Concurs Polirom. Câştigă „Ţipătul leneşului”, de Sam Savage, şi „Afară din adăpost”, de David Lodge

de:
14 dec. 2011
0 afișări
Concurs Polirom. Câştigă

Următoarele cărţi puse la bătaie sunt „Ţipătul leneşului”, de Sam Savage, şi „Afară din adăpost”, de David Lodge.

Spune-ne care este cartea ta preferată editată de Polirom (la comentariile acestei postări) şi cărţile pot fi ale tale.

Câştigătorul va fi ales prin tragere la sorţi şi va fi anunţat joi, 15 decembrie, după ora 12, pe B365

* Sediul B365 se află în Piaţa Romană, pe strada Mihai Eminescu nr.40, et.4, ap. 8, interfon 8C, Sector 1, Bucureşti

Telefon: 0314.326.521 / 0314.326.522

______

Tipatul lenesului este al doilea roman al lui Sam Savage, aparut in 2009, cu un protagonist al erei lui Nixon, a carui existenta avanseaza incet, dar sigur spre limita disperarii si a nebuniei. Andy Whittaker planuieste un festival literar de proportii monumentale in micul sau orasel; el este si unic editor al gazetei Soap, o revista literara ridiculizata de rivalii sai de la The Art News, infierati de Andy, care-i considera o clica de scriitori si pictori ultraconventionali. Sotia sa, Jolie, l-a parasit, mama sa isi da duhul intr-un azil, iar cladirile cu apartamente de inchiriat pe care le-a mostenit de la tatal sau au ajuns in paragina prin eforturile unor chiriasi de cosmar. Principala activitate a lui Andy pare sa fie scrisul: pune pe hirtie plingeri catre nevasta care l-a parasit, pretexte pentru a nu-si vizita mama, respingeri usturatoare ale unor texte literare ridicole primite in vederea publicarii, instiintari sarcastice in atentia chiriasilor sai, misive jalnice catre o femeie cu care a avut o relatie pasagera cu mult timp in urma si multe altele.

Romanul la care lucreaza se transforma tot mai mult dintr-o parodie intentionata, intr-o insiruire de fantasme jalnice si dezlinate. Sentimentul propriei grandori, dar si autocompatimirea devin din ce in ce mai disperate, iar dincolo de efectele de suprafata de un comic si absurd dezlantuit, se intrevad toate frustrarile unui scriitor blazat si insingurat.

„Scriitorilor, zgiriati-va pe ochi. Daca vreodata v-ati simtit tentati sa scoateti capul din micul vostru orasel de provincie si v-ati trimis poezelele sa fie publicate, daca ati cunoscut vreodata sunetul greu al plicurilor de raspuns care va dau peste bot sau daca visul nemuririi literare nu va da pace, cititi Tipatul lenesului. Nimic nu poate fi mai descurajant.” (Guardian)

„Satira lui Sam Savage are calitatea rara de a fi in acelasi timp muscatoare si amuzanta.” (The New York Times)

_______

Afara din adapost este, probabil, romanul lui David Lodge cu cele mai multe elemente autobiogra­fice. Timothy Young, personajul central al cartii, este un baietel britanic obisnuit, ce traieste sub teroarea bombardamentelor germane din cel de-al Doilea Razboi Mondial si apoi (in ciuda faptului ca Anglia cistigase razboiul) in epoca de „austeritate”, de rationalizare a alimentelor si a celorlalte produse, o perioada ce­nusie din istoria Marii Britanii. Confruntat cu per­spectiva unei adolescente monotone, Timothy are insa o sansa care ii va oferi o experienta de neuitat: sora lui mai mare, Kath, ajunge secretara la o uni­tate americana din Germania ocupata si isi invita fratele sa petreaca vacanta de vara alaturi de ea. Din acest moment, viata lui Timothy devine brusc extrem de captivanta.

„In Afara din adapost, Lodge pune in scena, cu maiestrie, o intilnire anglo-americana mai putin obisnuita. Crearea unei opere de fictiune atit de bine organizate si atit de umane este o reusita extra-ordinara.” (The Times Literary Supplement)

„Afara din adapost prezinta, intr-o forma satirica, etapele semnificative ale evenimentelor care determina maturizarea lui Timothy, personajul principal. Lodge pare sa sugereze ca, desi procesul de maturizare este uneori dureros, el se poate dovedi, in acelasi timp, si extrem de comic.” (Naomi Brunton)

www.polirom.ro

Cookies