Complicii lui Necolaiciuc, achitaţi definitiv de CAB

de:
14 mai 2014
0 Afișari
Complicii lui Necolaiciuc, achitaţi definitiv de CAB

Cele trei persoane acuzate de savarsirea mai multor infractiuni de coruptie legate de vanzarea catre Compania Nationala a Cailor Ferate Romane a 100 tone de solutie de ignifugare necorespunzatoare calitativ sunt Mihai Batranu, Gabriel Preda si Chiriac Tonea. Acestia au fost trimisi in judecata in anul 2008 de procurorii DNA, sub acuzatia ca au prejudiciat CFR, folosind firme fantoma, ei beneficiind si de ajutorul unor directori ai companiei de cai ferate, printre care se afla si Mihai Necolaiciuc, informeaza Agerpres.

Initial, cei trei au fost condamnati in anul 2011 de Tribunalul Bucuresti la pedepse cu executare: Mihai Batranu – 6 ani, Gabriel Preda – 5 ani, Chiriac Tonea – 4 ani, pedepse anulate miercuri de Curtea de Apel Bucuresti.

De asemenea, Curtea de Apel a dispus incetarea procesului penal impotriva lui Danut Feraru, inculpat si el in acest dosar, care primise o pedeapsa de 3 ani inchisoare.

Instanta a mai constatat ca in acest dosar Compania Nationala Caile Ferate Romane nu are prejudiciu (adresa nr.7968/2007 a Ministerului Transporturilor, aflata la fila 124 vol.2 dosar nr.40974/3/2008), judecatorii ridicand sechestrul pus pe bunurile celor patru inculpati.

Decizia este definitiva.

In anul 2008, procurorii DNA au trimis in judecata patru persoane, acuzate de savarsirea mai multor infractiuni de coruptie legate de vanzarea catre Compania Nationala a Cailor Ferate Romane a 100 tone de solutie de ignifugare necorespunzatoare calitativ.

Astfel, au fost trimisi in judecata Mihai Batranu si Gabriel Preda, reprezentant legal al SC Solosim SRL, ambii pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice si spalare de bani, in forma continuata, Chiriac Tonea, administrator la SC DIP GIP IND SA, pentru de spalare de bani, in forma continuata si marturie mincinoasa, si Danut Feraru, acuzat de fals intelectual, in forma continuata, favorizarea infractorului si marturie mincinoasa.

DNA sustinea la acea vreme ca, in perioada 2003-2004, Mihai Batranu, cu ajutorul lui Gabriel Preda, s-a folosit de firma tip „fantoma” SC Solosim SRL, cu sediu fictiv, fara capital, angajati si activitate, pentru a participa formal la o „procedura de licitatie” la Bursa Romana de Marfuri.

„Drept consecinta, Compania Nationala a Cailor Ferate Romane (CNCFR) a achizitionat de la aceasta firma 100 tone solutie de ignifugare necorespunzatoare calitativ. Inculpatii Batranu si Preda au redistribuit, fara justificare economica, suma de 14, 9 milioane de lei incasata de la autoritatea contractanta atat catre firme ‘fantoma’, catre propriile lor firme, precum si alte firme reale, bani care au fost destinati unor cheltuieli personale sau ale apropiatilor”, sustin anchetatorii.

Chiriac Tonea, in calitate de administrator la SC DIP GIP IND SA, si-a pus la dispozitie firma pentru a fi inclusa intr-un lant de furnizare fictiv, dupa care, fara a avea documentele justificative cerute de lege si in lipsa unei relatii comerciale cu societatea Solosim, a primit de la aceasta peste 12 milioane de lei, pe care a ridicat-o in numerar aproape in intregime fara justificare economica.

„Cu ocazia cercetarilor, fiind audiat in calitate de martor, inculpatul a refuzat sa dea explicatii si a facut afirmatii mincinoase”, mai sustinea DNA.

Potrivit procurorilor anticoruptie, Danut Feraru, actionand in numele unei societati comerciale radiate, la intelegere cu ceilalti inculpati, a intocmit facturi fictive in incercarea de a crea un lant de furnizare scriptica a marfii, in conditiile in care societatile comerciale respective nu au achizitionat si nu au furnizat in realitate niciun fel de marfuri. El a incercat sa asigure celorlalti invinuiti folosul infractiunii si sa zadarniceasca urmarirea penala.

Anchetatorii sustin ca Feraru, fiind audiat in calitate de martor, a facut afirmatii mincinoase in legatura cu aceste aspecte.

DNA preciza ca, pentru pagubele produse, CNCFR s-a constituit parte civila cu suma de 12,7 milioane de lei.

Cookies