Şeful Serviciului Permise Argeş şi adjunctul său, condamnaţi la 6 ani de închisoare cu executare

de:
14 apr. 2014
2 Afișari
Şeful Serviciului Permise Argeş şi adjunctul său, condamnaţi la 6 ani de închisoare cu executare

În dosarul permiselor de la Argeş au fost condamnate 24 de persoane. Pedepsele sunt cuprinse între 1 an şi 6 luni şi 6 ani de închisoare cu executare. Cele mai mari pedepse, la 6 ani de închisoare cu executare, le-au primit fostul şef al Serviciului Permise Argeş, Codruţ Vlăsceanu şi adjunctul său, Vasile Voinea, anunţă Realitatea TV. Pedepsele sunt mult mai mici faţă de cele dictate în 2012 de Curtea de Apel Târgu Mureş. Atunci, Vlăsceanu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare cu executare.

Potrivit aceleiaşi surse, persoanele condamnate în acest dosar dădeau permise, contra unor sume cuprinse între 500 şi câteva mii euro, chiar şi unor persoane care nu ştiau să scrie sau să citească.

Decizia ÎCCJ în cazul permiselor de la Argeş este definitivă şi irevocabilă.

Pedepsele date anterior în dosarul permiselor Argeş erau cuprinse între un an şi jumătate şi 14 ani de închisoare cu executare, fiind cele mai mari pedepse dictate pentru fapte de corupţie în România, potrivit Realitatea.net. Pedepsele au fost dictate de Curtea de Apel Târgu Mureş, însă decizia în acest caz putea fi atacată cu recurs în 10 zile de la pronunţare, ceea ce s-a şi întâmplat.

În plus, cazul privind destructurarea grupului infracţional din acest dosar a fost singurul menţionat în Raportul de ţară pe justiţie şi afaceri interne din 2008.

În acelaşi caz, au fost confiscate sume de bani şi s-a pus sechestru pe bunuri în valoare totală de peste 10 milioane de euro, potrivit NewsIn.

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) care au lucrat la caz au primit felicitări din partea Comisiei Europene, preşedintelui României, premierului şi a ministrului Administraţiei şi Internelor.

„Facem menţiunea faptului că nu a existat nici o achitare a vreunui inculpat şi instanţa a dispus confiscarea tuturor sumelor de bani în euro şi în lei dobândite de inculpaţi în urma săvârşirii infracţiunilor”, precizează reprezentanţii Curţii de Apel Târgu Mureş.

Cei 11 poliţişti din lotul celor 28 de inculpaţi au primit atunci cele mai mari pedepse, între 11 şi 14 ani, au precizat aceleaşi surse judiciare.

Prefectura Argeş a cerut în instanţă suspendarea a 451 de permise pentru care existau indicii că ar fi fost eliberate ilegal. Până în februarie 2012, doar 16 dintre acestea au fost anulate.

Potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), în intervalul 1 ianuarie 2006 – 12 iunie 2008, 26.813 de persoane şi-au mutat domiciliul în judeţul Argeş. Dintre acestea, 6.056 au obţinut permis auto. 3.200 dintre aceste permise au fost noi, iar restul, cu adăugare de categorie sau prin schimbarea unor acte similare false eliberate în afara ţării.

DNA a trimis în judecată, în decembrie 2008, 28 de persoane, în legătură cu fraudarea examenelor pentru obţinerea permisului de conducere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş.

În rechizitoriul întocmit de DNA, procurorii au reţinut că, în perioada 2006 – iunie 2008, pe raza judeţului Argeş şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul obţinerii unor sume de bani pretinse şi primite de la mai multe persoane, pentru a le facilita acestora obţinerea în mod fraudulos a permiselor de conducere de la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeş.

Cookies