CAZUL CORLĂŢEAN. Şedinţa conducerii Senatului, AMÂNATĂ a doua oară UPDATE

de:
23 mai 2016
0 Afișari
CAZUL CORLĂŢEAN. Şedinţa conducerii Senatului, AMÂNATĂ a doua oară UPDATE

UPDATE 11.20 Şedinţa Biroului Permanent nu a putut avea loc din lipsă de cvorum. Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că şedinţa a fost reprogramată pentru lunea viitoare. 

Aceasta este a doua încercare de convocare a Biroului Permanent al Senatului, după ce, marţi, discuţia din conducerea Senatului nu a putut avea loc din lipsă de cvorum.

Pentru că senatorii se află în această perioadă în circumscripţiile electorale, pentru a face campanie la alegerile locale, şansele reunirii conducerii Senatului sunt puse şi de această dată sub semnul întrebării.

Marţi, din cei 13 membri ai Biroului Permanent al Senatului, au fost prezenţi la convocare doar 5, fiind nevoie de şase membri, pentru a se asigura cvorumul de lucru.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a constatat, atunci, lipsa de cvorum şi a propus o nouă convocare a Biroului Permanent, pentru luni, 23 mai.

„Haideţi să ne mobilizăm că eu mi-am dat peste cap programul şi bănuiesc că toţi aveţi aceeaşi problemă, nu sunt singular în această situaţie”, comenta atunci Călin Popescu Tăriceanu, potrivit stenogramei şedinţei.

Senatorii din conducere promit că vor fi prezenţi, luni, la şedinţă. Liderul senatorilor PNL, Ion Popa a declarat pentru News.ro că toţi membrii liberali din Biroul Permanent vor fi prezenţi luni la şedinţă.

„Mâine la 11.00 a fost convocat Biroul Permanent, la Senat. Prin „bunăvoinţa” celor de la PSD, PNL are doar 4 reprezentanţi în acest for, deşi ar fi trebuit să fie cinci. Am vorbit cu toţi colegii, vor veni toţi cei 4 reprezentanţi, Theodor Atanasiu, Mario Oprea, Alexandru Pereş şi Cristian Bodea”, a spus Popa.

Potrivit liderului senatorilor PNL, calendarul dezbaterii cererii DNA în cazul Corlăţean depinde de trimiterea cât mai repede a acestuia la comisia juridică, pentru elaborarea raportului.

În cazul cererilor DNA privind încererea urmăririi penale, Regulamentul Senatului nu impune un termen limită de dezbatere şi elaborare a raportului comisiei juridice, aşa cum se întâmplă în cazul cererilor de reţinere şi arestare preventivă.

Potrivit senatorului Nicolae Bădălău (PSD), chestor în Biroul Permanent, analizarea dosarului DNA în comisia juridică nu poate să dureze mai mult de zece zile.

„Cel mai probabil, imediat după alegerile locale va fi finalziat raportul şi se va da un vot în plen”, a spus acesta,

Senatorul PSD a arătat că el, personal, va veni la şedinţa Biroului Permanent de luni, aşa cum a fost convocat, şi a precizat că decizia de luni este doar o formalitate, şi anume de a trimite dosarul Direcţiei Naţionale Anticorupţie la comisia juridică.

Orice senator poate studia partea publică a dosatului DNA, la comisie, iar senatorul vizat, Titus Corlăţean, îşi poate analiza dosarul, împreună cu avocaţii, pentru a-şi stabili apărarea în acest caz.

După finalizarea raportului de către Comisia juridică, plenul se va pronunţa asupra cererii DNA, prin vot secret, cu bile.

Referatul DNA prin care se solicită încuviinţarea urmăririi penale a senatorului Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, a sosit, luni, la Senat, anunţul fiind făcut de către purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, Andrei Alexandru.

„Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Corlăţean Titus, fost ministru al afacerilor externe, actual membru al Senatului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, în modalitatea normativă prevăzută de art. 297 din Codul penal, cu aplicarea art.132 din Legea nr. 78/2000 şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale, în modalitatea normativă prevăzută de art. 385 alin. 1 din Codul penal”, a anunţat anterior Biroul de presă al Parchetului instanţei supreme.

Titus Corlăţean a fost audiat în octombrie 2015 la DNA, el spunând atunci că s-a prezentat în calitate de martor, în dosarul privind votul din diaspora la algerile prezidenţiale.

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie 2014, în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe la secţiile de vot, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Titus Corlăţean a demisionat de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe între cele două tururi de scrutin de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, din cauza problemelor la votul din diaspora.

Cookies