Concert ~ Vocile Din Cimitirul Vesel

de:
28 nov. 2011
1 Afișari
Concert ~ Vocile Din Cimitirul Vesel

Filarmonica “George Enescu” anunta un concert extraordinar realizat in colaborare cu Institutul Cultural Roman si Culture Ireland.

Orchestra Romana de Tineret

Dirijor: David Brophy

Isi da concursul Corul Bărbătesc al Facultăţii de Teologie „Sf Andrei Şaguna” din Sibiu

Dirijor prof. pr. Dr. Sorin Dobre

Corul „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane din Sibiu

Solişti: Rita Connolly (vocal), Liam , O’Flynn (cimpoi şi fluier), Rod McVey (orgă), Noel Eccles (percuţie), şi Gerry O’Beirne (chitară),

Program:

Partea I . Shaun Davey – Vocile din Cimitirul Vesel de

1. Stan Ioan Pătraş, cioplitor

2. Stan Ileana (O ţineam în braţe)

3. Dimitru Holdiş, alcoolic

4. George Lupatoc, jucăuş

5. Băiatul Înecat

6. Ilie Petrenjel, muzician

7. Tărăşan Ioana, soţia

8. Stan Mihai Pătraş, soldat

9. Soacra

10. Pop Ileana, o viaţă tristă

11. Toader lui Petrenjel, morar

12. Stan Anuţa Deloae

Final: Vânturile, Valurile

Partea a-II-a – Selecţia Shaun Davey

A doua parte este o colecţie de piese diverse, din compoziţia lui Shaun Davey, acesta reunind veselia, mântuirea şi demnitatea umană din perioada pregătirilor de Crăciun

1. Bucuriile Mariei

2. Colindul Păsărilor

3. Fericit este Pruncul

4. Luna străluceşte puternic

5. Pace pe Pământ

6. Sfârşitul Iernii

7. Strigătul Căprioarei

8. Fecioara de Mai

9. Newfoundland

10. Stelele-n cer

Shaun Davey este un compozitor irlandez născut în Belfast în 1948. De profesie istoric de artă, a lucrat ca şi compozitor profesionist din 1977 construindu-şi o carieră diversă şi distinctă. În Irlanda compoziţiile sale adesea la scară largă, bazate pe cântec, au fost recunoscute drept o punte între muzica tradiţională irlandeză şi tradiţia orchestrală.

Shaun Davey a primit recunoaşterea internaţională ca şi compozitor pentru teatru, cu numeroase partituri pentru Compania Regală Shakespeare; în SUA a lucrat atât pe Broadway cât şi în afara lui, primind Premiul Criticii din New York precum şi o nominalizare la premiile Tony pentru cea mai bună partitură muzicală. Munca sa în televiziune şi film a fost încununată cu un Premiu Ivor Novello, un Premiu Golden Reel, un Premiu TRIC pentru cea mai bună temă cu semnătură de televiziune din UK, două nominalizări la premiile BAFTA şi încă o nominalizare la premiile Ivor Novello.

În ultimii ani Shaun Davey s-a axat pe concerte în Irlanda, majoritatea continuând un proiect început din proprie iniţiativă. S-a bucurat de colaborări cu orchestra Simfoniei Naţionale şi concerte cu casa închisă la National Concert Hall, apărând adesea cu soliştii Liam O’Flynn şi soţia lui Davey, Rita Connolly. La scară mai restrânsă, colaboreaza cu Beal Tuinne, The Funeral Band şi cvartetul An Intimate Evening.

Suita „Vocile din Cimitirul Vesel” pentru orchestră, cor şi solişti, a fost compusă de Shaun Davey în 2009, în urma unei vizite în România la îndemnul Fundaţiei Culturale Române din Irlanda.

„Deşi memoriale ale morţii, imaginile cioplite şi culorile vii ale crucilor din Cimitirul Vesel antrenează simţurile şi spiritul de bucurie faţă de cei care trăiesc.

Epitafurile simple au acelaşi efect, ele oscilează între emoţia veselă şi amuzantă şi cea universală şi profundă, pe parcursul căreia mortul vorbeşte direct celui care îl priveşte.

Aceste inscripţii mi-au oferit o colecţie de versuri care au putut fi transformate în cântece, creând o punte între oamenii din România, şi Irlanda.”

Lucrarea a fost interpretata prima dată la Festivalul de Teatru Internaţional din Sibiu, în iunie 2009.

În august 2010, muzicienii au participat la festivalul „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, Săpânţa.

Versiunea de la Ateneul Român este cea prezentata deja intr-un concert din Catedrala Sf. Patrick, Dublin, de acum un an.

Cookies