GREEN CITY

Conducerea Liceului Jean Monnet din Capitală a fost demisă

Gravele nereguli constatate de Corpul de control al MECTS au dus la demiterea conducerii Liceului ”Jean Monnet” din Capitală. Unitatea de învăţământ va fi monitorizată timp de un an de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti potrivit declaraţiilor făcute de  ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, pentru Mediafax.

Funeriu a explicat dumincă faptul că, în urma controlului efectuat, ”relaţia nefirească între profesor şi elevă a fost şi rezultatul unor disfuncţionalităţi grave în conducerea liceului şi gestionarea relaţiei părinte – şcoală”. Ministrul de resort a mai spus că ”se vede clar că, atunci când conducerea şcolii nu îşi face datoria, efectele sunt grave”.

Funeriu a precizat că, printre alte măsuri, a decis demiterea, conform procedurilor legale, a întregii conduceri a unităţii de învăţământ.

„Faptul că în acest liceu sunt şi elevi cu o stare materială bună nu trebuie să dea liceului un statut aparte. Legea este identică pentru toţi şi angajamentul Ministerului pentru disciplină, ordine şi rigoare este cât se poate de puternic”, a  punctat Funeriu.

Raportul Corpului de control al MECTS la Liceul „Jean Monnet” a scos la iveală multiple nereguli, cu privire la evidenţele şedinţelor Consiliului de administraţie, aprobarea de transfer a elevilor, care se bazează pe decizii aleatorii, lipsa proiectelor privind combaterea violenţei şi gestionarea situaţiei de criză.

Număr mare de absenţe nemotivate

Controlul a mai arătat că unitatea şcolară nu avea o comisie şi o strategie pentru reducerea abandonului şi a absenteismului şcolar, în contextul în care elevii Liceului „Jean Monnet” au multe absenţe nemotivate.

Printre neregulile consemnate de corpul de control se mai numără şi şedinţe la care figurau unii profesori, dar semnau alţii, şedinţele validate fără cvorum, dosarele de transfer ale elevilor incomplete, absenţe nesancţionate şi nesemnalate părinţilor.

Conform oficialilor MECTS care au făcut controlul la unitatea de învăţământ, Comisia pentru frecvenţă şi reducerea abandonului şcolar este nefuncţională.

În şedinţa din 4 noiembrie, potrivit raportului, Consiliul de administraţie de la Liceul „Jean Monnet” a analizat faptele petrecute în excursia organizată în 28-30 octombrie la Predea, în urma căreia o elevă a depus plângere împotriva profesorului de sport Dan-Octavian Vişan, acuzându-l că a violat-o. În urma şedinţei, directorul instituţiei a propus organizarea unei comisii de anchetă care să investigheze incidentul. Consiliul de administraţie a aprobat demisia profesorului Vişan, carea fost acuzat de viol, fără preaviz, „pentru a reduce presiunea mass-media asupra liceului”.

În şedinţa din 14 noiembrie s-a discutat sancţionarea profesoarei de religie care i-a însoţit pe elevi în excursia de la Predeal. Sancţionarea cu notă observatorie a profesoarei, aprobată în unanimitate,a fost semnată doar de trei din cei nouă membri ai consiliului, scrie Realitatea.net. În cadrul aceleiaşi şedinţe, directorul liceului a propus sancţionarea cu scăderea notei la purtare sau exmatricularea elevei care l-a acuzat pe profesorul de sport de viol.

Ministerul Educaţiei a mai cerut efectuarea unei noi inspecţii generale privind desfăşurarea activităţii la Liceul „Jean Monnet” la începutul semestrului al doilea şi raportarea activităţii desfăşurate de către inspectorii ISMB Corpului de control, în semestrul al doilea al actualului an şcolar.

Numele unităţii de învăţământ a fost implicat şi în alte scandaluri. Pe 30 decembrie, două eleve au fost acuzate că au furat un telefon mobil şi o cameră foto de la două studente, într-un club din Capitală.

Eleve în Playboy

O altă elevă de la Liceul „Jean Monnet”, Mădălina Pamfile, a apărut pe coperta revistei Playboy, alături de primarul Radu Mazare şi alte două domnişoare nud.

În urma deciziei de a poza în revista pentru bărbaţi, dar şi pentru alte contravenţii la codul liceului, s-a propus scăderea notei la purtare elevei Mădălina Pamfile. Consiliul profesoral a decis să propună sancţionarea elevei şi pentru absenţele repetate şi nemotivate de la ore, dar şi pentru prezenţa în diverse emisiuni de televiziune fără a avea permisiunea conducerii liceului.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button