Concert-performance ~ Mauricio Kagel

de:
27 sept. 2012
0 afișări
Concert-performance ~ Mauricio Kagel

Evenimentul se va desfasura in Sala „George Enescu” a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti (Strada Stirbei Voda nr. 33) si este organizat de Asociatia Propuls impreuna cu Goethe-Institut Bucuresti, avand ca parteneri Sambata Sonora, Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Ambasada Republicii Indonezia la Bucuresti siFundatia Romana pentru Excelenta in Muzica.

Mauricio Kagel a fost o personalitate efervescenta, un personaj tentant deopotriva pentru critica si public, care, prin limbajul sau compozitional, a fluidizat barierele pre-existente dintre muzica, literatura si film. In Romania, creatia sa este prea putin cunoscuta, iar initiativa noastra este o incercare de a realiza conexiunea cu repertoriul contemporan international.

Concertul de anul acesta este continuarea dorita de organizatori, dar mai ales de public si de interpreti a evenimentului din 2011, in care au fost cantate primele parti ale Rozei Vanturilor.

Una dintre lucrarile esentiale pentru muzica secolului XX, cea mai cunoscuta creatie semnata de Kagel la inceputul anilor ’90, Roza Vanturilor desfasoara o impresionanta varietate stilistica si timbrala, criticand caustic, provocator si ludic simbolismul muzical de factura etnica.

Descrisa ca o capricioasa calatorie muzicala, ca o reflectie componistica asupra unui mod particular de reprezentare a celorlalte culturi in muzica occidentala, utilizand si elemente de teatru instrumental, Roza Vanturilor rescrie identitatea punctelor cardinale transformandu-le in personaje filosofic-muzicale, busola fiind subordonata deopotriva magnetismului si perceptiei umane asupra spatiului.

Ansamblul Propuls a luat fiinta in anul 2006 si a sustinut concerte atat in spatii consacrate precum Ateneul Roman, Aula Palatului Cantacuzino sau Studioul de Opera al UNMB, cat si in spatii neconventionale – Padurea Magureni, in cadrul festivalului Forest Vibes.

Activitatea artistica si organizatorica a dirijorului Alexandru Solonaru s-a evidentiat cu ocazia concertelor dedicate lui Aurel Stroe, Stefan Niculescu sau Tiberiu Olah, precum si a unor evenimente alternative sau spectacole multimedia. El promoveaza atat numele consacrate pe plan international – fiind dirijorul primelor auditii romanesti ale unor opusuri semnate de Steve Reich, Kevin Volans si Mauricio Kagel – cat si tanara generatie de compozitori romani, prin numeroasele prime auditii absolute pe care le-a realizat.

 

Intrarea este libera.

Sala „George Enescu”

Cookies