Conacul Niculescu-Dorobanțu, aflat la marginea Bucureștiului, a fost pus la vânzare cu aproape 500.000 de euro

04 iul. 2021
453 Afișari
Conacul Niculescu-Dorobanțu, aflat la marginea Bucureștiului, a fost pus la vânzare cu aproape 500.000 de euro
Conacul Niculescu-Dorobanțu

Conacul deținut de familiia Niculescu-Dorobanțu a fost construit spre sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind utilizat pe post de reședință secundară de vară de influenta familie. În acest moment, proprietatea a fost scoasă la vânzare de Romania Sotheby's International Realty, iar doritorii pot scoate din buzunar suma de 490.000 de euro pentru a obține această proprietate.

Superbul conac al familiei Niculescu-Dorobanțu este dispus pe două niveluri, și este format din șase camere. Nu dimensiunea este cel mai impresionant și de preț aspect, ci arhitectura neo-românească ce îl caracterizează. Clădirea prezintă ferestre semi-rotunde, decorațiuni subtile sub cornișă și se poate lăuda cu o verandă spațioasă, aflată la etaj, decorată cu coloane masive unite de cunoscutele arce trilobate, un aspect esențial al stilului neo românesc, potrivit News.ro.

Conacul Niculescu-Dorobanțu
Conacul Niculescu-Dorobanțu

Unul dintre elementele recongniscibile ale conacului este „aleea cu castani”, drumul principal de acces spre conac, flancat de-o parte și de alta de castani de mărimi impresionante. Însuși drumul este pietruit, întocmai modei vremii, și este imposibil ca mintea să nu-ți zboare la zilele toride de vară din urmă cu peste un veac, când caleștile familiei Niculescu-Dorobanțu intrau cu fast pe proprietate.

Conacul Niculescu-Dorobanțu
Conacul Niculescu-Dorobanțu

Care este povestea, pe scurt, a familiei Niculescu-Dorobanțu

Ilie Niculescu-Dorobanțu, capul familiei, a fost o figură emblematică a României de la începutul secolului precedent atât prin contribuția pe care a adus-o din poziția de prefect de Ilfov, cât și prin influența pe care a avut-o în lumea politică a vremii.

Acesta a devenit un apropiat și un influent sfătuitor al lui I.C Brătianu după ce s-a căsătorit cu fiica acestuia, Tatiana Brătianu. De asemenea, mariajul cu fiica lui I.C Brătianu i-a oferit lui Ilie Niculescu-Dorobanțu o prezență solidă în viața politică a epocii, într-o perioadă marcată de neliniște și schimbări continue.

Conacul Niculescu-Dorobanțu
Conacul Niculescu-Dorobanțu

Conacul de la Cosoba era considerat „conacul mic” de vară al familiei

Conacul familiei Niculescu-Dobrescu de la Cosoba era, inițial parte dintr-un domeniu de peste 300 de hectare. În ciuda acestui fapt, era considerat de familie drept „conacul mic” de vară, reședința principală fiind cea de la Darvari. După decesul lui Ilie Niculescu Dobrescu, conacul este moștenit de fiul său Ion care îl va folosi și îl va păstra în sânul familiei până în momentul naționalizării. Pe parcursul perioadei comuniste, domeniul a devenit Întreprindere Agricolă de Stat (I.A.S), iar, în ciuda acestui fapt, clădirile au fost conservate nesperat de bine.

În acest moment, domeniul boieresc cuprinde un teren de aproximativ 2 hectare, iar clădirea conacului trebuie să treacă printr-o renovare generală. Acesta este acompaniat de mai multe clădiri anexă, spații de locuit, precum și două hale-pavilioane mari.

Cookies