Complicat cu alegerile și la Sectorul 2! Radu Mihaiu a pornit azi-noapte să caute niște voturi, Rareș Hopincă s-a dus după el, „să împiedice presiuni”. Au apărut și jandarmii

11 iun. 2024
766 afișări
Complicat cu alegerile și la Sectorul 2! Radu Mihaiu a pornit azi-noapte să caute niște voturi, Rareș Hopincă s-a dus după el,
Complicat cu alegerile și la Sectorul 2! Radu Mihaiu a pornit azi-noapte să caute niște voturi, Rareș Hopincă s-a dus după el, "să împiedice presiuni". Au apărut și jandarmii | Sursa foto: Radu Mihaiu, Rareș Hopincă/Facebook

S-a tensionat situația postelectorală și în Sectorul 2, cea de-a doua Primărie din București pe care, potrivit rezultatelor parțiale ale alegerilor locale de duminică, USR o pierde. Cealaltă este Primăria Sectorului 1, unde Clotilde Armand cere azi renumărarea voturilor.

Situație brusc tensionată, după alegeri, și în Sectorul 2

Scandalul a început aseară târziu, pe la ora la care părinții răsuflă ușurați că au adormit, în sfârșit, copiii. Atunci, domnul Radu Mihaiu, actualul primar al Sectorului 2, pe care parțialele îl plasează pe 2, după liberalul Rareș Hopincă, a zis că situația e gravă. Că i-ar lipsi  280 de voturi dintr-o secţie, așa că s-a dus val-vârtej la sediul Biroului Electoral din Sectorul 2. Imediat, Rareş Hopincă, câştigător al scrutinului potrivit rezultatelor parţiale, s-a dus la Biroul Electoral de sector pentru a supraveghea ce se întâmplă.

Înainte de a porni la acest drum, Radu Mihaiu a scris pe internet despre ceea ce domnia sa numește “o situațșie pe muchie de cuțit”:

Mulțumesc celor peste 52.000 de oameni care mi-au acordat încrederea. Mă onorează că față de 2020 peste 10.000 de oameni au confirmat că acest mandat a adus rezultate Îmi cer scuze că până acum nu v-am zis nimic, dar nici la această oră nu există o situație clară pe numere. Acum, imediat după acest mesaj, intru la BES, la numărătoarea unei secții unde avem bănuiala că ne lipsesc peste 280 de voturi. Vom mai discuta o perioadă lungă despre alegeri. A fost un proces de vot cu extrem de multe probleme și suspiciuni. Însă noi suntem pe baricade. Secție cu secție, vot cu vot, verificăm de 5 ori până când suntem sigur că rezultatul e cel pe care l-ați exprimat voi prin vot. Întreaga situație e pe muchie de cuțit.

Așa că Radu Mihaiu s-a dus la Biroul Electoral  al Sectorului 1, însoțit de câțiva apropiați și susținători, iar Rareș Hopincă a făcut același lucru. S-a dus la Biroul Electoral de sector, „pentru a-l împiedica pe Mihaiu să facă presiuni în vederea anulării de voturi.”

Actualul primar nu recunoaşte rezultatul votului şi am fost informaţi de către colegii din Biroul Electoral de sector, că pune presiune pe aceştia pentru anularea unor procese verbale, reluarea numărătorii în diferite secţii unde dânsul consideră că a pierdut şamd.

Iniţial, Hopincă nici nu a fost lăsat să intre în Biroul Electoral al Sectorului 2, așa că au urmat un apel la 112 și apariția jandarmilor.

Într-un comunicat citat de News.ro, Jandarmeria anunță ce s-a întâmplar după apelul la 112:

La Biroul Electoral Sector 2, un candidat la Primăria Sectorului 2 a apelat 112, reclamând faptul că nu este lăsat să intre în incinta instituţiei, pentru a asista la numărarea voturilor. Jandarmii prezenţi la faţa locului au anunţat preşedintele Biroului Electoral de Sector, care a decis să permită accesul în interior tuturor candidaţilor prezenţi.

Pe la miezul nopții, Radu Mihaiu a revenit cu vești pe internet, tot pe pagina de Facebook a domniei sale:

Am cerut doar numărarea corectă a voturilor la BES, pentru că nu se închid cheile de verificare în peste 60% din secții. Am venit acum câteva ore singur aici să văd cum se desfășoară procesul și daca oamenii au nevoie de ceva. Contracandidatul este aici cu o gașcă de susținători care instigă și urlă. Se tem că număratul corect și verificările le dau peste cap rezultatele. Cer tuturor instituțiilor statului – Biroul Electoral Central, forțe de ordine – să asigure condițiile pentru un proces corect. Eu nu mă tem de asumarea rezultatelor finale ale votului oamenilor, voi de ce urlați așa?

Rareș Hopincă a spus aseară, într-o declarație acordată Agerpres, că există câteva secții de votare din Sectorul 2 unde nu s-a ajuns la consens din cauza reprezentanților USR care ar fi refuzat să încheie numărătoarea:

Sunt câteva secţii unde nu s-a ajuns la un consens (…) în cea mai mare parte din cauza reprezentanţilor USR, care, pe tot parcursul zilei de ieri, au fost extrem de agresivi cu ceilalţi membri ai secţiilor de votare şi au refuzat practic să încheie numărătoarea în secţie, aşa că acele secţii au ajuns la arbitrajul (…) Biroului electoral de sector şi atunci avem, în afară de aceşti oameni care sunt cu sacii de vot la Piaţa Cremeniţa, şi reprezentanţii secţiilor de vot care nu au reuşit să încheie numărătoarea din cauza USR. La această piaţă, transformată ad-hoc în birou electoral de sector de Primăria Sectorului 2, condiţiile sunt absolut inumane. Este extrem de cald, oamenii nu au avut apă, nu au avut mâncare. (…) Un tratament absolut inuman pentru oameni (…) în activitate peste 30 de ore.

Potricit rezultatelor parțiale din această dimineață, publicate pe rezultatevot.ro, după agregarea datelor AEP, clasamentul de la Sectorul 2 arată astfel:

  • Rareș Hopincă43,25% (49.170 de voturi)
  • Radu Mihaiu42,69% (48.531 de voturi)

Între cei doi este, așadar, o diferență de 639 de voturi.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies