Concert Extraordinar Vladimir Cosma

de:
14 nov. 2011
0 afișări
Concert Extraordinar Vladimir Cosma

Filarmonica „George Enescu” anunţă două concerte extraordinare în care Orchestra simfonică şi Corul îl vor avea la pupitru pe maestrul francez de origine română Vladimir Cosma. Maestrul revine în ţară după o absenţă de peste 50 de ani.

Orchestra şi Corul Filarmonicii “George Enescu”

Dirijor : Vladimir Cosma

Solişti: Irina Iordăchescu, Fiona Monbet, Philip Catherine, Gabriel Croitoru, Tudy Zaharescu, Eugen Tegu

Dirijorul corului : Iosif Ion Prunner

Portret componistic Vladimir Cosma

Operă, vocal-simfonic, concert, jazz, muzică de film

Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, Bucureşti) este un violonist, compozitor şi dirijor francez, născut la Bucureşti, România. Cariera sa internaţională este spectaculoasă. După ce câştigă primele sale premii la Conservatorul din Bucureşti, Vladimir Cosma ajunge în 1963 în Franţa, unde îşi continuă studiile cu Nadia Boulanger la Conservatorul Naţional din Paris. Pe lângă formaţia clasică, s-a simţit mereu atras de muzica de jazz, de muzica de film şi de toate formele muzicilor populare.

În paralel cu activitatea de compozitor Vladimir Cosma s-a consacrat şi dirijării şi rescrierii propriilor compoziţii muzicale pentru film, în scopul de a fi interpretate în afara sălilor de cinematograf, în cadrul concertelor de muzică simfonică. Dirijează mari orchestre simfonice în Franţa şi în străinătate. În anul 2009, a apărut la editura „Hors Collection” o carte de interviuri realizată de Vincent Perrot, intitulată „Vladimir Cosma comme au cinéma”, şi de curând, o antologie discografică a compozitorilor pentru film, regrupând 91 de benzi originale integrale în două volume. În 2010, postul de televiziune France 3 i-a consacrat două seri difuzând concertul de la Teatrul Chatelet şi un film documentar intitulat „Vladimir Cosma Intime”. Muzicianul a primit două premii Cézar pentru „Cea mai buna muzica de film”: „Diva” (1982) si „Le Bal” (1984), apoi în 1986 şi 1991 premiul pentru „Cea mai buna muzica TV” şi alte diferite premii şi distincţii. Vladimir Cosma a obţinut numeroase Discuri de Aur şi Platină în întreaga lume: Franţa, Germania, Japonia, Anglia, Elveţia, Belgia, Italia, Olanda, Scandinavia, etc. Maestrul este Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, Mare Ofiţer al Meritului Cultural Român şi Comandor al Ordinului “ Des Arts et des Lettres”.

Miercuri, 16 noiembrie, ora 14, în cadrul unei ceremonii, compozitorul Vladimir Cosma va primi titlul de Doctor Honoris Causa acordat de Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

Cookies