Concediu medical în două etape. Schimbări de la 1 august pentru angajați

22 iul. 2021
10596 Afișari
Concediu medical în două etape. Schimbări de la 1 august pentru angajați
Concediu medical în două etape. Schimbări de la 1 august pentru angajați

Concediu medical în două etape. Au loc schimbări de la 1 august, iar toți angajații din România trebuie să afle despre ce este vorba.

Concediu medical în două etape. Schimbări de la 1 august pentru angajații din România.

Concediu medical în două etape

Începând cu data de 1 august 2021, medicii vor acorda certificatul de concediu medical în două etape (concediu medical secvențiat). Astfel:

I. Prima etapă a concediului medical pentru angajații din România: medicul acordă concediu medical pentru o perioadă de trei zile, pentru o afecțiune ușoară a pacientului.

II. A doua etapă a concediului medical pentru angajații din România: după primele trei zile de concediu medical, medicul poate decide dacă eliberează certificatul medical în continuare, în funcție de cum răspunde pacientul la tratamentul prescris de medic și în funcție rezultatele analizelor recomandate.

Medicii de familie nu sunt mulțumiți

Pentru concediul medical în două etape, medicii trebuie să întocmească planuri de urmărire a evoluției bolii pacienților. Mai exact, acest plan va avea cel puțin indicațiile terapeutice și igienico-dietetice, pe care pacientul va trebui să le respecte, potrivit Antena3.ro.

Medicii de familie nu se arată deloc mulțumiți de această schimbare a modalității de acordare a concediilor medicale. Medicii de familie sunt de părere că doctorii din spitale nu vor mai acorda concedii medicale pentru angajații din România și vor lăsa totul în seama lor.

Acordarea concediului medical în două etape nu este singura modificare de la 1 august. Potrivit OUG 74/2021 – act normativ publicat în Monitorul Oficial nr.645, angajații trebuie să respecte mai multe prevederi, astfel:

  • angajații care au mai multe locuri de muncă și nu-și duc concediul medical la toți angajatorii, vor fi sancționați. Potrivit ordonanței de urgență, angajații din România riscă amenzi de până la 2.000 de lei, potrivit avocatnet.ro.
  • nu doar angajații sunt vizați, ci și medicii. Medicii care nu vor respecta legea în ceea ce privește acordarea concediilor medicale vor fi amendați cu până la 11.000 de lei.
  • medicii vor monitoriza persoanele aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (boli obișnuite). Mai exact, aici vorbim despre întocmirea planului de urmărire a avoluției bolii.
  • medicii care au acordat certificat medical, fără să întocmească planul de urmărire a evoluției bolii, riscă să fie amendați cu sume între 5.000 și 10.000 de lei.
Cookies