Concurs Polirom: câştigă “Cărţi sau ţigări”, de George Orwell şi “Maigret şi hoţul leneş”, de Georges Simenon

de:
13 dec. 2011
0 Afișari
Concurs Polirom: câştigă “Cărţi sau ţigări”, de George Orwell şi “Maigret şi hoţul leneş”, de Georges Simenon

Spune-ne care este cartea ta preferată editată de Polirom (la comentariile acestei postări) şi cărţile pot fi ale tale.

Câştigătorul va fi ales prin tragere la sorţi şi va fi anunţat miercuri, 14 decembrie, după ora 12, pe B365

* Sediul B365 se află în Romană, pe strada Mihai Eminescu nr.40, et.4, ap. 8, interfon 8C, Sector 1, Bucureşti

Telefon: 0314.326.521 / 0314.326.522

____________

Volumul Carti sau tigari include o serie de eseuri si texte publicistice in care autorul britanic abordeaza, cu bine-cunoscuta sa incisivitate si umorul lui subtil, teme mai mult sau mai putin grave.

Interesul redus pentru lectura al oamenilor obisnuiti (comentat in textul cu titlul explicit Carti sau tigari), atmosfera mizera dintr-un spital frantuzesc interbelic, zbaterile ridicole ale unui cronicar de carte sau slaba reactie a scriitorilor occidentali fata de starea literaturii din Uniunea Sovietica sunt doar cateva din subiectele abordate de Orwell intr-un demers in care dimensiunea etica e dublata de talentul jurnalistic si literar al acestui mare prozator din secolul XX.

George Orwell (pe numele sau real Eric Arthur Blair) s-a nascut in India, unde tatal sau lucra ca functionar in administratia engleza locala. Si-a petrecut copilaria in Anglia si intre anii 1917-1921 a studiat la Eton, publicand in diverse reviste ale colegiului. Cele mai populare romane ale sale, fabula politica Ferma Animalelor (1945; Polirom 2002) si distopia O mie noua sute optzeci si patru (1949; Polirom, 2002) au fost traduse in toate limbile si adaptate pentru marele ecran.

_____

Maigret si hotul lenes: In Bois de Boulogne este descoperit un cadavru cu urme de lovituri pe fata. Aristide Fumel, fostul coleg al lui Maigret la circa 16, ii telefoneaza comisarului pentru a-i cere ajutorul, desi cazul nu este sub jurisdictia sa si, in plus, ar trebui sa investigheze o serie de jafuri. Ajuns in parc, Maigret il identifica pe barbatul omorit – Honore Cuendet, un hot pe care comisarul il cunostea de 30 de ani. Singurul indiciu il constituie citeva fire de par din blana unei feline, poate de la un covoras de masina, care fusesera gasite pe haina acestuia. Ancheta neoficiala a lui Maigret este intrerupta in momentul cind are loc un nou jaf pe Rue La Fayette. Ocupat sa rezolve cazul celei mai recente bande de infractori ce actioneaza in Paris, Maigret e hotarit totusi sa-l prinda pe asasinul hotului de scoala veche Cuendet, pentru care nu se poate impiedica sa resimta o anumita afectiune…

Georges Simenon (1903-1989) este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori de literatura politista din intreaga lume. A scris peste 200 de romane, traduse in peste cincizeci de limbi, dintre care 75 de romane si 28 de povestiri avindu-l drept personaj principal pe celebrul inspector Maigret. Pina astazi, cartile sale au fost vindute in peste 850 de milioane de exemplare in intreaga lume.

Cookies