domnului ministru, valorile, viziunea şi angajamentul academic ale UBB pentru societatea românească fiind incompatibile cu cele ale ministrului actual”, transmit reprezentanţii Universităţii.

Repartizarea locurilor pentru studiile universitare de licenţă, master şi doctorat finanţate de la bugetul de stat în anul universitar 2018 – 2019, propusă de Ministerul Educaţiei Naţionale la începutul lunii aprilie, a generat o mulţime de critici din partea marilor universităţi din ţară.
Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a precizat, într-o conferinţă de presă, că cifrele sunt „preliminare” şi vor suferi modificări la alocarea finală.

Popa afirmă că pentru prima dată există o fundamentare a acestor cifre, alocându-se locuri speciale pentru domeniile prioritare şi pentru elevii care provin din mediul rural, dar precizează că s-a ţinut, totuşi, cont de repartzările istorice de până acum, în proporţie de 90 la sută chiar în ceea ce priveşte studiile de licenţă.

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button